Cruisereiziger
Reisverslag

Het debuut van de Nieuw Statendam: de totstandkoming

Woensdag debuteert het nieuwste cruiseschip van Holland America Line, Nieuw Statendam. Het is het succesvolle slotstuk van een indrukwekkend bouwproces dat meer dan 28 maanden in beslag nam. Na ondertekening van het bouwcontract, die een waarde bedroeg van ongeveer 520 miljoen euro, eind december 2014 startte 1,5 jaar (juli 2016) later de formele constructie met het snijden van het eerste stuk staal. In maart 2017 werd de kiel gelegd tijdens een feestelijke ceremonie op de Marghera scheepswerf van Fincantieri nabij Venetië. Het betekende het plaatsen van het eerste blok van het schip met een brutotonnage van 99.500 en een lengte van 300 meter.

Een naam met verleden en toekomst

Het nieuwbouwschip had in mei 2016 al haar naam gekregen. Deze werd bekendgemaakt tijdens de doopplechtigheid van haar zusterschip, de Koningsdam, in Rotterdam. De Nieuw Statendam wordt het zesde cruiseschip in de historie van Holland America Line die de naam Statendam draagt. Daarmee wil de rederij het verleden eren, maar ook oog hebben voor de toekomst. ‘De naam Nieuw Statendam past perfect in ons verleden, heden en toekomst’, aldus een trotse Orlando Ashford, president van Holland America Line. ‘De vorige Statendam schepen behoorden tot de meest geliefde in onze geschiedenis en we kijken er dan ook naar uit om dit prachtige nieuwe schip te delen met onze gasten’.

Voorspoed door Nederlandse gulden

De volgende mijlpaal in de totstandkoming van het schip was de lancering begin december 2017. Tijdens een muntceremonie werd volgens maritieme traditie een Nederlandse gulden aan de voorste mast van het schip gelast. De munt moet niet alleen voorspoed brengen maar ook een stukje historie naar het schip. In 1898 kwam de eerste Statendam van Holland America Line in de vaart. Anna Marie Bartels, lid van de President’s Club van de rederij, fungeerde tijdens de feestelijkheden als ‘madrina’. Speciaal voor de officiële tewaterlating werd een emmertje van het eerste water in een kristallen fles gegoten, die later tijdens de overhandigingsceremonie aan kapitein Sybe de Boer werd overhandigd.

Een Nederlands-Belgisch team aan het roer

Kapitein Sybe de Boer zal samen met zijn Nederlands-Belgische Senior Staff Officers Staff Captain Kevin Beirnaert, Hotel Director Don Habets, Chief Engineer Eric van Loenen en Environmental Officer Dolf Kramer de leiding hebben over de Nieuw Statendam. Samen zijn ze goed voor 80 jaar aan kennis en ervaring binnen de rederij. De Boer werkt sinds 1994 voor Holland America Line. Hij werkte zich op in de cruisemaatschappij van second officer naar kapitein. Eerder had hij de leiding over de Statendam, Zaandam, Rotterdam, Amsterdam en Eurodam. Hij was daarnaast ook actief op de Maasdam, Ryndam, Noordam, Nieuw Amsterdam en Koningsdam. De afgelopen 3 jaar was hij Fleet Captain bij Carnival Corporation.

Succesvolle testen en overdracht

In augustus van dit jaar was de Nieuw Statendam zover om proefvaarten te ondergaan. Er vonden twee succesvolle series van zeetesten plaats, van respectievelijk 2 en 4 dagen, met de werf van Fincantieri in Trieste (droogdok) als tussenstop voor het uitlezen en analyseren van de resultaten. Tijdens de zeetesten onderging de Nieuw Statendam performance testen op de scheepssystemen, machines en motoren. Een werfteam van officieren, nautische ingenieurs en bouwers testte de wendbaarheid van het schip en de veiligheidssystemen. Het personeel en werknemers legden daarna de laatste hand aan het schip.

Op 29 november 2018 vond op de scheepswerf van Fincantieri in Marghera de officiële overdracht plaats. De feestelijke ceremonie, die werd bijgewoond door tal van notabelen van Carnival Corporation, Holland America Group, Holland America Line en Fincantieri, vond plaats in het imposante World Stage theater. Onderdeel van het evenement was o.a. de traditionele vlaggenceremonie. De vlaggen van Italië en Fincantieri werden vervangen door de vlaggen van Nederland en Holland America Line, begeleidt door de volksliederen. De Nieuw Statendam staat, net als de andere schepen in de vloot, geregistreerd in Rotterdam.

Doop door koningin van de talkshows

De Nieuw Statendam zoekt voor het begin van haar inaugurele jaar gelijk de zon op. Na haar transatlantische maiden voyage gaat het van december 2018 tot april 2019 vanuit Fort Lauderdale (Florida) 8-daagse cruises naar de Caribbean varen. Er zijn ook enkele cruises van vier, vijf of elf dagen. In deze periode zal de Nieuw Statendam ook officieel worden gedoopt door de koningin van de talkshows Oprah Winfrey. Dit gebeurt tijdens een besloten ceremonie op een nog onbekende datum. Oprah zal zelf meevaren op de Nieuw Statendam op 30 januari 2019 tijdens een een speciale 3-daagse Girls’ Getaway’ cruise in samenwerking met O, The Oprah Magazine. Aan boord worden er dan speciale presentaties en evenementen georganiseerd.

Debuut Nieuw Statendam in Nederland

In de lente van 2019 keert het schip weer terug naar Europa om vanuit ons eigen Amsterdam (vanaf 5 mei 2019) een collectie van 7- en 14-daagse routes te gaan varen naar de Noorse Fjorden, de Oostzee, IJsland en de Noordkaap. In september 2019 zoekt de Nieuw Statendam vervolgens het warme water op in de Middellandse Zee tijdens een 12-daagse cruise van Amsterdam naar Civitavecchia (Italië). Na een korte serie van cruises in Zuid-Europa maakt het op 27 oktober 2019 weer de transatlantische oversteek naar Fort Lauderdale tijdens een 14-daagse cruise, waarna het wederom koers zet naar de Caribbean.

Lees ook:

Wil jij in haar inaugurele jaar met de Nieuw Statendam varen? Cruises zijn o.a. boekbaar bij:

ANWB  Captain Cruise Corendon - Nieuw! CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, of via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

One thought on “Het debuut van de Nieuw Statendam: de totstandkoming

  • Nog niet zo lang geleden werden schepen van de HAL als traditie door leden van het Nederlandse Koningshuis gedoopt, ook de HAL degradeert, wie is O.Winsley ?

Reacties zijn gesloten.