Cruisereiziger
Persoonlijke blogStormenVoorbereiding

Je voelt er niets van

Een Middellandse zee cruise in november voor 120 euro. Wauw! Iedere keer als ik een e-mail krijg met dit soort aanbiedingen gaat mijn hart sneller kloppen. Vooral van de prijs dan. Inmiddels weet ik dat het in november in de Middellandse zee onaangenaam weer kan zijn. Twee jaar geleden ging ik op een aanbieding in. Ik kon geen nee zeggen tegen een goedkope cruise vanuit Barcelona in een hut met balkon.

Dus snel in het vliegtuig naar de Spaanse Costa voor een cruise langs Tunesië en Italië.  Echt, de dagen overdag waren lekker. Het was rond de 20C met een zonnetje erbij. Terrasje pakken in Rome, genieten, het ruiken van de aankomende herfst, zonnen met je zomerjas aan op het achterdek. Prima. Helaas was er ook een keerzijde aan deze cruise. Niet het prachtige schip, niet de vele maaltijden en ook niet de geweldige hut met balkon. Het weer ’s nachts was de boosdoener. Op een nacht verraste een enorme storm het schip.
Wat een nachtmerrie was dat. Toen ik mijn ogen opendeed, ging de nare droom door. De hut kraakte bij het leven! Slingerend door de kamer en de badkamer hebben we vervolgens alle spullen in onze hut goed vastgezet. Daarna hebben we een reispilletje genomen en zijn we na lange tijd ingeslapen. De beweging van het schip was zo heftig dat je in je bed van links naar rechts gewiegd werd. Ik voelde me op een kleine veerboot zitten op de Maas. Wat gammel en gedesoriënteerd. Tot zover mijn eerste ervaring met een storm. De ochtend daarna was er van de storm niets meer te merken. Zelfs de kapitein hoorden we er niet meer over.

Kan je zeeziekte vermijden?

Als ervaren cruiser krijg ik van familie, vrienden en collega’s regelmatig de vraag of je iets voelt van het varen. Tja, dat hangt er vanaf waar en wanneer je vaart. Ga je in de Middellandse zee in de zomer cruisen? Dan is het water en het weer veel rustiger. Ik kan met een gerust hart zeggen dat je een schip in juli in de Middellandse Zee bijna niet voelt varen. Ga je in november dan is de kans op deining op een schip een stuk groter. Hou dat in je achterhoofd bij het bekijken van de aanbiedingen in de wintermaanden. Het Caribisch gebied is in bepaalde perioden, zoals tijdens het orkaanseizoen, ook niet altijd een beste bestemming. Regelmatig verschijnen berichten in de media dat de kapitein heeft moeten besluiten een andere route te varen vanwege het spookachtige weer. Geloof me, een cruisemaatschappij wil absoluut niet dat de passagiers zeeziek aan boord zitten.

Golf van Biskaje

Een enkele keer is er geen ontkomen aan. Een cruise die ik onlangs maakte, voer van Spanje terug naar Rotterdam. Helaas staat de Golf van Biskaje bij Frankrijk niet al te goed bekend. Dat heb ik geweten. Met ons schip kwamen we terecht in een windkracht 9. De kapitein informeerde iedereen gelukkig op tijd zodat we onze voorzorgsmaatregelen konden nemen: 1. Reispil innemen & 2. Spullen goed vastzetten.

De windkracht heeft het schip én ons een dag beziggehouden. Dat was goed te merken in de openbare ruimtes. Wat was het stil in de bibliotheek en het hoofdrestaurant. De gala-avond viel letterlijk in het water. De kreeften liggen denk ik nog in de voorraadkast. Een goede portie rijst, een groene appel en thee, was voor het gros van de reizigers het menu tegen zeeziekte die avond. Het schip kraakte en voer gestaag door. We hebben het met gemak doorstaan dankzij onze reispillen. Ik voelde me af ten toe wat zweven door de gangen op het schip, maar ik eindigde altijd waar ik wilde zijn.

Neem dus nooit van iemand aan dat je een schip niet voelt varen. Het is en blijft een schip, dat in beweging is. Je kan vooraf wel voorzorgsmaatregelen nemen door goede reistabletten mee te nemen en te vertrouwen op het schip en haar bemanning.

Wat je zelf kan doen tegen zeeziekte:

1. Zorg voor zicht op de horizon
2. Zorg voor frisse lucht
3. Eet lichte maaltijden
4. Vermijd koffie en alcohol

Toch zeeziek?

1. Neem reispillen mee (bijvoorbeeld Primatour)
2. Eet licht verteerbaar voedsel zoals rijst en biscuits

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)