Cruisereiziger
Persoonlijke blogVoorbereiding

Alleen op cruise: de veelgestelde vragen!

Het gaat steeds beter met het aantal eenpersoons-hutten, oftewel hutten op cruiseschepen die voor alleenreizenden/singles voor een gunstige prijs beschikbaar zijn. De aandacht bij rederijen voor deze groep reizigers die alleen gaat cruisen, groeit. Erg fijn zijn bijvoorbeeld de nieuwe balkonhutten voor één persoon. Je accommodatie is in ieder geval op orde.

Miriam Alaska

Als alleenreizende reporter heb ik al behoorlijk wat uren ‘alleen’ doorgebracht op een schip. Wat mij altijd enorm aantrekt is de service gerichtheid van het personeel. Zodra zij bemerken dat je alleen reist, heb je zeer boeiende gesprekken. De obers komen net wat vaker naar je toe bij het diner (als je een tafel voor 1 hebt) en proberen je een leuke avond te bezorgen. Je hoeft je dus zeker niet alleen te voelen.

Wat zijn eigenlijk de do’s en dont’s op een cruise als je solo reist? Wij zetten een paar veelgestelde vragen op een rijtje!

1. Wat voor hutten zijn er beschikbaar?

De hutten zijn vaak een binnenhut of buitenhut. Zelden een balkonhut, maar deze zijn in opkomst! Uiteraard is het ook altijd mogelijk om met 1 persoon een tweepersoonshut te boeken. Helaas zal de prijs net als in de hotelwereld aanzienlijk hoger zijn dan de één-persoonshut. Daar komen wel de aanbiedingen om de hoek kijken: regelmatig gaan aanbiedingen over deze hutten. Bijvoorbeeld slechts een toeslag van 10% of zelfs geen toeslag.

Enkele voorbeelden van toffe hutten:

 • Bijzonder zijn de studios van Norwegian Cruise Line waar een lounge – alleen voor sologasten – bijhoort. Je kunt hier de gehele dag door een hapje/drankje doen en anderen ontmoeten. Vaak wordt er samen gedineerd en/of andere activiteiten naar wens afgesproken met elkaar!
 • Celebrity Cruises heeft hutten met een gecombineerd balkon/raam – de zogeheten Infinity Verandah hutten. Deze zijn beschikbaar vanaf de Edge klasse schepen (Celebrity Edge, Celebrity Apex en Celebrity Beyond).

 

2. Wat zijn de faciliteiten in een single hut?

De single hutten hebben exact dezelfde faciliteiten als reguliere 2-persoonshutten. Wel zie je dat er wordt bespaard in de bedbreedte en vrijwel altijd kamergrootte. Verder is er een volwaardige badkamer, opbergruimte (ook onder het bed!), een bureau en al dan niet een koelkast.

Voor een indruk van de studio’s voor 1 persoon op de Norwegian Bliss en MSC:

 

3. Hoe boek ik een single hut?

Bij de meeste rederijen is het raadzaam te vragen naar een eenpersoons-hut. De hutten zijn vaak snel volgeboekt en daarom verdient het aanbeveling om ruim op tijd te boeken. Online worden ze gelukkig wel vaker boekbaar, zoals bij Norwegian Cruise Line. Tip! Geef bij je cruisereisbureau aan dat je geïnteresseerd bent in bepaalde hutten. Zo kunnen zij bij aanbiedingen je op de hoogte brengen.

4. Mag ik ook in een tweepersoons hut als single?

Uiteraard is het ook mogelijk om in een tweepersoonshut te verblijven. Enkele cruisemaatschappijen, bv Costa Cruises, Havila, Hurtigruten, Oceania Cruises en TUI Cruises, hebben soms aanbiedingen waarbij je geen toeslag hoeft te betalen voor alleengebruik. Vaker moet je als alleenreizende toch meer betalen, tarieven zijn met wat geluk 110% maar vaker 150% of 200%.

5. Op welke schepen zijn er éénpersoonshutten?

Eenpersoons-hutten zijn in ieder geval bij een aantal maatschappijen verkrijgbaar. Dit overzicht is niet allesomvattend!

6. Hoe ontmoet ik andere solo-gasten?

De rederijen organiseren in ieder geval aan het begin van de cruise één of meerdere bijeenkomsten, waarbij je andere gasten kunt ontmoeten. Dit kan in de ochtend zijn maar ook rond lunch of dinertijd zodat single- en solo gasten met elkaar kunnen eten. Zoals eerder genoemd pakt Norwegian Cruise Line het groots aan door een gehele lounge exclusief beschikbaar te maken voor haar studio-gasten.

 

 

 

7. Moet ik alleen eten?

Uiteraard mag je een tafel voor jezelf! In het buffetrestaurant zie je dat mensen regelmatig alleen een plekje zoeken. In het hoofdrestaurant – met tafelbediening – vraagt de Maitre of je met anderen aan tafel wilt zitten. Mijn advies is om dit zeker te doen! Zo kom je wellicht aan een tafel met 8 of 10 personen te zitten en is het vaak erg gezellig. De ervaring leert dat je contact kan houden en eet-afspraken kunt maken. In het dagprogramma staat soms rond etenstijd een single/solo ontmoetingspunt zodat je met elkaar kunt lunchen/dineren.

 

8. Kan ik alleen een excursie boeken?

Uiteraard kan je alleen een excursie boeken! De rederij biedt tal van excursies aan die je als solo-gast gewoon kunt boeken.

Wil je overigens besparen op je excursies? Denk er dan eens aan om bijvoorbeeld een supertoffe fietstour van Baja bikes te doen of een excursie te boeken via Get Your Guide:

 

 

Tot slot, heb je nog vragen over je cruise? Mail me gerust op info@cruisereiziger.nl 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

4 gedachten over “Alleen op cruise: de veelgestelde vragen!

 • Ik ben net terug van een Alaska cruise vanuit Seattle op de Quantum of the seas. De 1 persoonskamer was niet veel meer dan een grote bezemkast maar, alles zit er wel in en zelfs een virtueel balkon. Ware het niet dat het op mijn virtueel balkon midden in de nacht was. je zag alleen de reling en verder….zwart. Stuk. Nou vind ik zo’n monitor die altijd aanstaat niet boeiend en ik heb deze dus uitgezet. Wel gemeld dat die stuk was.
  Ja, ik praat met genoeg mensen. Crew, andere gasten en ze vragen dan altijd waarom ik alleen reis.
  Nou, scheiding…blabla en als ik moet wachten op iemand die met mij mee wil dan kom ik nooit in Alaska.
  Op de boot is genoeg te doen en ook excursies heb ik gedaan. Prima vermaakt, daar gaat het niet om maar ja, het is leuker om zoiets met iemand te delen.
  Qua kosten, ik was ongeveer €900 kwijt voor die bezemkast.
  Voor de cruise via de Royal Caribbean app de zaken regelen, de app is handig omdat je in de kalender van dag tot dag ziet wat er te doen is op de boot en daar kan je je voor inschrijven.
  Je klikt op een item en deze staat dan in jouw agenda en als het bijna zover is dan krijg je een waarschuwing dat je evenement bijna gaat beginnen.
  Ook regel je de musterd drill in de app zodat je aan boord niet meer zo’n oefening hebt.
  Ook je excursies kan je via de app doorgeven en je ziet wat je aan kosten op de boot hebt gemaakt.
  Helaas loopt iedereen continu op zijn telefoon te kijken wat ik wel erg vind maar dat is de tegenwoordige tijd.
  Voor de app heb je geen Wifi nodig want die werkt zonder Wifi maar Wifi kost ongeveer €17 per dag! Schandalig al die ‘verborgen’ kosten.
  $10 voor een biertje is heel duur en ja, dat kan je afkopen door een drankenpakket. Nou vond ik op voorhand een drankenpakket regelen voor ongeveer €45 per dag veel te duur. Dan komt er nog zo’n €350 voor een week bij.
  Bij Aida is bier en wijn s’avonds bij het diner inbegrepen en geen servicecharges aan het eind van de cruise, dat vind ik bijzonder prettig.
  Het eten s’avonds in het restaurant, 2 1/2 uur aan tafel gezeten, alleen. Dat is niet echt geweldig maar…je moet het ervaren.
  Zou ik weer alleen op cruise gaan?
  Ja, in december ga ik met Aida Cosma naar Dubai. Zin in.

 • Dank Rob voor je ervaring bij Royal Caribbean! Heel waardevol om te horen hoe het was.
  Groet Miriam

 • Aanvulling bij Norwegian Cruise Line, van de nieuwe schepen vanaf de Norwegian Epic en nieuwe tot nu de huidige varend Norwegian Encore is de Norwegian Joy als enige NIET uitgerust met studio hutten.

 • Dank Gert!

Reacties zijn gesloten.

Cruisereiziger