Cruisereiziger
Reisverslag

Oosterdam: klassiek cruisen in stijl

In 2009 hebben Miriam en Marco op de Oosterdam (1916 passagiers, 82.000 ton) een 13-daagse cruise gevaren vanaf Venetië richting Split, de Griekse eilanden Mykonos en Santorini, Istanbul (2 dagen) en Kusadasi in Turkije, Athene en Olympia.

Het was de eerste keer cruisen op een schip van de Holland America Line. Ik was benieuwd: hoe Nederlands is het schip?

Hutten

Tijdens deze reis hadden we een binnenhut. Deze was best ruim en achter het bed was over de hele breedte van de hut een gordijn dichtgetrokken zodat het leek alsof  er een raam achter zat. De hut was redelijk klassiek ingericht. Een beetje goudkleurig en licht hout. Prettig was genoeg kastruimte en twee badjassen die voor ons klaar hingen. De badkamer had als decoratie twee aardewerken delftsblauwe tegeltjes. Leuk detail! Verder was er van het merk Elemis een luxe badsetje aanwezig met shampoo, badschuim en bodylotion. De douche had een douchegordijn. De binnenhut deed qua formaat wat groter aan dan bijvoorbeeld Norwegian Cruise Line.

De bedden waren heerlijk. Op verzoek worden twee eenpersoonsbedden tot een groot bed samengevoegd. ‘s Avonds lag er altijd een chocolaatje en waren de bedden gereed voor de nacht. Kortom een heerlijke hut.

Eten en drinken

De Oosterdam heeft een aantal restaurants waar een goede keuze aan maaltijden is. Het hoofdrestaurant de Vista Dining Room had een zitting om kwart voor zes en een late zitting om acht uur. Een open zitting met vrij inlopen is tussen kwart voor zes en half tien. De maaltijden waren goed verzorgd. Tafels voor twee waren ruim voorzien in het prachtige restaurant van twee verdiepingen.

Het buffetrestaurant Lido Restaurant is goed gesorteerd. Wanneer je van het buffet een maaltijd hebt gekozen wordt het ter plekke voor je klaar gemaakt. In het Lido restaurant was een gedeelte afgescheiden voor het Italiaanse restaurant Canaletto (zonder toeslag). Verstandig is om daar te reserveren. Voor een diner met een beetje extra’s was de Pinnacle Grill beschikbaar, deze kende een toeslag voor 20 dollar per persoon.  Gedurende de hele dag zijn er koekjes, koffie en thee faciliteiten in het buffetrestaurant. Verrassend was ook het Mexicaanse wrap-buffet bij het overdekte zwembad.

‘s Ochtends bij het ontbijt kon het in het buffetrestaurant moeilijk zijn om een plek te vinden, maar op het achterdek is er dan vrijwel altijd plek (mits het goed weer is uiteraard). Aardig waren ook de verse orchideeën die op het hele schip, ook in het buffetrestaurant, te vinden waren.

Ontspanning

Elke dag worden er veel activiteiten georganiseerd, klassieke dansles, bingo, trivia en bijzonder is de kookstudio met de naam Culinary Arts Center. Dagelijks werden er ofwel kooklessen gegeven (in kleine groepjes betaald of een gratis demonstratie). Ook waren er creatieve workshops en workshops omgaan met de computer. In het theater waren er shows, muzikale avonden of film.

Films werden overigens ook elke avonds gedraaid in de mini-bioscoop mét popcorn. Opvallend rustig was het ‘s avonds na half elf. Het gros van de passagiers zoekt dan zijn/haar hut op. Er zijn twee zwembaden waarvan er eentje overkapt kan worden. Een chloorlucht is helaas dan onvermijdelijk. Winkeltjes zijn bij elkaar geplaatst.  Gezellig is het op het Crow’s nest; de koffiebar, bibliotheek en een aantal internetcomputers zijn daar bij elkaar gezet.

Service & Klantgerichtheid

De ontvangst is hartelijk. In de hut ligt een welkomstbrief klaar wanneer je in het Nederlands hulp kunt krijgen. Attent waren ook de selecties van het Nederlandse nieuws. Met de kamermeisjes/jongens hebben we geen contact gehad, maar alles was precies op tijd klaar. De bediening was erg vriendelijk, oprecht, attent en men probeerde altijd persoonlijk contact te maken. Bij het bezoeken van dezelfde restaurants werden we herkend 🙂

Kortom

De Oosterdam is een mooi overzichtelijk ruim schip met echt ruimte voor iedereen. Het personeel doet alle moeite en je voelde je zeer welkom. Er waren wel wat minder families dan op de echte resortschepen maar dat was eerder een voordeel. De service en netheid blijken overal uit. Kortom, we hebben ons heerlijk laten verwennen.

Ook zin gekregen in een cruise op de Oosterdam? Kijk eens bij:

ANWB Captain Cruise Corendon CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI Zeetours

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger