Cruisereiziger
AccommodatiePersoonlijke blogVoorbereiding

Hoe groot is een hut aan boord van een cruiseschip?

Al een aantal jaar maken we zeecruises, waarbij we altijd zeer benieuwd zijn naar de hut. Hoe groot een hut op een cruiseschip is, kan namelijk behoorlijk verschillen. We gaan in dit artikel een kijkje nemen in verschillende hutten, van de kleinste die we gezien hebben tot aan enkele suites. Het is overigens bij het boeken van een hut wel opletten: soms worden de maten van de hut inclusief het balkon aangegeven. In dit artikel gaan we uit van de binnenruimte.

Bekijk hier hoe groot de meest luxueuze suites aan boord zijn >>
 

Knus: 9,1 m2

Ik denk dat de kleinste hutten die ik aan boord van een cruiseschip gezien heb, de solo-hutten zijn, ofwel een hut voor 1 persoon. Onder andere zie je ze op de Norwegian Getaway. Deze heeft ze van 9,1 m2, waarbij je bovendien van een grotere lounge gebruik kunt maken. Je hebt een bed, bureau en kast tot je beschikking én een badkamertje.

 

10 m2

Bij 10 m2 is het nog steeds een vrij krappe bedoeling 😉 Een voorbeeld is een studio hut van de MSC World Europa, ook weer voor 1 persoon. De badkamer is overigens even groot als de andere hutten aan boord.

12 m2

Bij 12 m2 heb je wat meer leefruimte, maar blijft het wat kleiner aanvoelen. Vaak zijn dit toch nog binnenhutten. Wij boekten in de eerste jaren van onze cruise-loopbaan een binnenhut, en startten met een hut op de Norwegian Gem (helaas geen foto’s van) en Norwegian Getaway. De foto’s hieronder zijn van de 12,5 m2 van de Norwegian Getaway.

 

14 m2

Bij 14 m2 heb je een leuke leefruimte! Deze hutten hebben eigenlijk alles wat je nodig hebt: een zitje, een tweepersoonsbed en een badkamer waarin alles zit. Hieronder zie je een mooi ingerichte binnenhut van 14,7 m2 bij Azamara Pursuit, één van de R-class schepen.

Wat meer ruimte op 15 m2

Met 15 m2 ga je een aardige hut hebben, niet heel groot, maar voldoende om een week in de verblijven. Kijk maar eens hieronder: een binnenhut op de Costa Smeralda, met behoorlijk wat kastruimte.

Genieten vanaf 16 m2

Persoonlijk vind ik dat je met 16 m2 een flinke ruimte tot je beschikking gaat krijgen. Op de Vasco da Gama (de ex-Statendam) is een binnenhut een 16,4 m2 groot. Een ruim aanvoelende hut met plek voor een zitje en mooie badkamer.

 

In deze grootte zie je ook buitenhutten en balkonhutten. Zo heb je op Wonder of the Seas al een balkonhut voor 2. De hut meet 16,9 m2 maar doet ruimer aan doordat je ook een balkon hebt. Het balkon is 4,6 m2 en heeft twee verstelbare stoelen met een tafeltje.

 

Meer ruimte op 17 m2

Rederij TUI Cruises gaat voor over het algemeen wat ruimere accommodaties. Hier zie je hun binnen- en buitenhutten op de Mein Schiff 2 van 17 m2, mooi licht ingericht!

En een voorbeeld van één van de buitenhutten:

Veruit de grootste categorie op de Rotterdam zijn de balkonhutten van minimaal 17 m2. Het balkon beschikt over een tafeltje en twee zit-of ligstoelen (afhankelijk van het type). Het balkon is 5 m2.

Vaak voorkomend: 19 m2

Hutten van 19 m2 komen veel voor. Zo zie je ze bij MSC, bijvoorbeeld een balkonhut op de MSC Euribia. Deze zijn er in verschillende varianten vanaf 19 vierkante meter. De sofa kan in sommige hutten omgebouwd worden tot sofabed zodat je met 3 of zelfs 4 personen in de hut kunt verblijven.

Balkonhut van 22 m2

Op de Zaandam had ik recent een Vista Suite, een balkonhut op dek 7. Een mooie ruime hut met een binnenruimte van 22m2!

Op cruiseschip Riviera van Oceania Cruises zijn de balkonhutten ook 22 m2, en zijn sfeervol vernieuwd.

 

Suite-life

25 m2

We komen nu aan bij de suites aan boord. Te beginnen met een Yacht Club suite op de MSC World Europa van 25 m2. Bij deze suites is een butlerservice inbegrepen en veel extra’s. Zo is de minibar inclusief en is er 24 uur per dag roomservice, met een uitgebreide selectie. Ook mag je gebruik maken van de exclusieve Yacht Club, het schip-in-een-schip concept met lounge, restaurant en zonnedek. Deze zijn alleen voor Yacht Club gasten toegankelijk.

26 m2

Een junior Suite op Mein Schiff 2 meet 26 m2, en heeft een balkon van 7 m2. Maximaal 4 personen genieten van talrijke extra voorzieningen die bij het suite leven horen. Zo ontvang je een spelcomputer, gratis wifi, kosteloze minibar én toegang tot de X-Lounge en apart X-Zonnedek speciaal voor suitegasten. De woonruimte voelt niet heel breed aan, maar de grootste pluspunten zijn de speciale lounge en zonnedek en daarom boeken veel gasten deze junior suite.

Op Seven Seas Splendor verbleef ik in een fantastische Concierge Suite, van 31 m2 met een zeer indrukwekkend balkon en balkonmeubilair. Een mooie suite met veel extra’s en een heerlijke badkamer met bad, douche en badproducten van L’Occitane!

 

Marco cruiste eerder mee op de Scenic Eclipse in een Grand Deluxe Verandah Suite van 38-40 m2. Echt een riante suite met zithoek, met badkamer, kingsize bed en een walk-in closet. Deze ligt bij binnenkomst tegenover de badkamer. Wist je dat je bij Scenic Eclipse niet eens binnenhutten of buitenhutten hebt? Alle verblijven hebben een balkon en meten minimaal 32 m2.

 

Ik kan nog even doorgaan met de Penthouse Suites en Owner’s Suites, de ene nog mooier en groter dan de ander, maar dat wordt een vervolg artikel!

Je boekt deze hutten bij de bekende reisbureaus:

Waterproof Cruises & Expeditions ANWB Captain Cruise Corendon CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI Yacht Cruise Company Zeetours

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

One thought on “Hoe groot is een hut aan boord van een cruiseschip?

  • Waarom geen binnen hut getoond van de Rotterdam van de Holland America Line. Deze is zo klein, dat er niet eens een stoel of bank aanwezig is. Een soort poef als krukje om op te zitten. Voor de 2e passagier blijft alleen het bed nog over om op te zitten. Een afgang voor de HAL en een vreselijke ervaring.
    Zeker als je verplicht 3 dagen in je hut moet blijven omdat je zelf aan boord besmet bent geworden en met jou ook tientallen andere passagiers besmet zijn met het norovirus.

Reacties zijn gesloten.

Cruisereiziger