Live aan boord Nieuw Statendam: 10 verschillen met de Koningsdam

De Nieuw Statendam, Holland America Line’s tweede cruiseschip in de Pinnacle-klasse, is vanaf woensdag officieel in de vaart met de start van haar maiden voyage, een 15-daagse transatlantische cruise van het Italiaanse Civitavecchia (nabij Rome) naar Fort Lauderdale in Florida, Verenigde Staten. Het nieuwe cruiseschip van de Amerikaanse cruisemaatschappij is het zusterschip van de Koningsdam, die in 2016 haar debuut maakte. Hebben we hier te maken met een tweeling, die als twee druppels water op elkaar lijken of zijn er wel degelijk verschillen tussen beide klasse maatjes? Cruisereiziger Marco is aan boord en ging op onderzoek uit.Op het eerste gezicht lijken we met de Nieuw Statendam inderdaad te maken hebben met een mooie tweelingzus. Zowel het muzikale en kunstzinnige ontwerp in de openbare ruimtes zoals het Atrium en de Dining Room als de populaire voorzieningen van de Koningsdam waaronder de Grand Dutch Cafe en de B.B. King’s Blues Club komen nagenoeg naadloos overeen. De bekende ontwerpers Adam D. Tihany en Bjørn Storbraaten hebben wederom over het gehele schip gezorgd voor een fris en modern interieur, dat recht blijft doen aan de zo geliefde klassieke stijl van de rederij. Dat laatste komt vooral door de talrijke kleine warme details zowel in de publieke ruimtes als in de hutten.

Na een uitgebreide verkenning van het schip zijn er echter wel degelijk wijzigingen te ontdekken tussen de Nieuw Statendam en de Koningsdam. Dit varieert hoofdzakelijk van het verplaatsen van ruimtes, uitbreiding en/of herontwerp van bestaande locaties tot de introductie van enkele nieuwe, unieke features. Volgens Orlando Ashford, president van Holland America Line, zijn de aanpassingen doorgevoerd op basis van feedback van haar gasten en haar eigen bevindingen op de Koningsdam. In totaal zijn er meer dan 400 kleine en grote wijzigingen doorgevoerd. Cruisereiziger Marco stuitte tijdens zijn verblijf aan boord op de volgende 10 belangrijkste zichtbare verschillen.

1. Meer hutten, meer ruimte

De Nieuw Statendam heeft een capaciteit van 2.666 passagiers, die worden gehuisvest in 1.339 hutten. Dat zijn er 8 meer dan de Koningsdam, 5 buitenhutten en 3 binnenhutten om precies te zijn. Alle categorieën hutten zijn onder handen genomen. Het gaat hoofdzakelijk om kleine wijzigingen met als doel een meer praktische inrichting van de ruimte. Het meest in het oog springen de veranderingen die zijn doorgevoerd in de familie buitenhutten en de suites.

De 32 familie buitenhutten, variërend van 20 tot 22 vierkante meter groot, zijn helemaal opnieuw ontworpen waardoor er meer leefruimte is gecreëerd voor de maximaal 5 gasten. Er zijn daarnaast speciale voorzieningen beschikbaar waaronder 2 badkamers en extra kastruimte.

Ook de suites aan boord bieden nog meer ruimte en luxe. Met name de grote Pinnacle Suite, met een oppervlakte van maar liefst 120 vierkante meters, is in een nieuw jasje gestoken. Er is gekozen voor een nieuwe indeling waarbij de woonkamer en eetgedeelte onderdeel uitmaken van een grote ruimte. Verder is er een grote entree, een nieuw kleurenpalet en luxe accessoires zoals op maat gemaakte meubels en een gave dubbelzijdige televisie.

2. Exclusieve Neptune Lounge uitgebreid

Gasten in de Pinnacle Suite, 34 Neptune Suites en twee Neptune Spa Suites hebben exclusief toegang tot de Neptune Lounge, een privé-ruimte op het Schubert-dek (dek 7) waar je kan relaxen, een praatje kan maken met andere suite-gasten en gebruik kan maken van de diensten van een conciërge.

Op de Nieuw Statendam is de Neptune Lounge flink uitgebreid. Zo zijn er o.a. meer zitjes en meer ramen, waardoor alles wat ruimer oogt. De lounge beschikt verder over tafels om aan te werken, een grote televisie, een bibliotheek, comfortable sofa’s en gedurende de gehele dag hapjes en drankjes.

3. Debuut van de Club Orange

Holland America Line introduceert op de Nieuw Statendam de Club Orange (verwijzing naar de Nederlandse roots). Het is een nieuw (inclusief) programma voor passagiers in de Pinnacle en Neptune suites en voor een beperkt aantal gasten uit andere huttencategorieën die een speciale pas, voor 50 dollar per persoon per dag, hebben bijgeboekt. Deze laatste optie is op dit moment nog niet beschikbaar voor de Europese markt. Zij hebben o.a. voorrang bij inchecken en ontscheping, een uitgebreid roomservice menu voor het ontbijt, voorrang bij het tenderen en voorrang bij het maken van diner-reserveringen. Bovendien hebben zij bij de receptie en de excursiedesk een aparte wachtrij en een conciërge telefonisch tot hun beschikking.

Het belangrijkste privilege is echter de exclusieve toegang, voor het ontbijt en diner, tot het nieuwe specialiteitenrestaurant The Club Orange op het Plaza dek (dek 2). Het komt op de plek van het Culinary Arts Center, waar ‘s avonds het Farm-to-Table concept werd gehanteerd. Het Culinary Arts Center liep niet zoals gewenst en is daarom komen te vervallen. America’s Test Kitchen zal daarom voortaan plaatsvinden in het World Stage. In Club Orange kan je in alle rust dineren en kiezen uit een uitgebreider menu dan de Dining Room. Het Club Orange programma zal later deze maand overigens ook beschikbaar zijn op de Koningsdam. Volgend jaar volgen de andere schepen in de vloot. Daar zal Club Orange geen eigen ruimte hebben, maar een aparte sectie zijn van de Dining Room met speciaal tafellinnen en servies.

Klik hier voor meer informatie over het Club Orange-programma

4. Introductie van de Rolling Stone Rock Room

Het entertainment-gedeelte Music Walk is op de Nieuw Statendam uitgebreid met een geheel nieuwe live-muzieklocatie in samenwerking met het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone Magazine. De ‘classic rock’ club genaamd Rolling Stone Rock Room is een aanvulling op de Lincoln Center stage, Billboard Onboard en B.B. King’s Blues Club. In de Rolling Stone Rock Room speelt een 5-koppige live-band dagelijks classic rock hits. Er kan worden gedanst op de grote dansvloer.

De nieuwe club is gelegen op de oude plek van de Lincoln Center Stage (Plaza dek), dat op haar beurt is ‘ingetrokken’ bij de B.B. King’s Blues Club in de sfeervolle Queens Lounge. Dit moet voor een rustigere omgeving zorgen voor de klassieke muziek in vergelijking met de Koningsdam waar de geluiden van de bovengelegen casino (Promenade dek) soms te horen waren. De Rolling Stone Rock Room zal overigens binnenkort ook worden geïntroduceerd op de Koningsdam.

5. Capaciteit World Stage vergroot

Het imposante World Stage theater aan boord van de Nieuw Statendam biedt plaats aan 800 passagiers. Dat zijn er 100 meer dan op haar zusterschip. De ruimte hiervoor is vrijgekomen doordat de loges aan de zijkanten zijn verwijderd. Deze bleken niet populair op de Koningsdam, er werd te weinig gebruik van gemaakt. Ook na de toevoeging van de extra stoelen voelt alles nog steeds ruim en groot aan. De World Stage heeft een prachtig design. Het gebruik van het licht en het enorme 270-graden scherm zorgen alleen al voor een bijzonder schouwspel.

6. Sushi Bar en buiten dineren bij Tamarind

Het populaire specialiteitenrestaurant Tamarind heeft op de Nieuw Statendam twee belangrijke toevoegingen gekregen. Voor de eerste keer is het in de Aziatische fusion eetgelegenheid mogelijk om buiten, onder de sterrenhemel, te dineren. Het prachtige uitzicht op zee was het uitgangspunt van de naam van de speciale sushi bar in de Tamarind ‘Nami Sushi Bar’. Nami is namelijk Japans voor golf. Vanwege de populariteit van sushi is de bar in vergelijking met de Koningsdam twee keer zo groot. Naast de bar zijn er zitjes, voor als je niet aan de bar wilt eten. Je kan er de creaties proeven van het Culinary Council lid Andy Matsuda.

7. Nieuwe inrichting voor Sel de Mer

Tijdens de ‘shakedown’cruise van de Nieuw Statendam, voorafgaand aan de maiden voyage, opende Holland America Line’s Master Chef en voorzitter van de Culinary Council Rudi Sodamin in eigen persoon zijn opnieuw ontworpen specialiteitenrestaurant Sel de Mer. In de knusse Franse brasserie kunnen nu 54 passagiers terecht om zijn ontworpen gerechten te proeven. Net als over het gehele schip zie je het muziek-thema terugkomen in het design van het restaurant. De gebogen vormen met zuilen van hout doen denken aan een accordeon. De wanden zijn fleurig versierd met mooie porseleinen borden van de Food Faces culinaire pop art van Rudi Sodamin.

8. Gewijzigde menu’s in restaurants, bars en lounges

Op de Nieuw Statendam zijn een groot aantal menu’s van restaurants, bars en lounges gewijzigd. In het specialiteitenrestaurant Pinnacle Grill zijn bijvoorbeeld meer dan 50% van de gerechten vervangen. Het menu is samengesteld door de topchef David Burke, die de leiding heeft over het beste steakhouse van Chicago, en bestaat o.a. uit zijn signature recepten. Daarbij kunnen nieuwe wijnen worden gedronken van een wijnlijst, die is opgesteld door wijncriticus James Suckling waar Holland America Line eerder dit jaar een samenwerking mee is aangegaan. Dat geldt ook voor meester mixologist Dale DeGroff die verantwoordelijk is voor de nieuwe cocktails in de bars en lounges.

9. Een vleugje Oprah aan boord

De doop van de Nieuw Statendam door de beroemde talkshow-host Oprah Winfrey staat pas begin volgend jaar op het programma rond een uitverkochte ‘Girls Getaway’ cruise, maar Oprah is binnenkort al in diverse facetten ‘aanwezig’ op het schip. Zo zullen Oprah’s ‘favorieten’ te koop zijn in The Shops op het Plaza- en Promenade dek (respectievelijk dek 2 en 3). Natuurlijk ontbreekt ook haar eigen boekenclub niet. O’s Reading Room is aanwezig op de Nieuw Statendam, net als op de andere schepen in de vloot. Verder worden ook O-mazing activiteiten aangeboden zoals ochtendmeditaties en workshops over gezond eten.

 

10. Afscheid van een konijn

Een opvallende verschijning op de Koningsdam is de groene konijn als middelpunt van The Retreat met de cabanas op dek 12 achter de Crow’s Nest. Het kunstwerk valt op die plek een beetje uit de toon. Ondanks dat het vanwege die reden juist weer populair was, is het konijn op de Nieuw Statendam vervangen door een whirlpool met daarboven een zonnescherm, waardoor je kan badderen in de schaduw.

 

Lees ook:

Wil jij in haar inaugurele jaar met de Nieuw Statendam varen? Cruises zijn o.a. boekbaar bij:

ANWB Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Stip TUI

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel. Alvast hartelijk dank voor je steun!