Norwegian Gem: een bonte verzameling

Norwegian Gem

In 2008 heb ik op de Norwegian Gem gevaren in de westelijke Middellandse Zee en twee jaar later (2010) in het oostelijk deel van de Middellandse Zee.

De cruise was in 2008 vanaf en naar  Barcelona, Malta, Napels, Civitavecchia (Rome), Livorno (Florence & Pisa) en Villefranche in Frankrijk. in 2010 begonnen en eindigden we de reis in Venetië en we bezochten Dubrovnik, Athene en Navplion (Griekenland).

Hutten 

Tweemaal op de Norwegian Gem zorgde ervoor dat we twee verschillende hutten hebben kunnen proberen. Over het algemeen valt op dat de hutten qua afmeting net even wat kleiner zijn dan op een gemiddeld cruiseschip.  De binnenhut is netjes verzorgd met felle kleuren als vloerbedekking. Toch zorgen deze kleuren wel voor gezelligheid. Toiletspullen zijn spaarzaam; de shampoo en badschuim zitten in grote flacons die in de douche hangen. De douche is erg ruim met een schuifdeur. Een tv is aanwezig en een koffiezetapparaat waarmee koffie en thee gemaakt kan worden. De bedden liggen heerlijk. Op verzoek worden twee eenpersoonsbedden tot een groot bed samengevoegd. De tweede cruise hadden we een balkonhut, met dezelfde faciliteiten als een binnenhut, maar met een balkon en een zitje erbij. De zitruimte bestond uit een bankje (anderhalf persoons) met een tafeltje. In de badruimte van de balkonhut had het toilet een schuifdeur om van de rest van de badkamer af te scheiden.Op het balkon staan twee stoelen en een tafeltje. Een informatiemap is aanwezig met informatie over het schip. Kastruimte is voldoende met zelfs een plank in de hangkast die je naar wens naar beneden kan doen.

Eten en drinken 

De Norwegian Gem is gebouwd met het zogenaamde FreeStyle concept. Dat betekent dat je de keuze hebt in welk restaurant, op welk tijdstip en met wie je wilt eten.  Er zijn wel tien restaurants waar je ’s avonds terecht kan. Voor een aantal restaurants moet wel betaald worden: de Japanse Teppanyaki, Cagney Steakhouse, het Frans restaurant Le Bistro, het Italiaanse La Cucina, de Sushibar en chinees Orchid Garden. Toch zijn er ook zo’n vier restaurants (Grand Pacific Main Dining Room, Blue Lagoon met fast food, Tex Mex, Magenta Main Dining Room) inclusief het buffet waar je zonder toeslag kan dineren. Wil je weten in welk restaurant nog plek is, er hangen schermen waar de wachttijden op staan vermeld. Wil je wachten, dan krijg je een buzzer mee. De wachttijden vallen overigens altijd erg mee. De maaltijden zijn redelijk tot goed verzorgd. De diners in de restaurants worden in een sneltreinvaart verzorgd, obers staan altijd voor je klaar. De maaltijden bij het buffet zijn overvloedig, er is veel keuze. Toch zie je dat er in 1 week niet veel variatie is.  Fijn is dat er gedurende de hele dag (!) een koffie, thee en ijsthee faciliteiten voorhanden zijn in het buffetrestaurant. Dit vond ik zelf erg prettig. Je kan dus best een bakje koffie meenemen naar je eigen hut om daar op te drinken. Ideaal was het achterdek waar een uitgebreide bar was met veel zitplaatsen en tafels en stoelen. ’s Ochtends bij het ontbijt kan het in het  buffetrestaurant moeilijk zijn om een plek te vinden, maar op het achterdek is er dan vrijwel altijd plek (mits het goed weer is uiteraard).

Ontspanning 

Elke dag worden er veel activiteiten georganiseerd, dansles, bingo, waterspelen, bowling (in 2010 5 dollar per spel), theater, noem het maar op. Op de Norwegian Gem zijn er verder veel faciliteiten zoals een basketbalveld, een klimmuur (gratis!) met goede begeleiding erbij, tafeltennis, golfmogelijkheden in een kooi (verwacht niet teveel van de golfclubs) en heerlijke zwembaden. Rond de hoofdzwembaden speelt op bepaalde tijden een band. De zwembaden kunnen niet overkapt worden. Winkeltjes zijn bij elkaar geplaatst en zijn aardig om door heen te wandelen.

’s Avonds zijn er in het atrium altijd wel optredens of lezingen. Op het grote scherm in het Atrium kan er op vaste tijden begeleid op de wii gespeeld worden. Een bijzondere ervaring! Kunstveilingen vinden alom plaats.

Service & Klantgerichtheid 

De ontvangst is wel hartelijk, champagne bij binnenkomst en in het atrium heerst een gezellige sfeer. Je wordt niet naar je hut begeleid (afhankelijk van je hutcategorie..) maar je krijgt een kaartje mee hoe je moet lopen. De kamerstewart probeerde in beide jaren contact met je te krijgen. De bediening was efficiënt te noemen, toch probeerde men wel persoonlijk contact te maken. Bij het bezoeken van dezelfde restaurants werden we herkend.

Kortom 

De Norwegian Gem is mooi schip met felle kleuren en speelse indelingen. Wanneer je van freestyle cruisen houdt, is het echt een ideaal schip. Gala-avonden worden gehouden, een groot aantal mensen doet er aan mee, maar als je niet wilt is het niet verplicht. De passagiers waren afkomstig uit deels Europa en Amerika, een mooie mix. Kortom, een schip met erg veel faciliteiten en geen klassieke cruise-ervaring.

Cruises zijn boekbaar bij:

Miriam

Miriam is ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ook het minder bekende riviercruisen heeft een plek in haar hart gekregen.