Cruisereiziger
Scheepsbezoek

Verslag van scheepsbezoek aan Seabourn Quest in Amsterdam

Als ik vanaf het Centraal Station in Amsterdam naar de Passenger Terminal Amsterdam loop, slaat de schrik me heel even om het hart. Ik zie in de verte geen cruiseschip liggen. Dan realiseer ik me dat mijn bestemming voor vandaag, de Seabourn Quest, een heel stuk kleiner (32.000 brutoton) is dan de cruiseschepen die normaal aanmeren in de hoofdstad en letterlijk overal boven uitsteken.

Dat blijkt als ik dichterbij kom en het ultraluxe schip van Seabourn in het zonnetje zie liggen onder een strakblauwe hemel. Een Amerikaans echtpaar staat naast me om foto’s te maken van ‘hun’ schip. Dit zijn duidelijk niet de ‘traditionele’ sportschoenen-types. Ze zien er perfect gesoigneerd uit, klaar voor een dagje Amsterdam. Met 25 graden op de thermometer is dat natuurlijk geen straf.

Op uitnodiging van Seabourn mogen we enkele uren dezelfde luxe en service ervaren als dit stel en hun 448 medepassagiers tijdens hun 22-daagse Noord-Europese cruise. De Seabourn Quest (198 meter lang en 25 meter breed) is het nieuwste schip in de vloot van Seabourn naast haar zusterschepen Seabourn Odyssey en Seabourn Sojourn. Het is gebouwd in 2011 op de Italiaanse scheepswerf T. Mariotti in Genua.

De toon voor de middag wordt gezet als we vanaf de gangway al gelijk zicht hebben op het indrukwekkende Quest Atrium dat zich over enkele dekken uitstrekt. De Sky Light, een glazen dak, maakt het trappenlopen tot een bijzonder licht schouwspel. Ons officiële startpunt is de Observation Bar op dek 10 (forward), een moderne ronde lounge met 270 graden panoramisch uitzicht. ‘s Ochtends wordt hier koffie en thee geserveerd voor de vroege vogels. In de avond is het er voor en na het diner goed toeven met een drankje in de comfortabele zetels met op de achtergrond pianomuziek.

We worden hartelijk ontvangen door de Nederlandse vertegenwoordiging van Seabourn en Francois Carstens, de Zuid-Afrikaanse Cruise Sales Specialist van de Seabourn Quest. Francois werkt al 6 jaar bij Seabourn en heeft zich bij de rederij opgewerkt van ober en gastenservice tot zijn huidige functie. Met uitstek dus de man om ons rond te leiden door zijn ‘home’. Hij kent alle ins & outs en blijkt bijzonder geliefd bij de passagiers. Dat merken we als hij tijdens de rondleiding continue hartelijk wordt gegroet door gasten die ons pad kruisen.

Vanuit de Observation Bar nemen we de trap naar dek 11 (forward) naar The Retreat waar golfliefhebbers aan hun swing kunnen werken in de afslagplaats omgeven door netten of hun korte spel kunnen bijschaven op de puttinggreen. Een paar stappen verder kan je op The Sun Terrace uitrusten en werken aan je kleurtje op de 36 dubbele zonnebedden. De handdoeken liggen al voor je klaar. Dat geldt ook voor onze volgende stop de prachtige Pool Patio op dek 8 (midships), een open dek met een zwembad, twee grote whirlpools, zonnebedden en cabanas voor meer schaduw en privacy. Er is een podium voor live-muziek.

Gelegen aan de Pool Patio is The Patio, een eetgelegenheid waar je informeel kan lunchen en dineren met o.a. diverse grillspecialiteiten en salades op de kaart. ‘s Middags kan men genieten van vers gebakken pizza’s. Drankjes, cocktails, wijn, smoothies en ijs is verkrijgbaar aan de Patio Bar. Een ideale plek om hier de rest van de middag te verblijven met deze temperaturen, maar de tour gaat verder en brengt ons naar de grootste Spa-faciliteit op een ultraluxe cruiseschip met diverse behandelkamers voor o.a. massages, een hydro-pool, een salon, sauna’s, stoombaden en een druk bezochte fitnessruimte.

Een dek lager (dek 7, aft) bevindt zich de Seabourn Square, de ‘huiskamer’ van de Seabourn Quest. De meestal afstandelijke lobby voor de receptie is hier omgetoverd tot een warme lounge met sofa’s waarbij via ipads de krant gelezen kan worden, een koffiebar met speciale koffiesoorten, drankjes, sandwiches, gebak en ijs, 8 computers en in het hart een discreet gedeelte waarbij kan worden aangeschoven bij ‘Guest Services’-medewerkers. Een verfrissend persoonlijk concept! De Seabourn Square bevat ook nog een open dek met uitzicht op zee.

Onze volgende stop bevindt zich op dek 5 (aft) naast de kleine aparte casino. The Club is de drukste lounge aan boord. ‘s Middags wordt er thee geserveerd en in de avond is er live-muziek en een DJ. Ook The Club heeft een open dek met zonnebedden, een klein zwembad en twee whirlpools. We genieten even van het uitzicht op Amsterdam voordat we onze weg vervolgen naar het hoofdrestaurant op dek 4 (midships). The Restaurant, een lichte ruimte met een gigantische chandelier, heeft zonder reservering plek voor alle gasten aan boord en is open voor ontbijt, lunch en diner.

Aansluitend volgt in het Grand Salon (dek 6, aft) een gepassioneerde presentatie van Robin West, Seabourn’s Manager of Expedition Operations, over de bijzondere cruises die zullen worden gemaakt naar o.a. Antarctica en Alaska, waar Seabourn in 2017 na 15 jaar terugkeert. Het programma ‘Ventures by Seabourn’ biedt avontuurlijke excursies aan met zodiacs en kano’s die direct vanaf een uitklapbaar platform achter het schip starten. Deze worden begeleid door ervaren expeditieteams. De excursies sluiten aan bij de culturele lezingen die aan boord worden gehouden.

 

We sluiten de rondleiding in stijl af met een lunch in The Colonnade (dek 8, aft), een uitgebreide buffetrestaurant met een binnen- en buitengedeelte, dat open is voor ontbijt en lunch en waar tevens themadiners worden georganiseerd. Het derde restaurant aan boord, Restaurant 2, blijkt gesloten vanwege de transformatie naar The Grill van sterrenchef Thomas Keller. We mochten deze dag letterlijk en figuurlijk even proeven waar Seabourn voor staat en dat smaakt naar meer. Als ik weer terug ben in de terminal passeer ik het echtpaar van vanmorgen. Ik snap nu heel goed waarom ze alweer snel terugkeren.

Boek nu een cruise op de Seabourn Quest bij:

Captain Cruise CruiseOnline Cruisereizen Sunweb

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of een leuk cadeautje uit te zoeken in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!