Cruisereiziger

Flam

Flam

Aanlegplaats

Cruiseschepen leggen aan in Flam. Vrijwel direct bij het station van de Flamsbanen spoorlijn. Er is plek voor 1 schip aan de kade. Zijn er meer, dan gaan de andere cruiseschepen voor anker.  Met tenderboten word je dan naar de kade gebracht.

Afstand naar Flam

Je bent direct in het dorp Flam.  Fietsen zijn vlakbij de kade te huur. Mountainbiken kan onder andere naast de spoorlijn. In het dorp (tegenover het museum) is een toeristisch treintje die op mooie plekken komt.

Wat kan je zien in Flam?

De grootste attractie in Flam is de beroemde Flamsbanen spoorlijn van Flam naar Myrdal. De lijn is slechts 20 km lang maar is door het gemiddeld hellingspercentage van 5,5% Europa’s steilste spoorlijn met een schitterend uitzicht en enkele verrassingen zoals de zingende nimpf. Halverwege wordt gestopt bij de Kjosfossen waterval waar je voldoende tijd hebt om even rond te lopen en foto’s te maken. Aan het eindpunt Myrdal heb je eveneens genoeg tijd om rond te kijken en met dezelfde trein terug naar beneden te gaan.

Flamsbanen
Foto: Visit Flåm/Jonny Akselsen

Rederijen bieden uiteraard deze Flamsbanen als excursie aan. Zelf is het ook mogelijk (goedkoper) deze tocht te boeken.  Ga daarvoor ‘s ochtends dírect bij het verlaten van je schip naar het ticketloket in het treinstation. Wanneer er veel cruiseschepen aanmeren, kan je het beste thuis vooraf boeken op de website. Kies niet de vroegste trein in de dienstregeling voor het geval je schip vertraagd is. Bij meer dan 10 personen boek je zeker via de website.

Naast het station in Flam is een klein museum en zijn er in het dorp wat souvenierwinkeltjes waar je kunt rondwandelen. Sportievelingen kunnen ook naar de waterval Kjosfossen lopen (ca. 1,5 uur lopen).

Een aanrader is verder het Stegastein uitzichtpunt met een brug eindigend in een glazen wand met uitzicht in de diepte. Naar Stegastein zijn korte tours te boeken.

Tip! Regel je excursies vooraf stukken goedkoper:

 

 

Met dank aan Marielle, Cynthia, Ine, Joke, Lia, Eduard, Emmanuel, Cor, Jeroen, Kevin en Marcel voor deze informatie! 

Heb je vragen over deze bestemming? Laat je reactie hieronder achter of mail naar info@cruisereiziger.nl

Foto: @visitflam.com / Jonny Akselsen

Wil je echt alles weten over een Fjordencruise? Ga dan naar Fjordencruises.nl Daar vind je meer informatie over Noorse havens, routes en rederijen die naar Noorwegen varen.

2 thoughts on “Flam

 • kan men indien gezeten in een rolstoel deze tocht, met wat hulp bij in en uitstappen ook maken?

  Beantwoorden
 • Dag Rien,

  ik denk dat je daarvoor het beste contact zoekt met de Noorse treinmaatschappij hierover.

  hartelijke groet,
  Miriam

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *