Cruisereiziger
FotoreportageMaidencallPersoonlijke blogScheepsbezoek

Scheepsbezoek Seabourn Ovation

Seabourn Ovation in IJmuiden

Zaterdag 9 juni was de Seabourn Ovation in IJmuiden. Dit gloednieuwe schip, dat op 11 mei op Malta werd gedoopt door zangeres Elaine Paige vaart momenteel een route door Noord-Europa en de Baltische staten waarbij ook St. Petersburg wordt aangedaan. Na de zomer vertrekt ze naar Zuid-Europa om daarna de oversteek te maken naar Azië.

De Ovation is één van vijf schepen van Seabourn, een maatschappij die zich wil onderscheiden door haar luxe en de uitmuntende service voor haar gasten. Met oog voor detail en de kleine geneugtes des levens zoals een cocktail bij het zwembad maar ook iemand die er op let of je zonnebril even schoongemaakt moet worden, gewoon, zonder dat je er om hoeft te vragen. Dit kan mede door de kleinere schepen die variëren van 450-600 gasten waarbij de verhouding personeel op gast nagenoeg 1 op 1 is.  Door de kleinere schepen kunnen ze ook kleinere en meer exclusievere havens aandoen.

Cruisereiziger Catelijne was uitgenodigd om een kijkje te nemen op de Ovation en neemt jullie mee.

Ons bezoek begon met een key and plaque ceremonie want uiteraard was dit de maiden call voor de Ovation in IJmuiden. De burgemeester van Velsen verwelkomde haar en wisselde plaques uit met de kapitein. De CEO van het havenbedrijf overhandigde vervolgens een bel aan de kapitein zodat hij altijd de haven kan aanroepen als hij langs vaart.

Deze ceremonie vond plaats in de Square, de huiskamer van de Ovation. Hier vind je de koffiebar, kun je een ijsje krijgen, heerlijk loungen en met je medepassagiers bijpraten. Ook kun je hier guestservices vinden. Fijn; geen afstandelijke balies maar tafels waar je bij ze kunt gaan zitten.

Eten en drinken

Er zijn vijf verschillende eetgelegenheden aan boord. Naast de Colonnade, het buffetrestaurant waar elke avond een ander thema de hoofdrol heeft heb je The Restaurant ofwel het hoofdrestaurant. Dan heb je de Grill by Thomas Keller, een bekende Amerikaanse top kok, een sushi restaurant en the Patio. Er geldt geen toeslag voor de specialiteitenrestaurants alleen moet je wel reserveren voor de Grill en er rekening mee houden dat het sushi restaurant betrekkelijk klein is. The Patio ligt bij het zwembad en heeft ook elke avond een ander thema. Bij Seabourn zijn ook dranken inbegrepen, inclusief de huiswijnen en ook de sterke dranken horen daarbij. Fijn is de open seating, kom wanneer je wil en met wie je wil en er wordt een plek voor je geregeld.

Door de grootte van het schip zijn zeker de Colonnade en the Restaurant geen enorm massale zalen geworden. Ze zijn ruim van opzet en licht en luchtig gehouden. Ik zag ook genoeg keuze aan tafelgrootte. Tafels voor twee personen tot grote groepstafels. Voor ieder wat wils. En wat helemaal heerlijk is, bij de Colonnade heb je de keuze om buiten te gaan zitten, er is een behoorlijk groot terras waar je met een prachtig uitzicht van je maaltijd kunt genieten.

Krijg je trouwens halfweg de middag trek, vergeet dan niet eens naar de Observation Bar te lopen. Daar wordt ‘s middags een Engelse high tea geserveerd.

Hutten

Alle hutten aan boord zijn suites die zich kenmerken door de ruimte. Op de Ovation betreft het zelfs alleen maar suites met balkon. De Standaard Suites zijn de Veranda Suites van ongeveer 28m2 met balkon. Deze hebben we door de wisseldag helaas niet kunnen bezoeken. Wel hebben we een Penthouse Suite bezocht. Deze luxe Suite is zo’n 40m2 groot waarbij het zitgedeelte van de slaapkamer wordt gescheiden door een glazen wand.

Maar het kan nog veel luxer natuurlijk. We hadden het geluk dat we de topsuite van de Ovation konden bekijken. De Wintergarden suite is feitelijk een klein huisje op zee want is bijna 90m2 groot en heeft zelfs een eigen whirlpool in een kleine serre.

Entertainment

Voor je entertainment kun je op vele plekken terecht. Zo speelt er regelmatig live muziek in de observation lounge waar de sfeer vaak relaxed is. In the Club, naast het casino, kun je heerlijk dansen. Uiteraard heeft de Ovation ook een theater, the Grand Salon waar het entertainment tot een hoog plan is getild door de samenwerking met Tim Rice, onder andere bekend van de Lion King.

Zwembaden

De Ovation heeft twee zwembaden en 6 whirlpools. Op dek 9 is het grote zwembad met een aantal whirlpools. Hier vind je ook het al eerder genoemde Patio voor een hapje en drankje Op dek 5 aan de achterzijde is nog een kleiner bad met whirlpools en op deck 7 voor is nog een whirlpool. Genoeg gelegenheid dus om je favoriete zwemplek te vinden.

Algemene indruk

De Ovation heeft een prettige luxe uitstraling. Geen tierelantijnen en goud maar mooie lijnen, fijne rustige kleuren. Het schip straalt uit dat er over nagedacht is, dat het af is. Seabourn heeft dit keer weer samengewerkt met Adam D. Tihany en dat is te zien, hij heeft weer een pronkstuk afgeleverd. Er wordt veel gewerkt met glaskunstwerk. Je moet er van houden en ja ik hou er van, dus misschien dat de Ovation daarom zo bij mij in de smaak valt.

Op een wisseldag zoals waarop ik op de Ovation was, is het natuurlijk hectiek troef, maar toch voelde je dat niet. Verder valt er weinig op aan te merken op zo’n snelle rondgang. Twee kleine puntjes die mij opvielen. Ik ben benieuwd of the retreat een succes gaat zijn. Hoe graag gaan mensen op een afgesloten deel zitten zonder uitzicht op zee? Op hete dagen lijkt me dat het daar bloedheet wordt want doorwaaien kan nauwelijks en waarom zou je daar gaan zitten als je je eigen balkon hebt? En dan moet je er nog voor bijbetalen ook. Misschien als ze zeezicht gaan creëren, waar ze nu over denken, dat het beter is maar goed, de tijd zal het leren. Tweede puntje is dat de kolommen in de Grand Salon (theaterzaal) niet allemaal even handig staan. Daarom zijn er een aantal plaatsen die gewoon matig zicht hebben. Dat is jammer.

Ondanks dat dit een luxe schip is kreeg ik toch de indruk dat er een redelijke gemoedelijke sfeer hing. Erg onder de indruk was ik in ieder geval van de service in the Restaurant tijdens onze lunch. Als dit de standaard aan boord is dan kom je verwend tot aan het bot thuis, en dat is toch wat je wil van een cruise!

Ik verlaat jullie met nog wat foto’s van de Ovation:

Waar varen ze

Seabourn schepen varen over de hele wereld. Het vermelden waard zijn zeker hun Antartica cruises. En in 2020 zal Seabourn weer een wereldcruise varen, het programma is nog alleen voor vaste gasten te bekijken en te boeken maar zal later deze zomer openbaar worden.

Cruisen met de Seabourn Ovation? Boek een cruise of vraag een offerte aan bij rederij Seabourn of:

Captain Cruise CruiseOnline Cruisereizen Sunweb

 

 

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)