Scheepsbezoek Mein Schiff 3: Wohlfühlen op zee

Recent bracht het cruiseschip Mein Schiff 3 een bezoek aan Amsterdam. Het is het eerste nieuwbouwschip (2014) in de vloot van de rederij TUI Cruises, die momenteel bestaat uit 6 cruiseschepen. Er zijn daarnaast nog 2 schepen in aanbouw, de Mein Schiff 1 en Mein Schiff 2. Zij gaan de komende twee jaar de huidige Mein Schiff 1 en Mein Schiff 2 vervangen.  Ten opzichte van haar twee oudere voorgangers is de Mein Schiff 3 een stukje groter (295 meter lang en 35,8 meter breed) en heeft dan ook meer capaciteit (2.506 passagiers).

TUI Cruises is een Duitse cruisemaatschappij, die erg populair is in de Duitstalige landen zoals Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Het positioneert zich in de explorerende Duitse cruisemarkt met haar “Wohlfühlen”-schepen met premium all-inclusive concept (daarover straks meer) tussen het klassieke cruisen en de clubschepen (o.a. AIDA Cruises) in met specifieke aandacht voor verfijnde service en een individueel gevoel van vrijheid. In Nederland ontdekken steeds meer cruisereizigers de premium service van deze rederij. Tijdens een bezoek ontdekt Cruisereiziger Marco waarom.

Premium All-Inclusive concept

Op de Mein Schiff 3 wordt het premium all-inclusive concept gehanteerd. Je betaalt één prijs en ontvangt daarvoor heel veel inclusief. Naast de accommodatie zijn ook de fooien & tips, het gebruik van de sauna & fitness, entertainment, meer dan 100 verschillende soorten premium dranken en cocktails en veel specialiteitenrestaurants met onder andere topgastronomie inbegrepen. Kortom, geen (onverwachte) bijkomende kosten en het is dus goed mogelijk om met een boordrekening van 0 euro weer uit te schepen.

Duits als voertaal

De voertaal aan boord van Mein Schiff 3 is Duits. Dit betekent dat de omroepberichten, dagprogramma’s en menukaarten allemaal (en alleen) in het Duits zijn. De bemanningsleden zijn echter afkomstig uit de gehele wereld, waardoor de meesten ook Engels spreken. Handig voor ons Nederlanders als je de Duitse taal niet helemaal machtig bent. Tijdens ons bezoek redden we ons daar prima mee en de vriendelijke crew helpt je graag.

Wohlfühlen

Mein Schiff 3 kenmerkt zich door een sfeer waarin genieten en verwennen centraal staan. De Duitsers noemen dit Wohlfühlen. Jezelf goed voelen op een schip dat alle ruimte daarvoor biedt. Er is maar liefst 17.795 vierkante meter aan dekruimte. Alles is dan ook weids opgezet op dit grote schip. Als je daaraan een fraai passagier-bemanning ratio koppelt dan krijg je een schip zonder wachtrijen en voldoende zonnebedden bij het zwembad, zelfs tijdens zeedagen. Fijn om te weten: er wordt voor gezorgd dat zonnebedden niet langer dan 30 minuten onbezet blijven.

Service bij tafel

Onderdeel van het Wohlfühlen is natuurlijk ook lekker eten waar en wanneer je wilt. Op de Mein Schiff 3 zijn daarom geen vaste dinertijden. Binnen de openingstijden kan je binnenlopen wanneer je trek hebt. Mocht er onverhoopt geen plek zijn dan brengt het personeel je naar de dichtstbijzijnde bar om je vervolgens weer op te halen als er een tafel vrij is. Van de 10 restaurants & bistro’s is er slechts 1 buffetrestaurant Anckelmannsplatz, omdat TUI Cruises waarde hecht aan het bieden van service aan tafel. Tijdens ons bezoek zijn we echt onder de indruk van de geboden lunch in hoofdrestaurant Atlantik.

Diamant

Een van de grote blikvangers van de Mein Schiff 3 is de kenmerkende achtersteven. Het is een 167 vierkante meter grote glazen wand in de vorm van diamant. ‘Der Diamant’ strekt zich uit over twee dekken en omvat de ‘Große Freiheit’, een ruimte badend in het licht met de specialiteitenrestaurants Richards – Feines Essen en Surf & Turf – Steakhouse, de Café Lounge met specialiteitenkoffies en bonbons en de Diamant Bar. Laatstgenoemde lounge-bar is ‘s avonds de ideale plek om met een cocktail of goed glas wijn te genieten van het uitzicht op de sterrenhemel.

25-meter zwembad

Een andere trekpleister op de Mein Schiff 3 is het buitenzwembad. Gasten kunnen maar liefst baantjes trekken van 25 meter. Dat is, zeker heden ten dage, uitzonderlijk op een cruiseschip. Bij slecht weer zorgt een vouwbare tussenwand ervoor dat het zwembad in twee bekkens wordt verdeeld waardoor het water niet kan ontsnappen. Wie in slechte weersomstandigheden liever toch binnen zwemt wijkt op hetzelfde dek uit naar het trendy binnenzwembad inclusief whirlpool. Onderweg daar naar is een pitstop bij de Eis Bar voor een heerlijk ijsje onvermijdelijk.

Blauer Balkon

Voor het meest vrije uitzicht op zee op de Mein Schiff 3 moet je geen last hebben van hoogtevrees. Op dek 14 vind je de ‘Blauer Balkon’, een 11 vierkante mete groot platform met een glazen bodem. Deze zweeft 37 meter boven het wateroppervlak. Een ideale plek om grenzenloos te genieten van de zee en prachtige zonsondergangen.

Arena

Aan de achterzijde van de Mein Schiff 3 ligt de Arena, een royale sportgelegenheid voor passagiers die in de buitenlucht willen trainen. Naast het sportveld staat een tribune waar niet alleen kan worden gekeken naar de acties op het veld, maar ook naar live sportuitzendingen (Bundesliga, EK/WK’s, Olympische Spelen, Formule 1 enz.) die worden getoond op het grote LED-scherm.  Bij goed weer wordt de plek ‘s avonds een openluchtbioscoop voor romantische films.

Details

Typerend voor de Mein Schiff 3 is ook de mate van details aan boord. Dat geldt in werkelijk alle opzichten, van design-elementen tot aan net dat extra beetje service. Een absolute hoogtepunt, zowel letterlijk als figuurlijk, qua vormgeving is de indrukwekkende kroonluchter in het hoofdrestaurant Atlantik. De kroonluchter is 10 meter lang en 7 meter hoog en bestrijkt 3 dekken. Het is handvervaardigd en bevat 50.ooo individuele bladeren van hoogglans gepolijst edelstaal.  Het extra luxe-detail in elke hut betreft de Nespresso-machine, waarbij het eerste kopje gratis is.

Klanghaus

Tot slot herbergt Mein Schiff 3 ook nog de eerste concertzaal op zee voor kamermuziek. ‘Das Klanghaus’ is tot stand gekomen door een samenwerking met gerenommeerde klankexperts, waardoor het 270 vierkante meter grote auditorium een natuurlijk klinkende akoestiek bevat. Dankzij een innovatief geluidssysteem van Nederlandse makelij (!)  kunnen geluidsvariaties van de grootste concertzalen ter wereld worden gesimuleerd naar de kleine concertzaal die plek biedt aan 200 muziekliefhebbers.

Mein Schiff 3 vaart deze maand nog enkele 12-daagse cruises vanuit Palma de Mallorca naar de Middellandse Zee voordat het begin november vertrekt naar de Caribbean. Afwisselend zal vanuit La Romana (Dominicaanse Republiek) en Bridgetown (Barbados) 15-daagse cruises worden gevaren. In april 2018 keert de Mein Schiff 3 weer terug naar Europa. Bremerhaven wordt dan de thuishaven voor 8- tot 18-daagse reizen naar de Britse Eilanden en Noorwegen.

Een cruise op de Mein Schiff 3 is o.a. boekbaar bij:

Captain CruiseCruisereizenCruisewinkelTUI

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel. Alvast hartelijk dank voor je steun!