Cruisereiziger
Cruiseterminal

Zeemijn in het IJ in Amsterdam wordt op 4 april geruimd

Cruiseschepen kunnen in Amsterdam na woensdag 4 april weer gebruikmaken van de grote draaicirkel op het Amsterdamse IJ. Volgens de huidige planning wordt namelijk op die datum in de ochtend de operatie gestart om de zeemijn in het IJ te ruimen. Dat heeft de waarnemend burgemeester van Amsterdam besloten na overleg met de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Amsterdam en de politie.

De zeemijn wordt door de EOD eerst onder water behandeld, waarbij het binnenwerk van de mijn wordt gefixeerd. Op die manier kan de zeemijn zo veilig mogelijk worden opgetakeld en worden vervoerd. Daarna wordt de mijn aan boord van een schip in de richting van het IJsselmeer gevaren. De EOD zal de zeemijn vervolgens tot ontploffing brengen.

De operatie duurt naar verwachting tussen de 10 en 12 uur, waarvan ongeveer 1,5 uur op het Amsterdamse IJ. Bewoners ondervinden naar verwachting beperkt overlast van de operatie. Woningen en bedrijven worden niet ontruimd. Het scheepvaartverkeer op het IJ wordt tijdelijk stilgelegd. Weersomstandigheden kunnen ertoe leiden dat wordt uitgeweken naar donderdag 5 april. Bewoners ondervinden naar verwachting beperkt overlast van de operatie. 

Tijdens de operatie wordt een veiligheidszone van 150 meter aangehouden waarbinnen extra maatregelen worden getroffen. Het scheepvaartverkeer wordt gestremd en de veerpont tussen Azartplein en Zamenhofstraat vaart tijdelijk met enige vertraging. Tijdens het passeren van de Oranjesluizen is het sluiscomplex voor enige tijd ontoegankelijk voor publiek, inclusief de loop- en fietsroutes over de sluizen. De Schellingwoudebrug wordt tijdens het transport van de zeemijn kort afgesloten voor verkeer.

De Duitse zeemijn ligt sinds de Tweede Wereldoorlog in het IJ en is tijdens baggerwerkzaamheden in januari van dit jaar boven water gekomen. Volgens bestaande procedures is de zeemijn destijds weer teruggelegd op de bodem van het IJ. Recent onderzoek onder water heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat er rond de vindplek nog meer explosieven liggen.

Bron: Persbericht Gemeente Amsterdam

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)