Cruisereiziger

Seine

De Seine is een behoorlijk lange rivier in het Noordelijk deel van Frankrijk. Iedereen heeft de Seine wel eens zien stromen in Parijs. Maar ze ontstaat een stuk oostelijker.

Riviercruises gaan voornamelijk vanuit Parijs naar de Franse oostkust, naar Normandië. Wij nemen je mee op een virtuele reis langs de Seine naar de kust.

Routes op de Seine

Je hebt twee opties voor een cruise op de Seine: je kiest voor een heen en weer cruise naar Parijs óf je kiest voor een cruise van Parijs naar de kust.

Beste reistijd voor je Seine cruise

Op de Seine wordt gevaren vanaf maart tot en met eind september. Ook zijn er kerstcruises beschikbaar in deze regio. Het kan in de zomermaanden zeer heet worden in Parijs, dus kijk goed of je wilt cruisen in de maanden juli en augustus.

Parijs

Parijs heeft weinig introductie nodig. De Seine stroomt door het hart van Parijs. Je kunt er niet alleen op een rondvaartboot stappen, maar ook je riviercruise starten. Er zijn twee plekken waar riviercruises starten: de Quai (kade) André Citroën en de Quai (kade) de Grenelle. Deze kades liggen als het ware ten zuidwesten van de Eiffeltoren. Elke rederij meert bij haar eigen kade af. De beste tip die ik je kan geven is om vóór of na je cruise nog een paar dagen in Parijs te verblijven.

Poissy

Poissy ligt vrij dicht bij Parijs en wordt voornamelijk bezocht omdat vanaf dit stadje gemakkelijk naar Versailles gegaan kan worden met de bus. Versailles is een must-see; het was honderden jarenlang het domein van de Franse koningen. Het complex is zeer indrukwekkend met prachtige balzalen en mooie tuinen waar je uren doorheen kunt wandelen.

Mantes-la-Jolie

Mantes-la-Jolie dat op zo’n 50 km van Parijs ligt, dateert vanuit de Middeleeuwen. Het stadje is zeer geschikt om door heen te lopen waarbij je zeker de kerk Notre Dame de Mantes even moet bezoeken met een prachtig ingelegd gekleurd dak. Die je al vanaf het water goed kunt zien. Excursies worden bijvoorbeeld aangeboden naar het Chateau d’Anet dat op 25 km rijden ligt ten zuiden van Mantes-la-Jolie. Wist je dat deze stad aangewezen is als een Villes et Villages Fleuris? Oftewel een bloemenrijke stad.

Giverny & Vernon

Riviercruiseschepen meren aan in Vernon. De belangrijkste reden om deze plek te bezoeken is het huis van de beroemde impressionistische schilder Claude Monet, dat staat in het nabijgelegen Giverny. Tijdens een bezoek aan het huis en de prachtige tuin krijg je een goede indruk hoe hij bijna 43 jaar hier leefde. De waterlelies in de tuinvijver zijn vaak door hem geschilderd.

Les Andelys

Les Andelys wordt niet zo veel bezocht tijdens riviercruises op de Seine. Les Andelys is ontstaan uit het Petit Andely en het Grand Andely.  Vanaf je schip vertrek je bij een excursie al snel naar een andere bestemming, namelijk het Château de Martainville, waar een museum is gevestigd over 500 jaar Normandië. Je vindt er alles over het vroegere leven en werken in deze streek. Echter in het stadje Les Andelys is ook een imposante ruïne te zien: het Château-Gaillard.

Rouen

De bekende stad Rouen wordt doorkliefd door de Seine. Je kunt uitstekend een wandeling maken door het historisch centrum. De stad heeft te lijden gehad onder de bombardementen in 1944 maar veel is ook gespaard gebleven of gerestaureerd, zoals de kathedraal. Mis ook niet het Middeleeuwse wijkje en de grote sierklok. De bekendste persoon in Rouen was Jeanne d’Arc. Zij kwam helaas hier op de brandstapel om. Wil je kennis maken met de cultuur? Bezoek dan het museum voor Schone Kunsten met zeer mooie werken.

Duclair

Bij een stop in Duclair ben je in het Parc regional des Boucles de la Seine.  Een geliefde excursie vanuit Duclair is een bezoek aan de abdij Jumièges en de abdij van St. Wandrille. In deze laatste door 40 monniken bewoonde abdij zie je de mooie architectuur. Abdij Jumièges wordt ook wel de mooiste abdij ruïne van Frankrijk genoemd met 2 witte torens die je vanaf de Seine al kunt zien.

Caudebec en Caux

Het kleine plaatsje Caudebec en Caux ligt in het hart van Normandië, niet ver van Rouen. Vanuit dit plaatsje worden diverse excursies aangeboden door de rivierrederijen. Interessant zijn de stad Bayeux met een middeleeuws stadscentrum, een bezoek aan het Harcourt Arboretum of een bezoek aan kastelen in de buurt.

Honfleur en Le Havre

Honfleur is gelegen aan het einde van de Seine aan de zuidoever en kent een pittoreske haven. De grote stad Le Havre ligt aan de noordoever van de Seine en eigenlijk aan de kust. Je kunt alle kanten op in deze twee steden; een stadswandeling, een excursie naar de prachtige kust met hoge witte krijtrotsen of beleef de historie van de invasie op de stranden in de buurt en de begraafplaatsen.

Welke

schepen varen op de Seine?

Rederijen die cruises op de Seine aanbieden zijn onder andere CroisiEurope, A-Rosa Cruises en AmaWaterways. Zij hebben elk 1 of een aantal schepen die gedurende het vaarseizoen vanaf maart diverse cruises aanbieden.

Wat kost een cruise op de Seine?

Prijzen van deze cruises starten zo ongeveer bij €750 voor 5 dagen. Riviercruises zijn boekbaar bij:

Bekijk hier alle actuele Seine aanbiedingen:

Klik hier voor riviercruises naar andere bestemmingen
Helaas, niets gevonden. Aanbiedingen rivier seine 85927.
Cruisereiziger