Cruisereiziger
HygieneRoutewijziging

Westerdam: niet welkom in Japanse havens

Update 8/2 21:45: 

De Westerdam is naar Taiwan gevaren, waar het een strategische positie zal innemen om zo snel mogelijk naar een dichtbij gelegen haven te kunnen varen. De rederij is in gesprek met verschillende landen voor een oplossing, zodat passagiers kunnen ontschepen. 

Update 7/2 09:52: 

De Westerdam ligt momenteel ten Zuidwesten van de kust van Okinawa. De rederij drukt iedereen op het hart dat er geen gevallen van Corona aan boord zijn, ondanks berichtgeving vanuit de Japanse autoriteiten.

Het schip heeft voldoende voedsel en brandstof aan boord tot het einde van de reis, 15 februari. Gasten krijgen aan boord gratis internet en mogen gratis telefoneren. Aan boord worden regelmatig mededelingen gedaan over de situatie. De HAL heeft inmiddels ook bekendgemaakt dat de reis van 15 februari niet door kan gaan. De reizen die op 29 februari en later vertrekken, worden door de rederij onderzocht.  

Holland America Line’s Westerdam moet op zoek naar een andere havens op de route en een nieuwe ontschepingshaven, omdat het schip geweigerd wordt in Japan. Het gaat om Ishigaki, Naha, Nagasaki, Sasebo en ontschepingshaven Yokohama op 15 februari.

De Westerdam gebruikte op 1 februari Hong Kong als alternatieve inschepingshaven en zou op 15 februari Yokohama als nieuwe ontschepingshaven gebruiken omdat het Chinese Shanghai niet meer veilig is. Nu heeft Japan laten weten dat Japanse havens op de route én de ontschepingshaven Yokohama niet meer aangedaan mogen worden. De Westerdam moet daarom grotendeels een nieuwe route en ontschepingshaven vinden.

Geen zieken aan boord

Volgens een verklaring van de Holland America Line zijn op de Westerdam geen bevestigde Coronazieken aan boord. Toch heeft de Japanse overheid het schip liever niet in haar havens, omdat zij wél gehoord hebben van een verdachte zieke.  Een cruiseschip is verplicht alle zieken te melden bij de havenautoriteiten.

De Westerdam startte op 1 februari haar cruise in Hong Kong. De cruise ging daarna naar Manila (Filipijnen) waar het schip niet mocht aanmeren. Op de route stonden verder nog Kaohsiung en Keelung (Taiwan), Ishigaki (Japan), Naha (Japan), Nagasaki (Japan) Busan (Zuid-Korea), Sasebo (Japan) en nieuwe ontschepingshaven Yokohama op 15 februari. In Taiwan mochten gasten de eerste dag wel van boord. Na een overnachting mocht dit helaas de tweede dag niet meer. Bij de Westerdam lag ook de World Dream, een schip dat inmiddels wel veel besmettingen aan boord kent.

Holland America Line is druk bezig om alternatieve havens te vinden.

Maatregelen

Holland America Line heeft uiteraard voorzorgsmaatregelen genomen ten aanzien van het coronavirus. Zo mogen gasten die uit China/Hong Kong/ Macau of op doorreis zijn geweest in één van deze bestemmingen, niet aan boord.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

One thought on “Westerdam: niet welkom in Japanse havens

 • beste Miriam,

  Ik ben geschokt om te lezen dat de Westerdam op 1 februari zijn beginpunt had in Hongkong terwijl er op 26 januari al doden door het corona-virus waren gevallen in Hongkong. Geschokt, omdat ik er altijd in heb geloofd dat de rederijen de levens van hun passagiers niet (bewust) op het spel zouden zetten.
  Mijn man en ik cruisen al sinds 1989 en gaan ieder jaar op cruise. Helaas voor juli dit jaar ook weer geboekt. Hopelijk mogen we annuleren (niet bij jullie geboekt hoor). Ons vertrouwen is compleet weg en wij zullen nooit meer cruisen nu overduidelijk is gewoden wat de gevolgen kunnen zijn. Jammer.

  Wij wonen in Den Haag en mijden al 3 weken de binnenstad ivm het grote aantal chinezen dat daar woont. Wij kennen een behoorlijk aantal mensen dat ook om deze reden de binnenstad mijdt.
  En dan lees je dat cruisemaatschappijen pas hun koers verleggen als er of zieken zijn of wanneer zij dit noodgedwongen moeten doen.

  Ik wilde dit verhaal met u delen.

  met vriendelijke groet,
  Henny Knoester

Reacties zijn gesloten.