Norovirus: de nieuwe feiten

Wereldwijd moet er meer aandacht komen voor het opsporen van voedsel dat besmet is met het norovirus. Daardoor zouden veel uitbraken van deze zeer besmettelijke buikgriep kunnen worden voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC waarop epidemioloog Linda Verhoef donderdag 7 april 2011 gepromoveerd is. Ze pleit onder andere voor een controle op cruiseschepen, waar vaak de eerste tekenen van een nieuw opduikende virusvariant zichtbaar zijn.

“Cruiseschepen zijn erg bevattelijk voor norovirusuitbraken omdat hier veel mensen samenkomen. We vonden dat een toename in het aantal uitbraken op cruise schepen met een nieuwe variant in de zomer een voorbode was van veel ziekte op het land in de daaropvolgende winter”. Cruiseschepen zijn dus een soort antennes voor het oppikken van nieuwe varianten. ‘”We denken dat surveillance van uitbraken op cruiseschepen kan helpen om de gezondheidszorg voor te bereiden op een druk norovirus seizoen”.

Het norovirus veroorzaakt maag- en darmklachten (bijvoorbeeld diaree) en komt veel voor. Gezonde mensen zijn binnen drie tot vier dagen weer beter. Bij oudere mensen of mensen met een zwakke gezondheid kan het virus een ernstiger verloop hebben. Het is mede daarom belangrijk om uitbraken vroegtijdig te signaleren en de kop in te drukken.
Eén op de vijf uitbraken ontstaat door besmet voedsel. Deze besmettingen kunnen door globalisering van de voedselketen leiden tot internationale uitbraken. Deze komen dan ook steeds vaker voor. ‘Het virus verspreidt zich via voedsel dat niet wordt verhit, zoals rauwe oesters of frambozen. Het voedsel is dan vroeg in de voedselketen in contact gekomen met water dat is verontreinigd met ontlasting’, zegt Verhoef, epidemioloog bij het RIVM.

Bron: Erasmus MC

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger! Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisevirus mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Op Cruisereiziger help ik je daarbij. Ondersteun ons werk in deze tijden! Dat kan door bijvoorbeeld een cruisegadget in onze webwinkel te kopen. Zo heb je toch nog een beetje dat cruisegevoel thuis.

close

Mis niets meer!

Ontvang minimaal één keer per week al het nieuws & aanbiedingen per mail.
Als cadeautje ontvang je downloadbare kalenders van Amsterdam, Rotterdam en IJmuiden.