Cruisereiziger
AanmerenBestemmingen

Aantal cruise-aanlopen in Amsterdam en IJmuiden gegroeid

Cruiseterminal Amsterdam

Het Havenbedrijf Amsterdam heeft woensdag de groeicijfers van de cruise-aanlopen in de havens van Amsterdam en IJmuiden bekendgemaakt. In 2013 zullen in totaal 182 (143 Amsterdam, 39 IJmuiden) zeecruiseschepen de Amsterdamse havenregio bezoeken, met naar schatting ruim 350.000 passagiers. Komend jaar worden 192 (150 Amsterdam 42 IJmuiden) cruiseschepen verwacht. De cruise is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid, zo was er in 2010 nog sprake van in totaal 102 cruiseschepen. (91 Amsterdam, 11 IJmuiden)

De havens van IJmuiden en Amsterdam zijn populaire cruisehavens vanwege hun ligging ten opzichte van Schiphol, de bereikbaarheid van de toeristische voorzieningen en de moderne terminals van de Passenger Terminal Amsterdam en de Felison Terminal in IJmuiden. De cruisesector is goed voor naar schatting 90 miljoen euro omzet in de Amsterdamse regio. Elk aangelegd schip staat gemiddeld voor tussen de 350.000 en 600.000 euro omzet. Daar vallen de werkzaamheden van de nautische dienstverleners onder en de omzet van bestedingen van passagiers en bemanning in de regio. De sector staat voor ruim 1100 banen.

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of een leuk cadeautje uit te zoeken in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!