Interview met Iris Kroes: “Cruisen is zo ontzettend leuk!”

Wie met Holland America Line vanuit Nederland heeft gecruist, mocht misschien al van haar optredens genieten. Zangeres Iris Kroes (25 jaar), winnares van The Voice in 2012, ging deze zomer regelmatig mee met haar harp op de Koningsdam. Cruisereiziger Miriam sprak met Iris aan boord van het MS Prinsendam; klaar voor vertrek naar een aantal prachtige steden van Groot-Brittannië.

Voor het eerst op een cruiseschip als ‘guest entertainer’

Iris heeft met haar 25 jaar al aardig wat cruisedagen verzameld als guest entertainer.  “Via een boekingsbureau kreeg ik eind 2013 de vraag of ik wilde optreden op een schip van Holland America Line. Ik had nog nooit gecruist en wist eigenlijk niet wat me te wachten stond.” Iris werd ingevlogen op de Rotterdam in Piraeus voor een cruise naar onder andere Israel. “Het was allemaal superspannend of ik wel op tijd op het schip zou aankomen. Ik wist echt helemaal niets van de cruisewereld af.” Ze werd door de crew opgenomen en al snel vond ze het heel leuk om te doen. “Het jaar daarna, in 2014, werd ik weer gevraagd. Zelfs voor acht weken. Toen is eigenlijk mijn echte cruiseseizoen begonnen.”

Showtime

Iris vaart meestal een gedeelte van een cruise mee en treedt in die dagen op met haar eigen show. Op de Koningsdam mag ze in het prachtige Worldstage optreden. “Ik maak mijn eigen programma van ongeveer drie kwartier. Ik treed meestal één avond op en soms ook twee avonden, maar dit is afhankelijk of er andere guest entertainers zijn.” Ze voelt dat haar muziek altijd erg gewaardeerd wordt bij de cruisereizigers. “Ik heb een aantal vaste liedjes, zoals Someone Like You en The Suit, die ik aan boord heb gemaakt. De andere liedjes wissel ik elk jaar af. Ik heb natuurlijk een harp en dan vind ik het erg tof om mooie bekende songs met harp te doen.”

Op zee

Omdat Iris een gedeelte van een cruise meevaart, kan ze vaak als ‘cruisepassagier’ genieten van wat een Holland America Line schip te bieden heeft. “Meestal sta ik op een zeedag laat op en bestel ik roomservice of scoor nog een ontbijt in het Lido. Daarna ga ik bijvoorbeeld songwriten.” (red.: liedjes maken) Ook het zwembaddek is favoriet: “Ik ben helemaal gek van de whirl pool, daar hou ik echt van. En een beetje mensen kijken, dat vind ik altijd leuk.”

Iris heeft vorig jaar aan boord een liedje genaamd Shiplife gemaakt. “Het is een hele vrolijke meezinger en we hebben afgelopen zomer een korte clip ervan gemaakt op de Koningsdam samen met het personeel”. Aan boord is het liedje vrijwel altijd een hit.

Verslaafd aan cruisen

Bij Iris is inmiddels de cruise-verslaving ook toegeslagen: “Ik heb inmiddels berekend dat ik meer dan 200 dagen op zee heb gezeten en ik vind het echt zo ontzettend leuk! Als ik zelf op vakantie ga, maak ik ook heel graag een cruise. Dat is echt heerlijk. Het is verslavend ook. Met een goede vriendin heb ik een cruise gemaakt en binnenkort ga ik in november op een heel groot cruiseschip mee.”

Wat is de mooiste haven? Daar hoeft Iris niet lang over na te denken: “Ik vond de haven niet heel bijzonder, maar Spitsbergen vond ik echt tof. Dat was ook op een cruise met de Prinsendam. We gingen helemaal verder naar het Noorden, boven Spitsbergen. We waren drie dagen van de radar! We voeren daarna terug naar IJsland. Dat vond ik de meest indrukwekkende cruise.” Op haar eerste cruise bezocht ze Israël. “Ik heb dat eigenlijk niet zo bewust mee gemaakt. Ik zou dit land best nog een keer willen doen.”

Komende cruises

Volgend jaar zijn nog niet alle cruises bekend. “Ik ga altijd mee als ik gevraagd word, tenzij het agendatechnisch niet kan. Ik kijk dus niet waar de cruise heen gaat. Volgend jaar ga ik wel een gedeelte doen van de Worldcruise. Ik ga het stukje vanaf Lissabon mee, dus ik moet met de harp ingevlogen worden. Dat wordt wel even spannend.”

Vanaf februari 2019 zal meer bekend zijn over de cruises waar ze volgend jaar als guest entertainer zal optreden.

Wil jij Iris volgen tijdens haar avonturen zowel aan boord als aan wal? Dat kan via haar social media kanalen:

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)