Cruisereiziger
AccommodatiePersoonlijke blogReisverslag

De hutten aan boord van Nieuw Statendam: een overzicht

Als het nieuwe cruiseschip Nieuw Statendam van Holland America Line volgeboekt is zijn er minimaal 2.666 passagiers aan boord. Zij verblijven in 1.339 hutten. Het aanbod aan type hutten is groot. Zo zijn er maar liefst 35 verschillende huttypes. Grofweg bestaat de keuze uit binnenhutten, buitenhutten, balkonhutten en suites die variëren in ruimte, luxe en beschikbare voorzieningen. 68% van de hutten, 912 om precies te zijn, beschikt over een balkon.

Op de Nieuw Statendam zijn ten opzichte van haar zusterschip Koningsdam diverse verbeteringen doorgevoerd in de hutten, gebaseerd op feedback van gasten en eigen ervaringen. Het beschikt over 8 extra hutten, waarvan 5 buitenhutten en 3 binnenhutten. Daarnaast zijn enkele hut categorieën van top tot teen opnieuw vormgegeven. De populaire nieuwe accommodaties op de Koningsdam, zoals de solohutten en meer suite-opties, hebben echter ook een plekje gekregen op het tweede schip in de Pinnacle-klasse.

Een overzicht van alle accommodaties:

Binnenhut

De meest betaalbare hutten op de Nieuw Statendam zijn de binnenhutten. Een goede optie voor passagiers die tijdens hun cruise weinig gebruik maken van hun hut. Er zijn 280 binnenhutten aan boord, variërend in grootte van 13 tot 21 vierkante meter. De inrichting is licht, een zandkleur voert de boventoon met houten accenten. Ze beschikken over twee bedden die kunnen worden omgevormd tot een queen-size bed. Andere beschikbare voorzieningen zijn een schrijftafeltje, een koelkastje, een haardroger, een televisie met video-on-demand, kasten, gratis vers fruit op verzoek, een badkamer met douche inclusief massage douchekop en badproducten van Elemis Aromapure.

Spa binnenhut

Spa-liefhebbers kunnen kiezen voor de Spa binnenhutten. Deze bevatten naast de standaard voorzieningen wellness-faciliteiten zoals yogamatten en een iPod-oplaadstation. Tevens liggen deze in de buurt van de Greenhouse Spa & Salon.

Buitenhut

Passagiers die iets meer ruimte verlangen dan een binnenhut en bovenal ten alle tijde uitzicht willen op de oceaan kunnen terecht in een buitenhut. Deze zijn er in allerlei soort en maten, van 16 tot 26 vierkante meter. Het kleurenpallet is zandbruin met grijze oranje en blauwe accenten en houten afwerking. Naast de voorzieningen van een binnenhut is de buitenhut naast natuurlijk een raam ook uitgerust met een tweezitsbankje inclusief tafeltje. Er zijn in totaal 103 buitenhutten aan boord.

Solo buitenhut

Een hit op de Koningsdam en dus ook terug te vinden op de Nieuw Statendam zijn de solo buitenhutten, speciaal voor de cruisereizigers die alleen reizen. De hutten zijn met 12-16 vierkante meter iets kleiner dan de standaard buitenhut, maar biedt afgezien van het ontbrekende tweezitsbankje inclusief tafeltje wel dezelfde voorzieningen. De 12 solo buitenhutten bevinden zich allen op dek 1 aan de voorkant van het schip. Vanwege het geringe aantal is het verstandig om tijdig te boeken.

Familie buitenhutten

Tot de meest zichtbare wijzigingen die ten opzichte van de Koningsdam zijn doorgevoerd bij de accommodaties behoren de 32 familie buitenhutten. Deze zijn helemaal opnieuw ontworpen, waardoor er meer leefruimte is gecreëerd voor de maximaal 5 gasten. Er zijn daarnaast speciale voorzieningen beschikbaar waaronder 2 badkamers (een met een ligbad, douche wastafel en toilet en een met douche en wastafel) en extra kastruimte. Naast de bedden die kunnen worden omgevormd tot een queen-size bed is er een bovenbed en een slaapbank voor twee personen. De afmetingen zijn 20-22 vierkante meter.

Spa buitenhut

Ook voor de buitenhut is er een spa-variant beschikbaar op de Nieuw Statendam. Deze zijn exact hetzelfde als de standaard buitenhut, maar dan met aanvullende wellness-voorzieningen d.w.z. yogamatten, een iPod-oplaadstation en gemakkelijk toegang tot spabehandelingen in de Greenhouse Spa & Salon.

Balkonhut

Veruit de grootste categorie op de Nieuw Statendam zijn de balkonhutten (851 stuks). Deze ‘veranda’-hutten bieden ten opzichte van de binnen- en buitenhutten meer ruimte maar bovenal eerste ring uitzicht op zee danwel bestemming. De privé buitenruimte beschikt over een tafel en twee zit-of ligstoelen (afhankelijk van het type). Net als in de buitenhut is er een bankje met tafeltje en worden dezelfde kleuren gehanteerd. De oppervlakte is 21-38 vierkante meter inclusief veranda. In onderstaande video zie je een categorie VB met een groot/diep balkon op dek 4.

Spa balkonhut, balkonhut op achterdek en balkonhut met belemmerd zicht

Naast de standaard balkonhut zijn er nog 3 varianten beschikbaar. Ze bieden iets extra’s danwel hebben een beperking. De oppervlakte blijft echter overal gelijk. De Spa balkon biedt de al eerder genoemde wellness-voorzieningen, het balkonhut op het achterdek zorgt voor een indrukwekkend uitzicht vanaf het achtersteven van het schip, terwijl de balkonhut met belemmerd uitzicht juist tot een minder panorama leidt, bijvoorbeeld door een reddingsboot.

Suites

Wil je meer luxe tijdens je verblijf? Kies dan voor een van de 4 type suites. Het gaat om de Vista suites, Signature suites, Neptune suites en Pinnacle suite Deze variëren in grootte, geboden voorzieningen en luxe.

Vista suite

De qua oppervlakte kleinste suites aan boord zijn de 104 Vista suites. Deze zijn ongeveer 24-33 vierkante meter inclusief balkon. Ten opzichte van de balkonhut is het slaap- en leefgedeelte meer van elkaar gescheiden en is de hut iets langer. Het grote verschil is echter de beschikbare speciale voorzieningen zoals grote badhanddoeken, verse bloemen, een uitgebreide keuze aan kussens, een mini-bar en snelle telefonische toegang tot een conciërge. Enkele Vista-suites bevinden zich aan de achterzijde van het schip voor een spectaculair uitzicht.

Signature suite

Een stuk groter dan de Vista suites zijn de 14 Signature suites met een oppervlakte van ongeveer 37-38 vierkante meter inclusief balkon. Ze bevatten een ruimere zithoek, een extra opklapbed voor 1 persoon, een dressoir en een groot balkon met zitgelegenheid voor 3 personen. De badkamer is daarnaast uitgerust met een bad, een aparte douche en een dubbele wastafel. De bij de Vista suite genoemde speciale voorzieningen zijn ook voor de Signature suite van toepassing.

Neptune suite

In de 43 Neptune suites en 2 Neptune Spa suites heb je met 43 tot 47 vierkante meter inclusief balkon alle ruimte die je maar wilt. In vergelijking met de Signature suite biedt de Neptune suite naast meer ruimte ook meer luxere details waaronder een balkon met zitgelegenheid voor 6 personen. Hieronder zie je foto’s van de Spa Neptune Suite gelegen op dek 10 aan de voorkant.

Een groot pluspunt is verder de toegang tot de exclusieve Neptune Lounge, een privé-ruimte op het Schubert-dek waar je kan relaxen, een praatje kan maken met andere suite-gasten en gebruik kan maken van de diensten van een conciërge. Op de Nieuw Statendam is de Neptune Lounge deze flink uitgebreid met o.a. meer zitjes en meer ramen, waardoor alles wat ruimer oogt. De lounge beschikt verder over tafels om aan te werken, een grote televisie, een bibliotheek, comfortabele sofa’s en gedurende de gehele dag hapjes en drankjes.

Pinnacle suite

Het beste van het beste aan boord van de Nieuw Statendam is de Pinnacle Suite. Er is er dan ook maar 1 beschikbaar. Op de Nieuw Statendam is deze exclusieve hut in een nieuw jasje gestoken. Er is gekozen voor een nieuwe indeling waarbij de woonkamer en eetgedeelte onderdeel uitmaken van een grote ruimte.

Verder is er een grote entree, een aparte slaapkamer en kleedruimte, een slaapbank voor twee personen, een badkamer met twee wastafels, een grote whirlpool, aparte douche en gastentoilet, een balkon met whirlpool, een nieuw kleurenpalet en luxe accessoires zoals op maat gemaakte meubels en een gave dubbelzijdige televisie. Natuurlijk hebben ook Pinnacle suite gasten ook toegang tot de Neptune Lounge.

Rolstoeltoegankelijke hut

Er zijn 27 rolstoeltoegankelijke hutten aanwezig op de Nieuw Statendam. Het gaat hier om een selectie van hutten die ruim genoeg zijn om volledig rond te draaien met een rolstoel. Bovendien zijn deze hutten voorzien van een rolstoeltoegankelijke douche. Daarnaast zijn er 13 hutten aanwezig voor gasten met een mobiliteitshandicap die geen (regelmatig) gebruik maken van een rolstoel danwel scootmobiel.

Lees ook:

Wil jij in haar inaugurele jaar met de Nieuw Statendam varen? Cruises zijn o.a. boekbaar bij:

ANWB  Captain Cruise Corendon - Nieuw! CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of een leuk cadeautje uit te zoeken in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!