Cruisereiziger
BestemmingenVoorbereiding

Met de nachttrein naar je cruiseschip: duurzaam reizen

Nu meer nachttreinen gaan rijden naar diverse steden in Europa (lees hier welke), kriebelt het bij ons weer. Zo’n 10 jaar geleden gingen we regelmatig per nachttrein naar de inschepingshavens Barcelona, Kopenhagen (niet meer beschikbaar helaas) en Venetië voor onze cruise. Niet alle nachttreinen naar deze havens starten helaas direct vanuit Amsterdam of Utrecht, of überhaupt in Nederland, dus we kijken welke treinen handig zijn. De NS nachttreinen rijden – nog? – niet naar cruise inschepingshavens, dus we gaan met andere treinen reizen!

Voordelen en nadelen van de nachttrein

Het grootste voordeel vinden wij dat je op een kalmere en duurzamere manier naar je inschepingshaven gaat. Je ontmoet bovendien veel internationale reisgenoten in de trein en beleeft ook echt een avontuur. Fijn is dat je geen maximum aantal kilo per koffer hoeft te pakken, zoals bij het reizen met het vliegtuig.

Het grote nadeel is echter dat je niet altijd een perfecte nachtrust krijgt. Dit is ook behoorlijk afhankelijk van welke accommodatie je boekt in de trein. De bedden zijn oke, maar je voelt dat de trein remt, stopt en weer verder gaat. Ligt je bijvoorbeeld in het bed wat hoger in het compartiment, dan kan je zelfs wat wagenziek worden…

Je slaapvertrek in een nachttrein

Je kunt grofweg 3 verschillende soorten zitplaatsen/bedden boeken. De eerste en goedkoopste optie is een zitplaats in een compartiment, met zes zitplaatsen bij elkaar. Ook kan je een privé compartiment boeken met 1-3 volwassenen en maximaal 2 kinderen (tot 14 jaar). De was- en toiletruimtes zijn elders in het rijtuig.

Wil je toch meer een bed? Dan is de eerste optie het boeken van een ligplaats in een compartiment (4-6 personen). Deze kunnen worden gedeeld met (als je alleen reist) andere alleenreizenden of met je familie/groep. Je krijgt mineraalwater en in de morgen een klein ontbijt. Ook hier zijn de was- en toiletruimtes elders in het rijtuig. De bedden zijn ingedeeld in 3 hoog: 3 rechts en 3 links. Het hoogste bed wordt nu in Coronatijd niet gebruikt, maar is een behoorlijke hoogte!

Wil je wat meer luxe? Dan kies je voor een slaapcompartiment met een eigen wastafel (2e klas) of eigen badruimte met douche en toilet (1e klas). Je kunt dit voor 1-3 personen boeken. Je ontvangt een welkomstpakketje en in de ochtend krijg je een wat uitgebreider ontbijt dat je de avond ervoor hebt samengesteld.  In de nachttreinen die wij boekten, kozen we altijd voor een slaapcompartiment 2e klasse. Met 2 bedden boven elkaar was het nog wel een klim naar boven overigens! Je moet dus zeker goed ter been zijn om boven te geraken.

Hieronder zie je wat foto’s (copyright OBB) van de Oostenrijkse OBB Nightjet, die veel nachtverbindingen verzorgen:

Nachttrein naar Barcelona vanaf Parijs

De trein naar Barcelona vertrekt vanuit het zuiden van Parijs. Wij reisden met een Spaanse treinmaatschappij Trenhotel naar Barcelona Sants, het hoofdstation. Helaas rijdt de Spaanse maatschappij niet meer, maar je kunt wél een nachttrein nemen vanuit Parijs naar het Zuiden van Frankrijk. Vervolgens doe je het laatste stukje naar Barcelona met een dagtrein. Nachttrein vanaf €30.

 • nachttrein van SNCF van Parijs d’Austerlitz naar Latour de Carol – vertrek om 21:14 vanuit Parijs, aankomst de volgende morgen in Latour de Carol  om 09:12 – elke dag.
 • dagtrein van Latour de Carol (in het Spaans: La Tor de Querol) naar Barcelona – zo’n 3 uur met http://rodalies.gencat.cat/en/horaris/

Sinds winter 2022 biedt NS een voordelige treinreis aan richting Barcelona met de Thalys en TGV, vanaf €74! Je gaat met de Thalys naar Parijs en vervolgens met een rechtstreekse TGV naar Barcelona. Dit traject wordt alleen overdag aangeboden: Klik hier voor meer informatie.

 

Nachttrein naar Venetië

De nachttrein voor Venetië start in het Duitse München. Je reist eerst overdag comfortabel met de ICE naar München, waarna je zo rond half 12 in de avond in de nachttrein kunt stappen. Deze wordt geëxploiteerd door de Oostenrijkse spoorwegen: de ÖBB Nightjet.  De volgende morgen rond half 9 ben je in het treinstation van Venetië, Santa Lucia. Het enige nadeel van Venetië én ook dit treinstation, is, dat er een grote brug ligt tussen het plein (met taxi’s/bussen/etc.) en het station. Dit wordt opgelost door veel dragers die voor een klein bedrag je koffers de brug over tillen. Je kunt ook je koffer over een paar treden heentrekken, maar het blijft een gedoe. Vanaf ca. €35 voor de nachttrein (zitplaats)

Een ander alternatief is om een station eerder uit te stappen, in Mestre. Dat ligt op het vasteland tegenover Venetië. Vandaar kun je dan een taxi nemen naar de inschepingsplek van je cruiseschip. Overigens zijn de aanlegplekken van cruises het afgelopen jaar geheel veranderd, dus het loont zeker om te kijken of je in het centrum uit moet stappen of in Mestre om dichter bij het cruiseschip te geraken.

Rome

De nachttrein naar Rome hebben we zelf nog niet uitgeprobeerd, maar wordt door dezelfde ÖBB geëxploiteerd als die naar Venetië, dus vanuit München. Je zult bij aankomst in Rome (station Rome Termini) nog wel een trein naar de kust moeten nemen (ca 1 uur), naar Civitavecchia waar cruiseschepen vandaan vertrekken. Vanaf ca. €99 per persoon voor de nachttrein.

Bekijk alle treinen bij NS International

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

One thought on “Met de nachttrein naar je cruiseschip: duurzaam reizen

 • 👍Goedemorgen Mirjam,
  Dankjewel voor de mooie en goede informatie .Veel succes .
  Wij kijken echt uit naar nieuwe cruises, maar wachten tot het wat minder gecompliceerd is.
  Groetjes en een fijne Zondag .
  Fam.Dijkshoorn Krimpen aan de Lek.

Reacties zijn gesloten.

Cruisereiziger