Cruisereiziger
Nieuwe cruiseschepenOverzichtVoorbereiding

De 10 nieuwe cruiseschepen van 2024

De 10 nieuwe cruiseschepen van 2024

In 2024 komen er 10 nieuwe cruiseschepen in de vaart. In dit artikel geef ik je een overzicht welke dit zijn en waar ze in het eerste jaar gaan varen.

Alle informatie is begrijpelijkerwijs onder voorbehoud, want schepen kunnen altijd vertraagd worden opgeleverd en/of wijzigingen hebben in de routes.

Trends

Een mooie trend is dat liefst 6 van de 10 schepen op LNG, vloeibaar aardgas, varen! Dit is momenteel de schoonst mogelijke brandstof voor cruiseschepen. Zij hebben nauwelijks vervuilende uitstoot uit de schoorstenen: de Ilma (Ritz Carlton), Silver Ray, Mein Schiff 7, Disney Treasure, Sun Princess en Utopia of the Seas,

Van de 10 schepen hebben vier schepen een aangenaam prettig aantal passagiers: van 448 (Ilma) tot hooguit 1000. Deze zitten allemaal wel in de categorie ultraluxe of waarbij veel inbegrepen is in de prijs. Zij gaan duidelijk niet mee in de trend om steeds groter te willen bouwen, maar in de trend om een fijn maar klein schip aan te bieden met bijbehorende luxe.

De drie middelgrote schepen die in 224 in de vaart komen, zijn voor 2700-3000 gasten: Brilliant Lady, Mein Schiff 7, Queen Anne. 

Tot slot zijn er de flink grote cruiseschepen met een gastencapaciteit van 4000 passagiers of hoger, met een groot aanbod aan faciliteiten aan boord: de Sun Princess, Disney Treasure en Utopia of the Seas. Overigens worden zij allemaal voortgestuwd door LNG. 

* Passagiersaantallen worden berekend naar een basisbezetting, bijvoorbeeld 2 personen in een standaardhut.

Sun Princess

Princess Cruises

Februari 2024

De Sun Princess wordt bij oplevering het grootste en duurzaamste schip voor de rederij ooit. De op LNG varende Sun Princess (ca 175.000 ton, ca. 4.300 gasten) heeft een uitgebreid waterpark, een roll-glider en zal het grootste casino voor de rederij aan boord hebben. Een koepel, The Dome, is geinspireerd op Santorini. Je vindt er een zwembad overdag en ‘s avonds luchtacrobaten. Het schip kan volledig varen op LNG (vloeibaar aardgas) met nauwelijks uitstoot.

Waar vaart de Sun Princess naar toe?

Na haar introductie in februari 2024 blijft het schip tot en met september 2024 in de Middellandse Zee met diverse cruises. Vanaf oktober 2024 vaart het schip vanuit Fort Lauderdale afwisselend Oostelijke en Westelijke Caribische cruises. Bij de westelijke route bezoek je bijvoorbeeld Mexico en Honduras. Bij de oostelijke route de Bahama’s en bijvoorbeeld Puerto Rico. Boek je cruise snel bij:

CruiseOnline Cruisereizen Captain Cruise

Queen Anne

Cunard

April 2024

 

De Queen Anne is het eerste nieuwbouw schip voor de rederij Cunard sinds 14 jaar. Cunard bouwt voort op de Vista klasse schepen (Holland America Line) en zet in op een iets hippere cruise ervaring, met veel aandacht voor wellness en een iets minder inrichting, maar wel met de iconische Cunard service aan boord. Het middelgrote schip zal met haar 113.000 brutoton plek bieden aan 3.000 passagiers.

