Cruisereiziger
Scheepsbezoek

Scheepsbezoek Silver Dawn: stijlvol ultraluxe cruiseschip

Miriam kreeg de unieke gelegenheid om deze week het cruiseschip Silver Dawn in Amsterdam te bezoeken dat anderhalve dag aangemeerd lag in de hoofdstad. Het relatief kleine schip in de Silver Muse-klasse van rederij Silversea Cruises is in 2021 in de vaart gekomen voor 596 gasten met 411 personeelsleden. De rederij staat voor een ultraluxe beleving met bijbehorende service. Bij deze Silversea cruises is veel inclusief zoals fooien, alcoholische drankjes (ook minibar), 1 excursie per bestemming en enorm fijn, een deur-tot-deur reis beleving met taxiservice en vluchten inbegrepen.

Kom je mee aan boord bij dit scheepsbezoek?

Welkom!

In een -helaas wat regenachtig grijs – Amsterdam lag de Silver Dawn bij de Passenger Terminal Amsterdam.  Bij het wachten op de kade werd ik tweemaal aangesproken door passagiers die me bezorgd aankeken omdat ik geen paraplu had 🙂 Of ik een paraplu van de Silver Dawn wilde in de tussentijd?  Gelukkig kon ik snel aan boord om me op te warmen in de scheepsbrede Dolce Vita lounge, een mooie ruimte met huiskamer gevoel, en in het midden een mooie bar. Passagiers zaten aan de bar of bij één van de vele ramen.

Vrijwel alle schepen van Silversea hebben een identieke scheepslayout: de suites liggen vanaf het midden naar voren toe. Dat zorgt ervoor je daar onverhoopt eventuele trillingen en geluiden van de motoren niet hoort. De openbare ruimtes liggen daarom meer aan de achterkant van het schip. Silversea breekt overigens met deze traditie op haar gloednieuwe Silver Nova, omdat de scheepsbouw van tegenwoordig deze trillingen en geluiden kan isoleren.

Terug naar de Dolce Vita lounge. Het was er niet erg druk, want zo bleek later, de meesten waren in het Arts Cafe te vinden als ze al niet op de gratis excursies mee waren. Het Arts Cafe is zoals de naam aangeeft, een cafe-achtige setting waar diverse kunst van talentvolle kunstenaars een plek heeft. Je vindt op deze populaire plek – met buitenterras – lekkernijen gedurende de dag. In de avond wordt het een gezellige cocktail lounge.

Restaurants

Silversea staat bekend om haar verfijnd dineren. Onder de naam .S.A.L.T. – Sea and Land Taste – zet de rederij een aantal dinerconcepten op het schip neer. Basis van S.A.L.T. zijn de culinaire hoogtepunten van de bestemmingen die je bezoekt.

Zo kan je deelnemen aan een kookworkshop in het S.A.L.T. Lab, die bij deze rederij inbegrepen is in de cruiseprijs. Er zijn daarnaast 4 grotere restaurants en enkele kleinere zoals de pizzeria Spaccanapoli en grill. Je betaalt wel bij voor onder andere het Franse signature restaurant La Dame (60 dollar) en het kleine intieme Aziatische restaurant Kaiseki (lunch gratis, diner 40 dollar). Dit is vanwege de populariteit ingesteld, en zorgt ervoor dat elke gast ook daadwerkelijk kan dineren bij deze restaurants.

Lunch aan boord

Voor de lunch was ik uitgenodigd in restaurant Atlantide, een fijn niet al te groot restaurant met veel ruimte tussen de tafels. Ik genoot van een werkelijk fantastische fijnproevers lunch, waarbij elk gerecht een feestje op het bord was.

Een van de vier grotere restaurants is S.A.L.T. Kitchen, waar lokale culinaire specialiteiten op de kaart staan. Ernaast ligt de S.A.L.T. bar (niet op de foto) waar lokale drankjes geserveerd worden.

Ontspanning

Eén van de meest bijzondere restaurants is Silver Note, een plek die tapas-stijl gerechten serveert en zich daarna omvormt tot een jazzy nachtclub. Een zanger(es) en piano zorgen na het diner voor een passende sfeer. Dit is een zeer populaire plek aan boord, naast uiteraard het theater Venetian Lounge, waar in de avond shows gegeven worden.

Je kunt je uiteraard ook terugtrekken in een van de lounges, vooraan in de stijlvolle Observation Library met – zoals de naam al aangeeft – een bibliotheek, of achter op het schip in de Panorama Lounge.

Overigens kan je nabij de Panoramalounge als roker genieten van een unieke buiten of binnensetting in de Connaisseurs Corner, beide aan stuurboordkant.

Een kijkje in de Suites

Zoals gebruikelijk bij Silversea zijn er geen binnenhutten. De ‘laagste’ categorie op de Silver Dawn is de Vista suite (een buitenhut) met een raam, deze bevinden zich op dek 4 en een paar op hoger gelegen dekken. Deze laatsten liggen vrijwel allemaal naast een hogere categorie suite zodat via een tussendeur deze suite erbij kan worden getrokken als extra slaapruimte. Tijdens het bezoek liet ik me verwonderen door drie soorten suites; de Superior Verandah Suite, een Silver Suite en een Owners Suite

Superior Verandah Suite

De superior Veranda Suite (No. 905) ligt op dek 9 en is vergelijkbaar met de Deluxe versie en de Classic variant. De locatie zorgt voor het verschil; lager gelegen (Classic), meer vooraan (Superior) of midscheeps (Deluxe). De suite meet 36 m2 inclusief balkon.

Bij binnenkomst – met champagne in je suite – heb je aan de zijkant de ruime badkamer, inloopkast en daarna de slaap en zitgelegenheid. De meeste van deze suites zijn voor 2 personen, en enkele voor 3 personen. De suite is voorzien van allerlei extra’s zoals nootjes voor bij je eigen films op tv, en heel fijn, een lekkere stoel naast de sofa en een plaid. Je vindt er verder usb-c poorten naast de reguliere stopcontacten. Het internet aan boord is gratis. Zoals ik al eerder benoemde is er een butler beschikbaar voor je vragen en wensen.

De ruime badkamers zijn prachtig, mét bad en separate douche, voorzien van Bulgari producten.

Silver Suite

De Dawn heeft 34 Silver Suites, die een separate woon- en slaapkamer hebben. Deze voelen aan als een klein appartement op zee! Op het balkon heb je de beschikking over twee ligbedden en twee stoelen met een tafel. Hieronder zie je beelden van Silversuite no. 10003, gelegen op dek 10, aan stuurboordzijde. De suite is een zeer ruime 73 m2 inclusief balkon. Op het bed liggen twee luxe toilettassen met handsanitizer en handlotion. Aangrenzend aan de slaapkamer ligt de inloopkast. Heel fijn is je eigen espresso apparaat, waterflessen, en de gevulde minibar die voorzien wordt van jouw wensen. Extra’s voor deze suite zijn de inclusive wasservice en dagelijks canapés,  welkomstchocola en fruit.

De badkamer bestaat uit twee aparte gedeelten die met elkaar verbonden zijn: er is een apart toilet en een badkamer met riante douche en een riant whirlpoolbad. Zeer handig is het rekje waarin je spulletjes zoals een boek kunt neerleggen terwijl je in bad zit. En een detail waar ik blij van word: een mooie badmat voor op de vloer.

Owner’s Suite

De Silver Dawn heeft 4 Owner’s Suites, gelegen op dek 9, midscheeps. Hieronder zie je nummer 944, met een groot woongedeelte en een slaapkamer die grenst aan het balkon (in tegenstelling tot die van de Silver Suite). Alles wat je je maar kunt wensen is hier aanwezig en als extra voor deze suite gelden een diner in specialiteitenrestaurant La Dame en gebruik van telefoon (2 uur) over de gehele wereld.

De badkamer van deze suite is zeer indrukwekkend, met riant bad, dubbele wasbakken, een riante douche en veel loopruimte.

Zwemmen & Spa

Uiteraard heeft de Silver Dawn een mooi zwembad en twee whirlpools, waar je in mooier weer baantjes kan trekken of kan genieten van de verkoeling. Ook bij de Otium spa met fitness kan je heerlijk ontspannen of jezelf inspannen.

Conclusie & Routes

Voor wie een klassieke cruise-ervaring zoekt met een uitzonderlijke service zit bij Silversea goed met de meest ruime suites op zee, butlerservice voor élke suite en veel inclusief zoals drankjes, fooien, wifi, een excursie per dag, transfers vanaf je thuisadres en vluchten!

Deze winter zal het schip in het Caribisch gebied haar cruises maken, waarna ze in april terugkeert naar Europa. Na een aantal Middellandse Zee cruises komt ze in mei 2024 richting Noord-Europa en zal ze in de zomer diverse cruise maken naar afwisselend de Baltische Staten en Noorwegen. Er hangt uiteraard wel een bijpassend prijskaartje aan een Silversea cruise. Toch zijn er een aantal mooie cruises voor aangename prijzen: momenteel zijn een aantal Caribisch afvaarten al beschikbaar vanaf €3.450. (Daarbij zit dan niet de deur-tot-deur service inclusief transfer en vluchten)

Cruises op de Silver Dawn zijn boekbaar bij:

Captain Cruise Cruisereizen Yacht Cruise Company

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger