Cruisereiziger
CruisemaatschappijCruiseschepenEten en drinkenPersoonlijke blogVoorbereiding

Hoe werkt het op een cruiseschip in de restaurants en met drankjes?

Men zegt regelmatig, op een cruiseschip zijn alle restaurants en drankjes bij de prijs inbegrepen! Maar is dat ook zo? Nee, zeker niet altijd. Dat hangt af van de rederij waar je mee vaart.

Zijn alle restaurants op een cruiseschip inclusief?

Cruisen op een cruiseschip betekent dat veel restaurants aan boord bij de prijs inbegrepen zijn. Op gezette tijden openen het buffetrestaurant, de grill of het hoofdrestaurant.

Het ontbijt, lunch en diner zijn altijd inbegrepen, maar, en daar komt de eerste uitzondering, het dineren in de specialiteitenrestaurants kost over het algemeen extra. Reken gerust op een extra bijdrage van zo’n 40-80 dollar per persoon.

Cruiseschepen proberen met de specialiteitenrestaurants een extra restaurantbeleving mee te geven. Norwegian Cruise Line is voorloper, zij hebben ruim 10 restaurants waarvan je er om en nabij voor 5 extra moet betalen. Dat kan een kleine bijdrage zijn van 5 dollar tot en met 25 dollar. ‘Gratis’ is en blijft op cruiseschepen het hoofdrestaurant waar je bediend wordt aan tafel.

Ga je met de ultraluxe rederijen mee, dan zijn de specialiteitenrestaurants vaak inclusief in de prijs. Denk aan Explora Journeys, Regent Seven Seas Cruises, Seabourn en Silversea.

Tip van Miriam: Wil je wel graag in de specialiteitenrestaurants dineren? Kijk dan of er een diner-pakket beschikbaar is bij het boeken van je cruise of aan boord.

Ook altijd gratis is het buffetrestaurant aan boord. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch en diner. De grootte van deze buffetrestaurants verschillen wel behoorlijk: deze is geheel afhankelijk van de grootte van het schip. 

Zijn alle drankjes op een cruiseschip inclusief?

Drankjes aan boord moet je betalen.  Elke rederij biedt echter ook altijd gratis drankjes op bepaalde plekken aan.

Waar krijg je dan wel gratis drankjes op een cruiseschip?

Op een cruiseschip zijn koffie- en thee punten (ook water, ijsthee zonder suiker en beperkt sap) opgezet, waar je gedurende de dag drankjes kan halen. Deze drankjes zijn inbegrepen in de prijs. Deze staan vaak nabij het buffetrestaurant en/of buitenzwembad.

Soms heb je in je eigen hut een koffieapparaat (bv Nespresso) waar je koffie en thee kan zetten. Het gros van de rederijen heeft dit echter niet. Vaak zie je dat op schepen die vertrekken uit Groot-Brittannië of Britse rederijen (Cunard) vaker een waterkoker aanwezig is. De Britten houden tenslotte van een ‘cup of tea’. Een koffiemaker vind je vaak wel in suites op schepen of in alle hutten zoals bij TUI Cruises, op de Mein Schiff vloot.

Drankpakket op een cruiseschip

Wil je echter een lekkere cappuccino of net een sinas of cocktail meer, dan zul je deze moeten kopen. Laat je goed informeren over de mogelijkheden van bijvoorbeeld een drankpakket waarbij bijvoorbeeld softdrinks zijn inbegrepen en/of alle alcoholische drankjes. Op een cruiseschip wordt bij het kopen van een drankje altijd een soort BTW erbij op geteld, zo’n 15-18%.

Rederijen vragen soms voor een drankpakket een flink bedrag per persoon per dag, dus bereken eerst of je het bedrag eruit ‘krijgt’. Dit doe je door eens na te gaan hoeveel je op een dag drinkt. Hou er ook rekening mee dat je op havendagen, wanneer je schip aan de wal ligt, je minder drinkt. Wanneer je bijvoorbeeld van een wijntje houdt of graag alcohol drinkt, is een drankpakket vaak een goed alternatief! Losse glazen wijn/alcohol kosten behoorlijk wat op een schip. Drankprijzen liggen over het algemeen vrij hoog op een cruiseschip.  Een glas wijn kost al snel 8 of 9 euro per glas. Een fles wijn 25 euro.

Wat kost een drankje aan boord?

Klik verder voor meer over specifieke drankprijzen & -pakketten bij bepaalde rederijen:

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger