Cruisereiziger
OngevalVeiligheid

Scylla doet mee in succesvolle rampoefening in Antwerpen

Het Albertdok aan de Oosterweelsteenweg in Antwerpen was in de middag van 15 februari de setting van een grote rampoefening. Het scenario? De MS Joy van rederij Scylla sloeg lek nadat deze werd aangevaren door een fictief cargoschip. Meer dan 300 figuranten en deelnemers speelden mee in de spectaculaire oefening, waarvan het verloop op voorhand geheim werd gehouden.

De oefening had als doel een levensechte representatie te vormen van een echte ramp. Daarom werden crew, hulpdiensten en andere stakeholders op voorhand zo minimaal mogelijk geïnformeerd. Het schip dat volgens de oefening schade opliep en traag begon te zinken aan de achterzijde, meerde uiteindelijk veilig aan. De passagiers op het beschadigde schip, alsook enkele passagiers die door de aanvaring van boord vielen en de bemanningsleden, werden succesvol gered en geëvacueerd.

Anticiperen en reageren gaan hand in hand

Scylla zet alles in het werk om ongevallen en rampen tot een absoluut minimum te beperken. Nieuwe innovaties zorgen er dan ook voor dat het aantal voorvallen steeds lager ligt. Toch zijn onvoorziene situaties niet uit te sluiten. De rederij was dan ook zeer tevreden om deel uit te maken van deze interdisciplinaire simulatie.

De procedures die vooropgesteld werden toonden in de oefening hun nut. Bovendien werden crew en medewerkers op deze manier versterkt voor de toekomst. Deze oefeningen maken dan ook dat hulpverlening bij echte rampen vlotter kan verlopen. Daar hebben alle betrokken partijen, potentiële slachtoffers voorop, baat bij.

Gemeenschappelijke inspanningen

Bij de simulatie waren verschillende partijen betrokken. Port of Antwerp en Stad Antwerpen, initiatiefnemers van de oefening, brachten de brandweer- en politiediensten, de medische diensten, civiele bescherming en Scylla samen voor deze unieke en leerrijke simulatie. Een initiatief dat ze bij Scylla enkel kunnen toejuichen. Het bedrijf Belgian New Fruit Wharf (SEA-invest) stelde een van zijn terminals aan kaai 194-198 ter beschikking voor de evacuatie en opvang van de figuranten en deelnemers.

Foto’s:  copyright Stad Antwerpen.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)