Wat zijn de grootste cruiseschepen van dit moment?

Ieder jaar komen er nieuwe cruiseschepen in de vaart, klein of groot, en gelukkig steeds duurzamer. Wat zijn op dit moment eigenlijk de grootste cruiseschepen?

Het moeilijke aan dit verhaal is dat je op verschillende manieren kunt meten. Je kunt uitgaan van het aantal passagiers, lengte van het schip of de brutotonnage. Dat laatste is een berekening waar de volume (inhoud) van het schip gemeten wordt. In dit artikel ga ik in eerste instantie uit van de brutotonnage van een schip. Deze rankschikking betekent bijna automatisch ook een rankschikking naar de passagiers aantallen. Onderaan dit artikel vind je alle schepen overzichtelijk op een rijtje.
Een kleine leeswijzer geef ik even mee: soms staat achter het aantal passagiers een maximaal passagiersaantal genoemd. Wanneer echt alle bedden (slaapbanken etc) gevuld zouden zijn, geldt dit maximale passagieraantal.

1, 2, 3 & 4.   Oasis klasse schepen – Royal Caribbean Int.

Al in 2007 werd het eerste schip, de Oasis of the Seas, gebouwd en sindsdien staat dit schip met inmiddels drie zusterschepen op de eerste vier plaatsen van grootste cruiseschepen ter wereld. En, de komende tien jaar zullen deze schepen en hun toekomstige zusterschepen, dit ook blijven omdat er geen enkele andere rederij groter zal bouwen. De schepen kunnen zo’n 5480 passagiers meenemen. Als alle bedden bezet zijn zo’n 6.780.  Ze zijn een indrukwekkende 362 meter lang en behoorlijk breed, 47 meter. In 2018 is als laatste de Symphony of the Seas in de vloot gekomen en zij is daarmee het grootste cruiseschip ter wereld. Daarna volgen de Harmony of the Seas (2017) en de Allure of the Seas uit 2008. Alle schepen hebben twee fantastische binnenpromenades waar veel hutten uitzicht op hebben; een Central Park en een promenade met uitzicht op zee met Aquatheater waar shows worden gegeven.

5. Costa Smeralda – Costa Cruises

De Costa Smeralda is het 2e LNG schip van de bouwers van Meyer Werft. Costa Cruises nam het schip in december 2019 in de vaart. Het LNG schip is met haar 184.037 ton een tikkeltje groter dan zusterschip AIDAnova (plek 6). Het schip is bouwgelijk maar de inrichting is anders. Highlights van de Costa Smeralda zijn het Colosseo Atrium, het plein Trastavere en de Spaanse Trappen aan de achterkant van het schip met open arena.

Miriam bezocht het schip in december 2019 in Barcelona. Lees hier haar reportage.

6.  AIDAnova – AIDA Cruises

De AIDAnova was bij het oplevering in 2018 het meest duurzame schip: ze vaart op het vloeibare aardgas (LNG). De AIDAnova richt zich op een Duitstalig publiek. Je vindt er daarnaast ook Nederlandse cruisereizigers. Het schip is flink wat kleiner dan de Oasis klasse schepen, namelijk 183.900 brutoton. Het schip is 337 meter lang en 42 meter breed. Met 5200 passagiers is ze een goede vijfde in dit lijstje. Vooral voor families (met jongere en oudere kinderen) heeft het schip goede faciliteiten zoals een overdekte Beachclub (zwembad) zodat je altijd indoor kunt zwemmen.  Miriam cruiste mee op dit schip in 2020: reis mee.

 

7. MSC Grandiosa

De MSC Grandiosa (2019) is met haar 333 meter (181.000 brutoton) weer een stukje groter dan haar zusjes MSC Meraviglia en MSC Bellissima. Het schip kan maximaal 6.334 passagiers meenemen. Aan boord verwonder je je over de grote promenade met LED dak, het atrium en het waterpark voor de kinderen. De Yacht Club is het exclusieve gedeelte voor een select aantal gasten. Lees hier alles over haar bezoek aan Rotterdam

8. en 9.  MSC Meraviglia/MSC Bellissima – MSC Cruises

De MSC Meraviglia (2017) en MSC Bellissima (2019) zijn zusjes. Ze zijn vrijwel identiek en met hun 315 meter toch weer wat kleiner dan de anderen. Ze kunnen 4.488 passagiers (maximaal 5.654) meenemen. Vooral de LED promenade met winkelstraat is een echte eyecatcher aan boord van beide schepen. Ook hebben zij elk de MSC Yachtclub aan boord, een exclusief gedeelte voor suitegasten met eigen zonnedek, zwembad, lounge en restaurant.

10, 11, 12 en 13 – Quantum klasse – Royal Caribbean

De Quantum of the Seas (2014), Anthem of the Seas (2015) en Ovation of the Seas (2016) zijn schepen van elk zo’n 347 meter lang. Ze kunnen 4.180 passagiers meenemen. De Spectrum of the Seas (2019) is iets groter qua brutotonnage (169.379). Revolutionair zijn bij deze schepen onder andere de attracties op het bovendek. Zo kan je in een capsule hoog boven het schip getild worden.

14,15 & 16. Norwegian Encore, Norwegian Bliss & Norwegian Joy

De drie nu volgende Norwegian Cruise Line schepen zijn doorontwikkelingen van de Breakaway klasse schepen. Ze hebben elk een kenmerkende boegschildering waaraan ze te herkennen zijn.  De schepen verschillen in brutotonnage en lengte elkaar iets.  De Norwegian Encore is met 169.116 de nieuwste aanwinst (2019). Een groots schip met tal van restaurants en faciliteiten, zoals een kartbaan!

De Norwegian Bliss uit 2018 is met haar 168.028 brutoton het eerste schip dat op maat is gemaakt om in Alaska te gaan varen. Toch vind je aan boord voor de 4.200 gasten ook vermaak zoals een kartbaan en lasergamen in de openlucht. Dit schip biedt eveneens een schip-in-een-schip concept voor suitegasten dat The Haven heet.

De Norwegian Joy uit 2017 werd speciaal voor de Chinese markt gebouwd. Inmiddels is het schip in 2019 weer heromgevormd naar een schip gericht op niet-Chinese gasten. Ook op dit schip vind je een kartbaan en zelfs botsauto’s voor haar 3.883 passagiers.

Alle schepen overzichtelijk op een rijtje:

Bij het doorklikken vind je nog meer informatie (prijzen en boekingen) over deze schepen op onze zusterwebsite Cruiserecensies.nl:

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger! Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Op Cruisereiziger help ik je daarbij. Ondersteun ons werk in deze tijden! Dat kan door bijvoorbeeld een cruisegadget in onze webwinkel te kopen. Zo heb je toch nog een beetje dat cruisegevoel thuis.