Cruise industrie zet positieve bijdrage aan de Europese economie door

CLIADe Cruise Lines International Association (CLIA) heeft vandaag haar Europese Economische Rapport 2015 gepubliceerd, waaruit blijkt dat de cruise industrie een groeiende bijdrage levert aan de economie en werkgelegenheid in Europa. De totale bijdrage aan de economie in Europa in 2015 is Euro 40,9 miljard, 2% meer dan in 2014. De directe economische bestedingen die de cruise industrie genereert in Europa, bedraagt Euro 16,89 miljard en is afkomstig uit onder andere bestedingen door passagiers en bemanning, bevoorrading door toeleveranciers, scheepsbouw en onderhoud, verdiensten uit inkomend toerisme en door reisorganisaties.

Niet-Europeanen kiezen Europa als cruisebestemming

In 2015 leverde de cruise industrie meer dan 10.000 nieuwe banen op in heel Europa, waarvan 360.571 medewerkers in de cruisebranche en direct aanverwante branches werkzaam zijn. 39 Europese cruiserederijen waren met een vloot van 123 cruiseschepen vertegenwoordigd in de wereld. Daarnaast brachten 23 cruiserederijen van buiten Europa 73 van hun cruiseschepen naar Europese wateren.

De belangrijkste factoren voor de groeiende bijdrage aan de economie in Europa zijn:

  • Europa is na Noord-Amerika de grootste cruisemarkt met 6,6 miljoen cruisepassagiers in 2015.
  • Europa volgt het Caribisch gebied op als meest populaire cruisebestemming voor passagiers die uit andere werelddelen dan Europa komen. In 2015 kozen 6,12 miljoen niet-Europeanen voor een cruise in Europa.
  • Momenteel zijn 48 orders geplaatst voor de bouw van nieuwe cruiseschepen (tot 2019) op Europese scheepswerven, met een waarde van meer dan 27 miljard Euro.

‘De cruise industrie draagt opnieuw voor een groot deel bij aan de Europese economie’, stelt Pierfrancesco Vago, chairman of CLIA Europe. ‘Meer Europeanen kiezen een cruise vakantie en niet-Europeanen kiezen Europa als cruisebestemming. Daarbij heeft de impact door de bouw van nieuwe schepen op Europese scheepswerven een gunstig effect op de algehele bijdrage van de cruise industrie aan de Europese economie’.

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel. Alvast hartelijk dank voor je steun!