Cruisereiziger
Uncategorized

Groei cruise-sector levert bijdrage van € 357 miljoen aan Nederlandse economie

CLIA-13-M001_Netherlands_BLKDe aanhoudende groei van het aantal cruisepassagiers dat Nederland bezoekt tijdens een cruisevakantie, heeft een positieve impact op de economie. Uit de cijfers die de Cruise Lines International Association (CLIA) vandaag bekend maakte, blijkt dat de cruise-industrie in 2013 goed is voor € 357 miljoen directe bestedingen in Nederland. Een toename van 1,6% ten opzichte van 2012. Vorig jaar kozen 96.000 cruisepassagiers Nederland als vertrekhaven en nog eens 228.000 internationale reizigers bezochten Nederland tijdens hun cruise. De directe economische bijdrage die de cruise-industrie Nederland oplevert, wordt gegenereerd uit verschillende activiteiten. Van de totaal € 357 miljoen besteedde de cruisemaatschappijen € 268,5 miljoen aan onder andere bevoorrading, brandstof en hotels. Het overige deel komt onder andere voort uit opbrengsten van passagiers en bemanning. Het grootste deel hiervan, € 30,6 miljoen, wordt gegeneerd door opbrengsten van toeristen die vanuit Nederland vertrekken. De bestedingen van de eerder genoemde 228.000 internationale reizigers die Nederland tijdens hun cruise bezochten, leverde nog eens € 10,5 miljoen op. De bemanning besteedde € 2,1 miljoen. Overige opbrengsten zijn gerelateerd aan scheepsonderhoud. Van de drie grootste cruisehavens Amsterdam, Rotterdam en IJmuiden, ontving de Passenger Terminal in Amsterdam, met 161.749 passagiers, de meeste bezoeken. In Nederland is de cruise-sector goed voor 5.826 banen met een totale loonsom van € 166 miljoen, 1,2% meer dan vorig jaar.

 

Vergelijking Europa

Al eerder heeft CLIA de groei van het aantal Nederlandse cruisepassagiers bekend gemaakt. In 2013 kozen 114.000 reizigers voor een cruisevakantie. Een stijging van 4,2% ten opzichte van 2012. De groei van de cruise-markt op Europees niveau zet zich ook voort. De directe bestedingen die door de cruise-industrie in Europa zijn geïnitieerd, bedroegen in 2013 € 16,2 miljard (in 2012 nog € 15,5 miljard). In de wereldwijde cruise-industrie is dit $ 117 miljard.

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of een leuk cadeautje uit te zoeken in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!