Cruisereiziger

Lissabon

Terug naar Bestemmingen – Portugal

Aanlegplaats

Cruiseschepen leggen redelijk dicht bij het centrum aan, aan de cruiseterminal aan de Taag. De terminal biedt winkels en restauratiemogelijkheden en bovendien een panoramisch terras.

Afstand naar het centrum van Lissabon

De cruiseterminal ligt tegenover het treinstation Santa Apolonia. Busverbindingen naar het centrum zijn voor de deur. Evenals een metrolijn richting het centrum. Lopend naar het Praca do Comercio, het grootste plein van de benedenstad met gezellige bars en de toegang naar het centrum, is het 20 minuten. De Hop-on-hop-off bussen stoppen bij de cruiseterminal, dus ook die zijn een leuk alternatief. Je kunt vooraf tickets boeken.

Meer over tickets

Een originele manier om de stad te verkennen is met de fiets onder leiding van een Nederlandse gids! Je gaat van bovenin de stad naar beneden fietsen, dus geen zorgen over het beklimmen van de heuvels. Bovendien ontvang je een hapje en drankje tijdens de 4 uur durende tocht.

Meer over de fietstour

Bezienswaardigheden/excursies

Lissabon, Lisboa is een geweldige mooie stad. Gebouwd op 7 heuvels, en daardoor gekenmerkt door veel steile straten. Door de verschillende hoogtes heb je op diverse plekken in de stad mooie panorama’s. Je kan er heerlijk flaneren op de brede lanen met parken. Goed winkelen in de meerdere shopping malls en uiteraard heerlijk eten.

Baixa - © Turismo de Lisboa / www.visitlisboa.com
Baixa – © Turismo de Lisboa / www.visitlisboa.com

Winkelen

In het oude centrum van Lissabon (Baixa) vind je leuke straten vol met winkels van diverse disciplines. In de buurt heb je de wijken Alfama, Bairro Alto en Chiado. Bairro Alto is ‘s avonds leuk met de vele barretjes en restaurants. In Alfama kun je heerlijk verdwalen. Zoveel steegjes die kris kras door elkaar gaan. Chiado heeft leuke winkels.

Lissabon heeft bovendien mooie shopping malls. Je hebt in de nieuwe wijk Parque de Nações de shopping mall Vasco de Gama. Hier kun je relaxed overdekt winkelen. De oudste shopping mall is Amoreiras. Hier kun je duidelijk zien dat het 1 van de eerste shopping malls is. Het heeft niet meer de glamour van weleer. En dan heb je nog de grootste in Lissabon, shopping mall Colombo. Deze is zo groot, dat je niet weet waar je moet beginnen.

Bezienswaardigheden

 • Lijn 28, een zeer populair oud trammetje die door smalle straten van Lissabon rijdt. Deze brengt je heel dichtbij het Kasteel São Jorge. Vanaf de halte Miradouro Santa Luzia dien je nog wel een steile weg naar boven te klimmen om bij de kasteel te komen.
 • Lijn 15, dit is een moderne tram die je naar Belem brengt. Hier bezoek je het Jeronimos klooster, Padrão dos Descobrimentos, Torre de Belem en je ziet de Ponte 25 de Abril.
 • Parque Eduard VII, een park met uitzicht over de Avenida de Liberdade.
 • Met de hop-on-hop-off bus kan je de hele stad door. Enkele busmaatschappijen staan ‘s ochtends bij de cruiseterminal om passagiers mee te nemen.

 • Parque de Nações. In dit gebied heeft de EXPO 98 gestaan. Na de EXPO hebben de Portugezen er een groot wandel- en fietsgebied van gemaakt. Mooie huizen en appartementen, shopping mall Vasco de Gama en een casino vind je hier bovendien terug. Het was vroeger een terrein met veel slachterijen en loodsen. De EXPO heeft ervoor gezorgd dat dit – ooit vergeten- stuk Lissabon weer op de kaart staat.

Uitzichtpunten: Os miradouros de Lisboa

Doordat Lissabon op 7 heuvels is gebouwd heb je op meerdere punten in de stad prachtige plekken om over de stad te kijken.

 • Miradouro de São Pedro de Alcântara. Mooi speciale plek.
 • Miradouro das Portas do Sol
 • Miradouro de Santa Luzia
 • Miradouro do Castelo de São Jorge

En nog veel meer uitzichtpunten: http://www.lisbonlux.com/lisbon/miradouros.html

Lissabon
© Turismo de Lisboa / www.visitlisboa.com

Restaurants

 • Cerverjaria Ribadouro, een leuk en gezellig visrestaurant. Adres: Avenida da Liberdade 155
 • Caneca da Prata, een gezellig restaurant waar je lekkere Portugese hapjes en broodjes kunt eten. Wil je een lekkere maaltijd, dan kan dat hier ook. Vraag naar de dagschotel. Hier proef je de Portugese keuken het beste. Geen ingewikkelde gerechten. Eten wat de Portugese mamma’s en oma’s maken. Adres: Rua da Prata, 161-165
 • A Valenciana, hét kiprestaurant van Lissabon. Ze serveren er een keur aan gegrilde vlees- en visgerechten, maar de gegrilde kip is wel hun specialiteit. Tijdens lunch en avondeten staan mensen buiten te wachten bij de take-away gedeelte van dit restaurant. In het restaurant zelf is het meestal rustig. Adres: Rua Marquês de Fronteira 157
 • Pasteis de Belem  De fabriek/koffie huis waar de enige echte pasteis de Belem worden gemaakt. Dé lékkerste pasteis. Je eet ze het best als ze nog warm/lauw zijn. Heerlijk! In alle overige koffiehuizen in Lissabon serveren ze pasteis de natas. Deze zijn bijna hetzelfde echter mogen ze de naam pasteis de belem niet gebruiken. Deze mag alleen het koffiehuis in Belem gebruiken. Het is een staatsgeheim hoe de pasteis de Belem worden gemaakt. Adres: Rua de Belém 84-92

Even buiten Lissabon

Wil je naar het strand gaan, dan kan dat ook. Vanaf station Cais de Sodre vertrekken treinen naar Estoril en Cascais. De grote badplaatsen van Lissabon. Tussen deze badplaatsen heb je nog andere kleine badplaatsen. Het is een leuke tocht!

Je kunt ook naar Queluz en Sintra gaan. Deze stadjes zijn bekend om de paleizen die er staan. In Queluz staat en paleis, dit is nu een pousada geworden. Het paleis kun je bezichtigen. In Sintra heb je het sprookjeskasteel van de voormalige koning (laatste koning trad af 1910). Het gebied rondom dit kasteel is een bezoek waard. Vanaf station Rossio vertrekken treinen naar Sintra en Queluz. In het gezellige stadje Sintra heb je een bus die je langs al de bezienswaardigheden brengt.

Boek snel je excursies vooruit én goedkoper dan aan boord:

Welke cruises bezoeken Lissabon?

Captain Cruise Corendon - Nieuw! CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI

Het laatste cruisenieuws over Lissabon

Deze pagina is tot stand gekomen met teksten van voormalig inwoonster en kenner van Lissabon, Jacqueline Rodrigues. Zeer veel dank!  Heb je vragen over deze bestemming? Bezoek www.visitlisboa.com, laat je reactie hieronder achter of mail naar info@cruisereiziger.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *