Cruisereiziger

Piraeus – Athene

Piraeus en Athene

Aanlegplaats

Je cruise legt aan in de belangrijkste havenstad van Griekenland, Piraeus bij een van de cruise terminals. Vrijwel alle ferry’s van en naar alle Griekse eilanden vertrekken vanaf deze extreem drukke havenstad. Er is plek voor zeker 5 cruiseschepen bij de diverse cruise terminals.

 

Piraeus als startpunt van je cruise

Piraeus heeft een grote ferry en cruisehaven dat het centrum is vanwaar Griekse ferry’s overal naar toe varen, van kleine eilandjes tot grotere bestemmingen. De cruiseterminal is de laatste jaren flink groter geworden. Je vliegt op Athene vanaf Amsterdam bij de KLM in zo’n 3 uur.

 • Neem bij aankomst een taxi richting de cruiseterminal voor zo’n  €60-70 euro.
 • Een andere optie is de suburban railway (trein). Vanaf het vliegveld gaat een directe lijn naar eindstation Pireaus elk uur (om 9 minuten over heel .09) Je komt na een uur aan in de haven naast het metrostation, niet heel dicht bij de cruiseterminals. Je zult nog een eindje moeten lopen of je kunt een korte taxirit nemen.
 • Neem je de metro dan reis je eerst met lijn 3 naar Monastiraki station. Daar stap je over op lijn 1 naar de haven van Piraeus. Deze tocht duurt ca 60 minuten.
 • Je kunt ook een Express bus nemen (X96) naar de haven van Piraeus.
 

Lavrion

 
Een haven die tegenwoordig ook gebruikt wordt voor kleinere cruises is Lavrion. Deze haven ligt op slechts een half uur rijden met de taxi vanaf het vliegveld en is veel rustiger dan Pireaus.
 

Hoteltips

Wanneer je schip niet een dag extra aanlegt in Athene, zou ik zeker een dag of 2 dagen van te voren naar Athene gaan om daar een hotel te pakken. Wil je niet in de stad zitten? Overweeg dan om naar de oostkant te gaan waar de nieuwe Griekse riviera is.

 

Afstand naar Athene

Afhankelijk waar het cruiseschip ligt, ga je eerst met een gratis pendelbus naar de ingang van de cruiseterminal. Vandaar is het een flink half uur lopen naar de dichtstbijzijnde metro/treinstation naar Athene. Wanneer je een loopbrug over de weg ziet, is daar de ingang van het metrostation (hier vind je een plattegrond van de haven). Voor een euro (enkele reis) sta je in ongeveer 20 minuten bij de Akropolis in Athene. Dagkaarten zijn verkrijgbaar voor ca. drie euro. (plattegrond van alle metrolijnen)

 

Fietsen in Athene

Een hele verrassende manier om Athene te ontdekken is per fiets. Lekker de wind door je haren laten waaien zodat je (vooral in de zomer) niet zoveel last hebt van het warme weer. Klik hier voor meer info en boekingen.

 

Bezienswaardigheden en excursies

In de hoofdstad van Griekenland is erg veel te zien. Uiteraard is de Akropolis op de heuvel van afstand al te zien. Het Akropolismuseum is een aanrader want daar zijn veel brokstukken van de tempel zelf uitgestald. De Plaka is een toeristische wijk met veel souvenirwinkeltjes – jammer genoeg niet meer zeer authentiek – maar wel gezellig.  

Ga zeker ook even langs het Syntagmaplein waar het Grieks Parlament staat en geniet van de wisseling van de wacht (elk uur). Het Nationaal Archeologisch Museum behoort tot de topmusea van de wereld.

Tip! Vanwege de grote drukte bij de toeristische attracties in Athene is het slim om je tickets vooraf aan te schaffen.

Boek snel je excursies vooruit én goedkoper bij Getyourguide:

 

Kijk welke cruise naar Piraeus of Athene gaat:

Captain Cruise Corendon – Nieuw! CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI

 

4 thoughts on “Piraeus – Athene

 • Persoonlijk vind ik het erg aan te raden om met de trein naar Athene te gaan. Vanaf de cruiseterminal moesten we ongeveer 20 min. lopen. Het is een eindstation waardoor je niet de verkeerde kant op kunt. Het is duidelijk waar je uit moet stappen en je staat direct in een levendige straat. De akropolis zie je al snel liggen. Wij zijn hier gewoon naartoe gelopen. Als je niet goed ter been bent zou ik niet kiezen om op eigen gelegenheid te gaan. Voor ieder ander, doen! Je kunt je treinkaartje gewoon kopen bij een loket, dus geen gedoe met automaten.

  Beantwoorden
 • De Hop-on-hop-of ( niet de rode) brengt je heen en weer voor 10 euro, instappen vlak naast de havenuitgang.

  Beantwoorden
 • Sinds 2016 is er een buslijn: X80 rijdt van cruiseterminal A en B voor 4,50 (okt. 2016) euro heen en weer naar Athene bij Acropolis en Plein bij Paleis.

  De prijs is inclusief gebruik van de metro, bus en trolley bus in de stad !

  Let wel op: BUS RIJDT OM DE 30 MINUTEN !!!! (kaartjes zijn te koop bij een loketje bij de halte bij de terminal).

  Beantwoorden
 • Bij aankomst in Piraeus kan ik een metro/treinrit naar Athene zeer aanbevelen.
  De rit is erg goedkoop en Athene is erg eenvoudig te bereiken (er is nl maar 1 spoorlijn). Als je een klein stukje wil lopen dan is Monastiraki een mooi station om uit te stappen. Aangezien het centrum van Athene erg compact is, kun je in 1 of 2 dagen al erg veel zien.
  Wellicht is ons navigatie-systeem voor de metro van Athene ook wel handig.
  https://www.metrocazar.com/athens/

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *