Welke schepen varen in 2020/2021 naar … Antarctica?

Wil je in de winter 2020/2021 een zeer bijzondere expeditiecruise maken? Antarctica is voor velen dé ultieme expeditiecruise bestemming en voor veel wereldreizigers het laatste continent om van hun lijstje te strepen. Je vaart niet van haven naar haven maar tussen eilanden en ijsschotsen terwijl je geniet van indrukwekkende landschappen. Hoe dat werkt, zo’n cruise naar Antarctica, vragen we Waterproof Cruises & Expeditions, dé experts in reizen naar de poolgebieden.

Wat is de beste reistijd om Antarctica te bezoeken?

Reizen naar Antarctica vinden plaats van november t/m maart, in de zuidelijke zomer. Doordat je zover naar het zuiden reist kun je in januari genieten van 24 uur daglicht. Bovendien is het er minder koud dan je zou verwachten, de temperaturen liggen meestal enkele graden onder het vriespunt.

Met wat voor schepen kun je een expeditiecruise naar Antarctica maken?

De expeditieschepen die naar Antarctica varen, zijn meestal ijsversterkt en voldoen aan de veiligheidsvoorschriften van de International Polar Code. Dit betekent dat ze bestand zijn tegen de ijsschotsen die je ongetwijfeld zult tegenkomen tijdens de reis. De expeditieschepen voldoen aan de milieu eisen voor een duurzame uitvoering van de reis.

De keuze van het schip is een van de belangrijkste onderdelen van de expeditiecruise. Er zijn verschillende categorieën schepen die een groot verschil maken voor de beleving van de reis.

Schepen met meer dan 500 passagiers mogen géén landingen maken. Je blijft dan helaas de hele reis aan boord.  Kies er dus voor om uitsluitend met schepen te varen die minder dan 500 passagiers aan boord hebben (gemiddeld zo’n 100 – 300 passagiers) zodat je aan land kunt en de pinguïns ook kunt ruiken en horen!

Belangrijk om te weten voordat je een cruise naar Antarctica boekt!

Tijdens een expeditiecruise naar Antarctica bezoek je meestal het Antarctisch schiereiland, en niet de ‘Zuidpool’. Dat punt ligt namelijk midden op het continent, waar je met een schip niet kunt komen.

Welke plekken kan ik bezoeken op Antarctica?

Er zijn géén aanleghavens in Antarctica. Bij stops gebruiken expeditieschepen zodiacs (tender boten) om met kleine groepen landingen te maken. Je moet fit genoeg zijn om uit een zodiac te stappen op het strand maar verder zijn er weinig eisen om mee op excursie te kunnen gaan.

Klik hier voor een overzicht van de schepen die cruises naar Antarctica aanbieden.

Wat kan ik voor activiteiten doen op een expeditiecruise?

Veel schepen bieden de mogelijkheid om deel te nemen aan optionele sportieve activiteiten. Je kunt bijvoorbeeld kajakken, sneeuwschoen-wandelen, ijsklimmen, een nacht kamperen op het ijs, poolsnorkelen of zelfs scubaduiken. Dat geeft een hele andere dimensie aan je expeditiecruise naar Antarctica! Meestal zijn deze activiteiten naar keue en tegen betaling, maar op sommige reizen zijn ze inbegrepen.

Klik hier om de verschillende activiteiten te bekijken die je extra kunt boeken op een cruise naar Antarctica.

Schepen die dit inclusief in de prijs aan bieden zijn bijvoorbeeld:

 • Plancius (116 passagiers) – 12 dagen – 21 november 2020, 25 februari 2021, 8 maart 2021 – vanaf €6.800
 • Ortelius (116 passagiers) – 12 of 13 dagen – 8, 29 november, 10, 22 december 2020 – vanaf €6.800

Bekijk deze schepen

Wat maakt een expeditiecruise naar Antarctica zo uniek?

 • Alle excursies zijn inbegrepen
 • Eten, koffie, thee en water aan boord is inbegrepen. Soms all-inclusive.
 • Educatieve lezingen, documentaires en films
 • Begeleiding door professionele gidsen en experts in diverse wetenschappen
 • Geniet van bijna 24 uur daglicht
 • Elke reis is anders en iedere dag is een nieuw avontuur
 • Reizen in kleine groepen
 • Je bent een van de weinigen die voet zet op het zevende continent

Er zijn veel verschillende schepen en routes, en iedere rederij heeft zijn eigen unieke programma’s. Het is belangrijk om je vooraf goed te informeren zoals bij Waterproof Cruises & Expeditions voor het juiste advies over de schepen, routes en programma’s die het beste bij je wensen passen.

Welke routes varen de schepen rondom het Antarctisch Schiereiland?

1) Route optie: Klassieke cruise naar het Antarctisch schiereiland

De meeste expeditiecruises naar Antarctica vertrekken vanuit Ushuaia, Vuurland, het zuidelijkste puntje van Argentinië. Daar vlieg je naartoe via een overstap in Buenos Aires. De cruise begint met twee zeedagen over de ‘Draken Passage’ tot je bij het Antarctisch schiereiland aankomt. Gedurende ongeveer 8 dagen verken je verschillende indrukwekkende locaties langs de kust. Je gaat bijvoorbeeld aan land bij een pinguïn kolonie of je vaart met zodiacs tussen enorme ijsbergen. Met een beetje geluk zie je walvissen en zeeluipaarden en verschillende zeehondensoorten. Per dag worden meestal 2 excursies gedaan die zijn inbegrepen bij de reis. Het weer en de ijsomstandigheden bepalen uiteindelijk hoe je dag eruit ziet. Geen enkele dag, geen enkele reis is hetzelfde en dat maakt expeditiecruises zo bijzonder. Hierbij een selectie van schepen die deze populaire route varen:

Grotere expeditieschepen van 201 tot 500 passagiers:

 • Fridtjof Nansen (maximaal 500 passagiers) – 12 dagen –  vrijwel elke 12 dagen vanaf 7 november 2020 tot en met 2 maart 2021 – vanaf €6.489
 • Le Soleal (280 passagiers) – 12 dagen – regelmatig van 17 november 2020 tot en met 27 januari 2021 – vanaf €10.970 (incl. 1 nacht vooraf in Santiago en vlucht van Santiago naar Ushuaia)
 • L’Austral (280 passagiers) – 12 dagen – regelmatig van 27 november 2020 tot en met 11 februari 2021 – vanaf €10.970 (incl. 1 nacht vooraf in Buenos Aires en vlucht van Buenos Aires naar Ushuaia)
 • Le Lyrial (262 passagiers) – 11 of 12 dagen – driemaal, in november, eind januari & februari 2021 – vanaf €10.970 (incl. 1 nacht vooraf in Buenos Aires en vlucht van Buenos Aires naar Ushuaia
 • Le Boreal (280 passagiers) – 12 dagen – december t/m maart 2021 – vanaf €10.970 (incl. 1 nacht vooraf in Buenos Aires en vlucht van Buenos Aires naar Ushuaia

Bekijk snel alle schepen

Middelgroot van 100-200 passagiers:

 • Ocean Diamond (189 passagiers) – 11 dagen – 4, 13 november, 9 december 2020, 16 februari 2021 – vanaf $7495.
 • World Explorer (176 passagiers) – 12 dagen – november t/m februari 2021 – vanaf $8000.
 • Greg Mortimer (172 passagiers) 12 dagen – 28 november, 8 & 27 december 2020 – vanaf $10.900. De overige cruises zijn Air-Cruises.
 • Hondius (170 passagiers) – 12 dagen – november t/m maart – vanaf €4.950.
 • Ocean Adventurer (136 passagiers) – 11 dagen – 4 januari & 6 februari 2021  – vanaf $8.495.
 • Hebridean Sky (118 passagiers) – 12 dagen – november & februari 2020 – vanaf $7995. De overige cruises zijn Air-Cruises.
 • Ortelius (116 passagiers) – 11 dagen – 3 januari 2021 – vanaf €6.800.
 • Plancius (116 passagiers) – 10 dagen – 19 maart 2021 – vanaf €6.800.
 • Island Sky (112 passagiers) – 13 dagen – 13 februari 2021 – vanaf $8995.

Bekijk snel alle schepen

Kleinere schepen:

 • Ushuaia (88 passagiers) – 11 dagen – van 11 december 2020 tot en met eind maart 2021 – vanaf $7.990
 • Hans Hansson (24 passagiers) – 18 dagen – van 19 december 2020 – vanaf $22.760

Bekijk alle schepen

UNIEK!: Solar Eclipse cruise in Antarctica

Op 4 december 2021 zal er in Antarctica een totale zonsverduistering te zien zijn. Je kunt dit unieke natuurverschijnsel waarnemen aan boord van verschillende schepen die zich positioneren in het midden van de maanschaduw. Klik hier voor meer informatie en de bijzondere reismogelijkheden.

2) Route optie: Fly & Cruise naar het Antarctisch schiereiland

Voor wie twee dagen op open zee van Ushuaia naar Antarctica niet ziet zitten, is er een optie om te vliegen vanuit Punta Arenas (Chili) naar King George Island, een eiland vlakbij het vaste land van Antarctica. Direct na de 2,5 uur durende vlucht ga je aan boord van het schip en begint de reis langs het Antarctisch schiereiland. Houdt wel rekening met eventuele vluchtvertragingen door mogelijke slechte weersomstandigheden en mist op de heen- of terugreis.

De drie schepen Magellan Explorer, Hebridean Sky, Ocean Nova, Greg Mortimer, World Explorer bieden het komende jaar expeditiecruises met de vliegreis aan.

De behoorlijke nieuwe Magellan Explorer (2019) vertrekt wekelijks van eind november tot begin maart voor een Air Cruise die bestaat uit 8 dagen (vanaf $12.995) Aan het begin en einde van het seizoen doet ze een 16-daagse cruise naar South Georgia. Eenmaal doet de Magellan Explorer een voordelige 6-daagse cruise (vanaf $4995)

De luxe charmante Hebridean Sky vaart zesmaal voor een Air Cruise van 10 december tot half januari. Twee kortere reizen 6- of 7 dagen (vanaf $4995) of de langere routes van 8 dagen (vanaf $12.995).

De wat oudere Ocean Nova vaart van eind november tot eind februari. Ze doet de 8-daagse reizen (vanaf $11.495), twee 10-daagse reizen (vanaf $15.495) en twee kortere 6-daagse reizen (vanaf $4795).

De gloednieuwe Greg Mortimer vaart in januari, februari en maart 2021. De Greg Mortimer vaart 11-daagse reizen vanaf $11.500

World Explorer vaart alleen in februari en maart 2021. Een 8-daagse reis kost vanaf $11.000. Een 11-daagse reis maakt het schip naar de Poolcirkel, vanaf $16.800.

Boekbaar bij:

Waterproof Cruise & Expeditions

3) Route optie:  Combineer Antarctica met de Falklandeilanden & South Georgia

Een expeditiecruise naar Antarctica is voor veel mensen een reis die ze slechts één keer in hun leven maken. Als je genoeg tijd hebt, en je reisbudget laat het toe, dan kun je Antarctica combineren met de Falklandeilanden en South Georgia (bekend van ‘Floortje naar het einde van de wereld’). Het is dé ultieme poolreis en duurt ongeveer 18 dagen.

De Falklandeilanden en South Georgia (allebei Engels grondgebied) zijn geweldige ‘wildlife’ bestemmingen en het summum voor natuurfotografen en vogelliefhebbers. Het lijkt alsof de tijd er miljoenen jaren heeft stil gestaan met duizenden pinguïns, enorme zeeolifanten en albatrossen. Een selectie van schepen die daar vaart:

 • Hanseatic Inspiration (199 passagiers) – 19 dagen – 13 november 2020, 15 februari 2021 – vanaf €14.516.
 • Magellan Explorer (71 passagiers) – 16 dagen – 18 november 2020, 25 februari 2021 – vanaf $14.395.
 • World Explorer (176 passagiers) – 16 dagen – 27 december – vanaf $13.200.
 • L’Austral (280 passagiers) – 17 dagen – 3 maart 2021 – vanaf $11.430.
 • Greg Mortimer (172 passagiers) – 21 dagen – 10 maart 2021 – vanaf $19.400.

Waterproof Cruise & Expeditions

Klik hier voor nog meer route opties naar Antarctica.

 

 

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)