Cruisereiziger
Nieuwe cruiseschepenReisverslag

Live aan boord van MSC Grandiosa: 7 verschillen met de zusterschepen

De MSC Grandiosa is het eerste cruiseschip in de Meraviglia-Plus klasse van MSC Cruises. Spannend om te zien waar de verschillen te vinden zijn ten opzichte van haar twee andere zusjes, de MSC Meraviglia en de MSC Bellissima. Miriam is aan boord en ging op onderzoek uit.

1. Art Wall in L’Atelier Bistrot

De Art Wall is een expositie gelegen in specialiteitenrestaurant L’Atelier Bistrot met 26 originele etsen van de Franse impressionist Edgar Degas. L’Atelier Bistrot werd geïntroduceerd op de MSC Bellissima in maart 2019. Ditmaal zie je dat het restaurant op de MSC Grandiosa nog groter is geworden met o.a. een ‘variété’ gedeelte en een tentoonstellingsruimte.  Samen met THE AIMES heeft MSC Cruises een tentoonstelling ontwikkeld over de etsen van Degas. De Danse Dessin serie omvat 26 studies van dans en beweging en is voordat ze aan boord kwam, tentoongesteld in de grootste internationale galerieën en museums. De etsen met ballerina’s doen je denken aan het romantische Parijs wat natuurlijk perfect past in de Franse bistro. Daarnaast is er een touchscreens waar je meer informatie kunt lezen over de kunstwerken en het leven van Degas. Het is de eerste maal ooit dat een interactieve tentoonstelling zo op een schip te zien is. In combinatie met de erg gezellige zitjes in de Bistro is dit zeer geslaagd vind ik!

 

2. Nieuwe restaurant Il Campo

Voor het eerst op een MSC schip is een restaurant gecreëerd dat speciaal bestemd is voor de Aurea gasten, het Il Campo restaurant.  De Aurea Experience cruisereizigers hebben een balkonhut of suite geboekt met een Aurea Experience, ofwel een pakket gericht op verwennerij (bv inclusief massage, Aurea zonnedek, drankpakket etc). Het Il Campo restaurant ligt aan de Galleria Grandiosa op de 1e verdieping en heeft plek voor 160 gasten.  Het restaurant heeft overigens dezelfde menukaart als de andere hoofdrestaurants. Voordeel is dat er veel tweepersoonstafels zijn – wel dicht tegen elkaar aan – maar het restaurant is veel kleiner dan de overige hoofdrestaurants. Gasten mogen binnenlopen wanneer ze willen, er is dus geen eerste of tweede zitting.

 

De hoofdrestaurants van de MSC Grandiosa staan ter beschikking voor alle andere gasten. Zo zijn er de restaurants Purple Crab (604 gasten), La Perla Grigia (828), La Perle Grise en La Loggia (730), waarbij in elk restaurant 2 zittingen worden aangeboden. MSC Yacht Club gasten maken gebruik van het intieme Top Sail restaurant in de MSC Yacht Club.

Wil je een avondje uit, kies dan voor één van de specialiteitenrestaurants. Daar betaal je een toeslag voor (prijs voor elk menu-item) of koop een aantrekkelijk dinerpakket. Erg leuk met kinderen is het Kaito Teppanyaki restaurant waar de kok allerlei kunstjes uithaalt terwijl je met een kleine groep mensen rondom de bakplaat zit. Sushi liefhebbers gaan naar de Kaito Sushi Bar.  Zelf vind ik tapasbar Hola! op de Galleria Grandiosa een heerlijke plek om te borrelen met een tapas. De Spaanse topchef Ramon Freixa (2 michelinsterren) is verantwoordelijk voor de tapasbar. Tenslotte biedt MSC het traditionele Butcher’s Cut. Het restaurant heeft wel een plekje moeten opschuiven, maar zit prachtig op een rij naast de Aziatische restaurants.

 

3. Twee nieuwe Cirque du soleil shows

Op de Meraviglia klasse schepen zijn de Cirque du soleil shows inmiddels niet meer weg te denken. Ook op de MSC Grandiosa beleef je als gast in de Carousel Lounge een fantastische avond. De lounge is speciaal ontworpen om de 400 gasten dicht bij de spectaculaire shows te brengen. Twee shows vinden zes avonden in de week plaats (mits het wel enigszins goed weer is op zee 😉  Op de Grandiosa zie je de gloednieuwe shows genaamd COSMOS en EXENTRICS. Beide zijn exclusief geproduceerd voor dit schip. Helaas kon ik ze niet zien, maar de 80 LED bollen aan het plafond waren alvast een voorproefje om de Carousel lounge in de ruimte te laten veranderen.

In COSMOS zullen gasten een adembenemende reis door de Melkweg ervaren met een dappere astronaut die is op zoek is naar zichzelf. Tijdens de show vindt er een acrobatisch optreden, de ‘Ginger Rope’, plaats die nog nooit is vertoond. Drie artiesten gebruiken een uniek acrobatisch apparaat dat speciaal is ontwikkeld voor de show. Daarnaast vliegen aerialisten in een baan op het draaiende podium op bewegende touwen die ringen rond de planeten voorstellen.

Het publiek van EXENTRICS zal continue worden verrast in dit levendige spektakel. Voor de eerste keer zullen tijdens een Cirque du Soleil at Sea-show de gasten centraal staan waarbij interactie met het publiek een rol speelt in het verhaal. Helaas speelt de Cirque Show zeer beperkt nu, dus ik kan je geen live-foto’s laten zien.

4. Nieuwe kinderactiviteiten

De jeugdanimatoren van de MSC Grandiosa bieden voor het eerst een aantal activiteiten voor de oudere kinderen. Zo is er de MSC Dance Crew, een competitie waar 12-17 jarigen strijden om de beste dans crew te worden. Dit heeft MSC in samenwerking met Fremantle ontwikkeld, de firma achter de talentenshows Idols, The X Factor en Got Talent programma’s. Tof is ook zeker Spy Misson waar tieners door het gehele schip op zoek zijn als een spion naar aanwijzingen om het mysterie op te lossen.

Bij de Drone Academy leren de kids tenslotte om hun drone, in de grote sporthal, zo snel mogelijk door een parcours met 15 obstakels te laten vliegen. Niet overdag, maar ‘s avonds met coole lichteffecten. Ook voor de wat oudere kids is de Web Creator Room waar de tieners en jongeren bezig kunnen zijn met social media en content. Ook in de Song & Video Recording Studio leven ze zich uit met de eigen gecreëerde liedjes.

Ook op de MSC Grandiosa is de samenwerking met LEGO en Chicco voortgezet. De jongere kinderen vermaken zich in de verschillende leeftijdsgroepen met Lego en Duplo. Er zijn 5 leeftijdsgroepen (0-2 jaar, 3-6 jaar, 7-11 jaar, 12-14 jaar 15-17 jaar) die elk een eigen ruimte hebben.

5.  Langere LED promenade ‘Galleria Grandiosa’

De meest indrukwekkende plek binnen op de MSC Grandiosa is ongetwijfeld de Galleria Grandiosa, de twee verdiepingen tellende winkel & restaurant promenade waar overdag en ‘s avonds veel te doen is. Deze promenade is langer dan ooit mét een geweldig LED plafond. Ten opzichte van haar zusterschepen is de promenade nu 112 meter (16 meter langer) en het LED plafond 93 meter (was 80 meter). Dit is met stip één van de highlights van deze schepen. De gehele dag door laat ik me verrassen door wat er op het plafond getoond wordt. Nog nooit keken zoveel mensen naar boven 😉 Je komt ‘s morgens binnen in bijvoorbeeld een bos, en ‘s middags waan je je in een kathedraal. Er zijn regelmatig speciale visuele shows op dit LED dak te zien. Echt mijn favoriete stek!

De promenade is het bruisende hart met talloze winkels, specialiteitenrestaurants, bars en lounges. Zo vind je er een MSC Logo shop met talloze MSC Cruises souvenirs én een speciale serie ‘Launched in Hamburg’. Nieuw is de MSC Foundation winkel met producten die verkocht worden ten bate van het nieuw opgerichte MSC Foundation. Bij elke aankoop ondersteun je de Foundation, die zich ten doel heeft gesteld om sociaal maatschappelijke initiatieven te ondersteunen, bijvoorbeeld werkgelegenheids- en onderwijsprojecten in de armere landen.

Naast het winkelen en dineren, kun je ook heerlijk uitrusten in bijvoorbeeld de chocolade bar van de Franse meester-patissier Jean-Philippe Maury. Deze was ook al op de zusterschepen. De chocoladeliefhebber, zoals ik, kan het erg waarderen 🙂 Je ziet in de open keuken hoe chocola tot de mooiste creaties uitgroeit. Vergeet het ook niet te proeven van een van de 13 soorten macarons, of 16 soorten chocoladerepen of 40 soorten chocola/bonbons. Tof is dat je de patissiers aan het werk ziet, mét schetsen en al.

 

6. “Caring for the world we live in and the seas we sail”

MSC Grandiosa zet de standaard voor de toekomst, want ze is uitgerust met een aantal van de nieuwste technologieën die het milieu sparen. Daarmee voldoet de Grandiosa aan de strengste milieunormen die opgesteld zijn door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). Zo gaan de uitlaatgassen door filters heen, waarmee 98% van de sulfaten verminderd worden.  Als passagier merk je overigens verder niet veel van de achterliggende systemen.

Achter de schermen heeft de MSC Grandiosa ultramoderne recyclingfaciliteiten en afvalbeheersystemen zodat er niets in het water terecht komt. Wist je dat bijvoorbeeld de warmte wordt herverdeeld? De warmte van de immense wasserette wordt bijvoorbeeld gebruikt om het zwembad te verwarmen.

Aan alles merk je dat het schip minder fossiele brandstoffen gebruikt. De boeg is zo ontworpen én geschilderd dat er 28% minder brandstof door wordt gebruikt. De Azipods (propellers) verbruiken minder brandstof en ook het systeem om het schip stabiel te houden, zorgt ervoor dat er geen onnodig brandstof wordt verbruikt.  Kijk ook maar eens naar de lampen op het schip: overal zijn LED lampen. Mocht een haven de beschikking hebben over een walstroom, dan kan de Grandiosa direct erop worden aangesloten.

7. Spa

Ga voor totale ontspanning aan boord naar de MSC Aurea Spa, ditmaal van 1100 m2. MSC heeft op de MSC Grandiosa gekozen voor diverse nieuwe productlijnen voor make-up (KRIPA), anti-veroudering (ILA), Medispa (Team Dr Joseph) en Cryoliplyse technieken om af te vallen. Een nieuwe OPI nagelsalon completeert het aanbod. De Thermal Suite is wederom een plaatje. Twee hydropools en diverse sauna’s verwelkomen de passagiers. Vooral de Saltroom is heerlijk rustgevend en wat dacht je van een Snowroom! Je hoeft bij deze gelukkig niet in de sneeuw te lopen…

Lees ook de eerdere publicaties over de MSC Grandiosa:

Grandioze doop van MSC Grandiosa in Hamburg

9 november 2019

Zaterdagavond is in Hamburg tijdens een feestelijke naamceremonie het nieuwe vlaggenschip van MSC Cruises, MSC Grandiosa, succesvol gedoopt. Hoogtepunt van het evenement was het uitspreken... lees meer...

Wil je ook cruisen op de MSC Grandiosa? Een cruise is al beschikbaar vanaf €599.

MSC Cruises Cruise Online Sunweb

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)