Bestemmingen Queen Anne

Queen Anne maakt haar cruises in het eerste zomerseizoen vanuit Southampton. Deze gaan naar de Noorse Fjorden, Groot-Brittannië, Canarische Eilanden en naar Nederland. In 2025 maakt de Queen Anne haar eerste wereldcruise. Richtprijs voor een 8-daagse cruise is ongeveer €846 – vertrekdatum 27 oktober 2024 vanuit Southampton. Bekijk ze bij:

Captain Cruise CruiseOnline Cruisereizen Sunweb Stip Zeetours

Mein Schiff 7

TUI Cruises

Juni 2024

De Mein Schiff 7 is  – hoe verrassend – het zevende schip in de vloot van TUI Cruises. Het schip (111.500 brutoton, 2.894 gasten) is bouwgelijk aan de laatste twee nieuwe schepen van de rederij. Nieuw is dat dit schip op LNG zal gaan varen en bovendien kan de brandstof gewisseld worden als dit in de toekomst nodig zou blijken om nog duurzamer te opereren. Aan boord vind je net als de andere schepen aan de achterkant een grote ‘diamant’ waar specialiteitenrestaurants een plekje hebben. De hutten zijn licht ingericht en ook aan solo-reizigers is gedacht met solo-hutten.

Bestemmingen Mein Schiff 7

De Mein Schiff 7 zal haar eerste cruises in juni 2024 gaan maken vanuit Kiel naar het hoge Noorden, zoals de Noordkaap en IJsland. In de herfstmaanden gaat ze vanuit Palma de Mallorca varen. Richtprijs voor een 8-daagse cruise is ongeveer €679  – vertrek december 2024 rondom de Canarische Eilanden. Bekijk ze bij:

TUI Nederland TUI Cruises Duitsland

 

Silver Ray

Silversea

Juni 2024

 

De Silver Ray is het tweede LNG ultraluxe schip voor rederij Silversea. Het kleine ultraluxe schip biedt plek voor 728 passagiers. Met een brutotonnage van 54.700 en een capaciteit van 728 is dit voor Silversea een van de twee grootste cruiseschepen in de vloot. Vanaf half juni 2024 komt de Silver Ray in de vaart. Bijzonder is het zonnedek, waar het zwembad zich aan een zijde bevindt en niet in het midden van het schip. 

Richtprijs voor een 8-daagse cruise is ongeveer €4.250 – vertrekdatum 5 september 2024 vanuit Fusina (Venetië). Bekijk bij:

Waterproof Cruises & Expeditions Cruisereizen Yacht Cruise Company Captain Cruise

Utopia of the Seas

Royal Caribbean Int.

Juli 2024

 

De Utopia of the Seas is het zesde schip in de Oasis klasse van Royal Caribbean, oftewel een van de allergrootste cruiseschepen ter wereld. Alle faciliteiten zullen weer aan boord aanwezig zijn: een aqua theater, een park, winkelpromenade, ijsbaan en talloze restaurants voor maximaal 7.000 passagiers. Verwacht een echt familieschip met talloze zwembaden, sportfaciliteiten en ook een luxe suite complex.

Utopia of the Seas gaat naar …

Vanaf half juli 2024 vaart de Utopia of the Seas vanuit Port Canaveral (Orlando, Florida). Het gehele jaar door maakt ze cruises naar het privé eiland van de rederij, Coco Cay, en naar Nassau op de Bahama’s. Richtprijs voor een 4-daagse cruise is ongeveer €625. Bekijk deze cruises bij:

CruiseOnline Cruisereizen Sunweb TUI Captain Cruise

Explora II

Explora Journeys

Augustus 2024

 

De Explora II is het tweede nieuwbouw schip van de nieuwe rederij Explora Journeys, onderdeel van de MSC Groep. Het all-inclusive schip heeft 461 suites (63.900 brutoton, 922 gasten) met uitzicht op zee, beginnend vanaf 35 vierkante meter. De 14 dekken beschikken over meer dan 2500 vierkante meter aan buitenruimte met o.a. 64 privécabanas en drie buitenzwembaden. Een vierde zwembad zal een uitschuifbaar glazen dak hebben om bij elk weer te kunnen zwemmen. Echt een groot pluspunt.

Ook dit schip biedt veel restaurants die menu’s aanbieden met lokaal geproduceerde, duurzame ingrediënten. Uiteraard zijn er diverse binnen- en buitenbars en lounges, een spa, fitness (binnen en buiten).

Explora II gaat naar …

De Explora II zal vanaf 11 augustus 2024 haar eerste cruises maken, in de Middellandse Zee. Daarna vaart ze in het winterseizoen in het Caribisch gebied vanuit Miami, Barbados of Puerto Rico. De routes omvatten vooral de minder bezochte en kleinere havens, zoals Marigot op Sint Maarten. Richtprijs voor een 8-daagse cruise is vanaf €2200 – all-inclusive – vertrek op 13 december 2024 vanuit Miami.

TUI Captain Cruise

 

Ilma

Ritz Carlton

September 2024

 

Hotelketen Ritz Carlton gaat in 2024 haar tweede schip, de Ilma, in de vaart nemen. De eerste cruise van het nieuwe jacht dat op LNG vaart, staat gepland voor half september. De Ilma (448 passagiers, 37.000 brutoton) is wat groter dan haar voorganger Evrima en kan 150 passagiers meer meenemen in haar 224 balkonsuites. Er zijn vijf restaurants, 6 bars, een marina, een fitness, spa.

Richtprijs voor een all-inclusive 8-daagse cruise is €5.530 – vertrek 20 november 2024 vanuit Puerto Rico. Bekijk bij:

Yacht Cruise Company

Disney Treasure

Disney Cruise Line

December 2024

 

De Disney Treasure (144.000 brutoton, maximaal 3500 gasten) is een zusterschip van de Disney Wish. Ze krijgt een nieuw design concept gericht op het thema avontuur. De openbare ruimtes en attracties op het schip staan volledig in het teken van Walt Disney’s levenslange liefde voor verkenning. Zo wordt het traditionele atrium een eerbetoon aan het land van Agrabah – het decor van Disney’s film Aladdin. Centraal staat het standbeeld van Aladdin, Jasmine en hun magische tapijt.

In december 2024 maakt het schip haar eerste cruises vanuit Florida naar onder andere het privé eiland van de rederij. Richtprijs voor een 8-daagse cruise vanaf €1925 – vanuit Port Canaveral. Bekijk bij:

 

CruiseOnline Cruisereizen Captain Cruise

 

Viking Vela

Viking Cruises

December 2024

 

Viking Cruises groeit gestaag door, en dus ook in 2024. Dan komt alweer het tiende schip in dezelfde klasse in de vaart, de Viking Vela. Met plek voor 998 passagiers  (47.000 brutoton) is dit schip iets groter dan de anderen (930 passagiers). Aan boord zijn alleen maar hutten met balkons, geen binnen- of buitenhutten. Bij het theater zijn twee filmzalen, er zijn diverse restaurants, een grote spa, zwembad en mooie lounges. 

Vanaf half december 2024 zal het schip starten in de Middellandse Zee en daarna zich begeven naar Noord-Europa voor Fjorden- en IJsland cruises vanuit Bergen en Londen. Richtprijs voor een 8-daagse cruise is ongeveer vanaf 2.799 dollar.

Brilliant Lady

Virgin Voyages

De Brilliant Lady **** (110.000 brutoton, 2.770 gasten) is het de 4e nieuwbouw cruiseschip van nieuwkomer Virgin Voyages. De Brilliant Lady zouden we al verwachten in december 2023, maar is doorgeschoven, al is de nieuwe opleverdatum nog niet bekend.  

Virgin focust met deze rederij op volwassenen-cruises. Vergeet dus alle traditionele vormen van cruisen op dit schip met talloze restaurants (inclusief), hippe lounges en zonnedekken. Bovendien zijn de hutten voorzien van een loungebank die ‘s avonds omgevormd wordt tot bed. 

Wil je weten hoe een cruiseschip gebouwd wordt?

Lees dan zeker:

Hoe en waar wordt een cruiseschip gebouwd

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger