Cruisereiziger
LNGMilieuNieuwe cruiseschepenReisverslag

De totstandkoming van de MSC Grandiosa: “Greatness at Sea”

De MSC Grandiosa is het eerste cruiseschip in de Meraviglia-Plus klasse van MSC Cruises. Spannend om te zien wat er te beleven is op dit schip en de veranderingen zijn tussen dit schip en de Meraviglia Klasse schepen, de MSC Meraviglia (2017) en de MSC Bellissima (2019). De MSC Grandiosa zal op 9 november feestelijk gedoopt worden in Hamburg door de ‘vaste’ doopmoeder van MSC Cruises, de wereldberoemde Italiaanse actrice Sophia Loren.

We hebben overigens geluk 🙂 Want we kunnen in Nederland eerst nog genieten van het gloednieuwe schip als zij op 4 en 5 november 2019 Rotterdam zal bezoeken. Cruisereiziger Miriam doet vanaf 2 november verslag vanaf de MSC Grandiosa en zal in Rotterdam én in Hamburg erbij zijn.

Snijden eerste staal

Half november 2017 zag de MSC Grandiosa het levenslicht. Op 15 november 2017 begonnen de bouwers van scheepswerf Chantiers de l’Atlantique in het Franse Saint Nazaire aan de constructie van wat het grootste nieuwe schip van 2019 zal worden. Het eerste stuk staal werd gesneden en dat markeerde formeel de bouwstart.

De MSC Grandiosa is het vijfde schip dat in twee jaar tijd wordt opgeleverd. Als eerste kwam in juni 2017 de MSC Meraviglia, daarna de MSC Seaside en MSC Seaview en in maart 2019 de MSC Bellissima.  MSC bouwt overigens gestaag door aan haar toekomst en zal tot en met 2026 twaalf nieuwe schepen krijgen. waaronder 4 ultraluxe kleinere schepen, 4 (LNG) schepen in de World klasse, 2 in de Seaside Evo klasse én 2 zusterschepen van de MSC Grandiosa, de MSC Virtuosa in 2020 en een nog te noemen schip in 2023.

Muntceremonie en kiellegging

Een jaar later, op 2 juli 2018, kwam de volgende mijlpaal voor de MSC Grandiosa: de traditionele muntceremonie en kiellegging. Twee herdenkingsmunten werden in één van de scheepsblokken geplaatst als een teken van zegen en geluk voor het schip en haar bemanning.

Het Italiaanse Grandiosa betekent ‘groot’ en het schip zal dan ook bekendstaan als ‘Greatness At Sea’, ofwel Grootsheid op Zee.  Voor het eerst in de geschiedenis van Saint-Nazaire worden overigens drie cruiseschepen van één cruiserederij gelijktijdig gebouwd op de scheepswerf; de MSC Bellissima, de MSC Grandiosa en MSC Virtuosa.

 

Tewaterlating

Op 5 januari 2019 vond op een zaterdagmiddag op de scheepswerf van de Franse scheepsbouwer Chantiers de l’Atlantique in Saint-Nazaire de tewaterlating plaats van de MSC Grandiosa. Nadat ze voor de eerste keer in aanraking kwam met water, werd het schip van 181.000 brutoton door 7 sleepboten van dok B naar dok C getrokken. Spannend, want gaat alles goed en werkt het weer mee? In het andere dok vindt het vervolg van de bouw plaats. Nog 11 maanden te gaan!

Inmiddels werd meer bekend over de milieu-aspecten van het schip. Als nieuwste schip van MSC Cruises wordt het uiteraard het meest efficiënte en meest milieuvriendelijke schip in de vloot. Ze wordt uitgerust met twee nieuwe en belangrijke technologische innovaties, waaronder een selectief katalytisch reductiesysteem om de uitstoot van stikstofoxide met 90 procent te verminderen en om te zetten in zuiver water en stikstof. Het heeft verder een geavanceerd systeem voor de behandeling van afvalwater dat vrijwel geen gevolgen heeft voor lozingen.

Ook andere technologieën worden ingezet op de MSC Grandiosa om haar impact op het milieu verder te verminderen, waaronder een geavanceerd uitlaatgasreinigingssysteem, systemen voor het voorkomen van olielozingen uit machinekamers, een ballastwaterbehandelingssysteem en diverse energiebesparende verbeteringen zoals warmteterugwinningssystemen en LED-verlichting. Het duizelt van alle termen, reken maar dat er heel veel aandacht is voor duurzaam cruisen.

Photo credit: Bernard Biger/Chantiers de l’Atlantique

Zeetesten

Van 28 tot en met 31 augustus 2019 verbleef het nieuwe vlaggenschip van de Mediterraanse rederij in de Atlantische Oceaan om voor de eerste keer de systemen intensief te testen. En met succes! Tijdens de proefvaart in de Golf van Biskaje bleef het schip vier dagen op zee terwijl talloze nautische en technische testen werden doorgevoerd.

Zie onder drone-beelden van de eerste zeetest van de MSC Grandiosa:

Overdracht

Op 31 oktober 2019 was het zover: de MSC Grandiosa werd officieel opgeleverd, na 2 jaar hard werken door de Franse bouwers en MSC Cruises. Met de overdracht in Saint Nazaire maakt het eerste cruiseschip in de Meraviglia Plus-klasse officieel onderdeel uit van de vloot van de Italiaanse cruisemaatschappij. Het was overigens een feestelijke dag omdat ook de naam van het eerste World klasse schip, MSC Europa, bekend werd gemaakt bij het eerste staal snijden voor dit schip.

Naar Le Havre en Rotterdam!

Vrijdagavond 2 november 2019 arriveert de MSC Grandiosa na een korte shakedown cruise vanaf de scheepswerf in Saint-Nazaire in haar eerste haven, Le Havre. Miriam zal zaterdag aan boord gaan om verslag te doen.

Nadat de Franse reiswereld haar dit weekend mag aanschouwen zal de Grandiosa zondagavond doorvaren naar Rotterdam waar ze maandagochtend 4 november rond 10.00 uur zal arriveren. Vele genodigden, uit de reiswereld, van MSC en de pers, kunnen van haar tot en met dinsdagochtend 11.00 uur genieten. De tocht gaat daarna verder naar Hamburg.

MSC Cruises heeft een winactie uitgeschreven waarbij je een cruise kunt winnen met vertrek uit Rotterdam! Dit moet je doen:

  1. Maak een foto van de MSC Grandiosa en post uw foto op uw eigen social media kanalen (Facebook, Instagram of Twitter).
  2. Gebruik de hashtags #MSCGrandiosa en #GreatnessAtSea

Gereed voor doop

De Duitse havenstad Hamburg is ook de plaats van handeling voor de doop zaterdagavond 9 november 2019. Leuk om te weten is dat kapitein Marco Massa  op de dag van de doop ook jarig is 🙂  Eind augustus werd bekendgemaakt dat hij de eerste kapitein van de nieuwe MSC Grandiosa zal worden. Onlangs voer hij als kapitein op de MSC Magnifica tijdens de wereldcruise in januari 2019. Momenteel is hij kapitein aan boord van de MSC Seaside.

 

Routes

De MSC Grandiosa vertrekt na haar doop naar Southampton. Vervolgens cruist ze langs de Franse en Spaanse kust om uiteindelijk op 22 november te arriveren in Genua. Vanaf Genua kan je elke week meevaren naar Civitavecchia (Rome), Palermo, La Valletta, zeedag, Barcelona en Marseille.

Miriam zal vanaf zaterdag verslag doen vanaf de MSC Grandiosa. Volg haar op de website en social mediakanalen Instagram, Twitter en Facebook.

Lees alle publicaties over de MSC Grandiosa:

Wil je ook cruisen op de MSC Grandiosa? Een cruise is al beschikbaar vanaf €599.

Cruise Online Sunweb

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger