Norwegian Sun: het gezelligste schip van NCL

In juni 2011 heb ik op de Norwegian Sun gevaren in Oostzee vanaf Kopenhagen. De steden die we aandeden waren Warnemunde (Duitsland), een zeedag, Tallinn (Estland), St. Petersburg (2 dagen), Helsinki (Finland) en Stockholm (Zweden). De laatste dag was tevens een zeedag om te komen van Stockholm naar Kopenhagen. De steden waren prachtig en ik was onder de indruk van de schoonheid, letterlijk en figuurlijk, van alle steden. De route is uitvoerig beschreven in Bestemming Oostzee: In het spoor van Peter de Grote.

Norwegian Sun

De Norwegian Sun is een wat ouder schip in de vloot van Norwegian Cruise Line. Het schip is gebouwd in 2001 en was destijds het eerste schip dat gebouwd werd voor het Freestyle principe; oftwel veel restaurants en geen vaste dinerzittingen, maar zelf beslissen met wie, waar en wanneer je dineert.

Hutten

De hutten op het schip zijn van de standaard categorieën: binnenhut, buitenhut met raam, balkonhut en de suites. Wij verbleven in een balkonhut. De hut was best ruim, er was een bankje dat kon dienen als slaapbank (gezien de sporen had het vaak gefungeerd daarvoor). Het bureautje met koelkast had erg veel planken erboven waar je altijd genoeg ruimte had voor je spulletjes. Een informatiemap bevatte de deurhangers voor de ontbijtservice, het menu voor roomservice (pizza’s, broodjes) en zelfs nog briefpapier van NCL.  De kleuren van de kamer waren fleurig, veel geel, groen en rood. Een koffie-apparaat is aanwezig met instant-koffie en kon er warm water gezet worden voor evt. thee. De garderobekast had een grote hanggedeelte en een aantal lades. Ze voldoen net voor 10 dagen.  De badruimte is praktisch; een ronde douche met een douchegordijn, toilet en een wastafel in de volledige lengte van de badruimte. Veel toiletspulletjes waren er niet dan een standaard shampoo en badschuim-flacons in de doucheruimte. De ramen naar het balkon zijn fijn van onder naar boven, een deur leidt je naar het balkon waar je een tafeltje vindt met twee stoelen. Het balkon heeft een hekwerk die hoog genoeg is.

Achterdek

Eten en drinken

De Norwegian Sun is gebouwd met het zogenaamde FreeStyle concept. Ook in 2011 heeft het schip nog een renovatie ondergaan om te zorgen dat het schip nog meer keuze in restaurants kreeg. Dat betekent dat je de keuze hebt in welk restaurant, op welk tijdstip en met wie je wilt eten. Zo is er een Braziliaanse Moderno Churrascaria, met allerlei soorten vlees. Verder zijn er nog wel tien restaurants waar je ‘s avonds terecht kan. De gratis hoofdrestaurants zijn de Seven Seas Main Restaurant en de Pacific Heights. De Seven Seas is echt een restaurant voor een gezellig diner, een prachtige entree en veel tafels die aan of dichtbij ramen staan. De obers zijn erg hartelijk en je kent na een paar dagen, ondanks dat je telkens ergens anders zit, de gezichten. Verrassend was dat op sommige avonden we echt dezelfde obers hadden, ook al zaten we telkens ergens anders. Verder was het buffetrestaurant altijd een optie en op het buitendek Great Outdoors, waar ook softijs gehaald kon worden. In deze laatste buffetrestaurants waren de koffie en thee automaten, de ijsthee (zonder suiker!) en water tappunten waar de gehele dag door gebruik van gemaakt mocht worden.

Voor een aantal restaurants moet wel betaald worden: de Japanse Teppanyaki, Ginza Japanese Restaurant, Steakhouse East Meets West, het Frans restaurant Le Bistro, het Italiaanse Il Adagio, de Sushibar en de tapasbar. Wil je weten in welk restaurant nog plek is, er hangen schermen waar de wachttijden op staan vermeld. Wil je wachten, dan krijg je een buzzer mee. De wachttijden vallen overigens altijd erg mee. De maaltijden zijn goed verzorgd, geen super hoogstaande sterrendiners, maar aantrekkelijk eten, elke avond weer. Het chocoladebuffet vond op 1 avond plaats, in het Pacific Heights restaurant. Dit was in het begin van de avond erg druk. Desondanks denk ik dat het beter georganiseerd was dan bijvoorbeeld op de Norwegian Gem waar het chocoladebuffet in het buffetrestaurant wordt gehouden. Op de Sun heeft het buffet net even wat meer sfeer en gezelligheid.

Ontspanning

Elke dag werden er veel activiteiten georganiseerd. Vooral op de twee zeedagen werd een vol programma gepland. Aardig was dat er wel wat aan themalessen werden gedaan; Russische les omdat St. Petersburg op het reisprogramma stond. Wel jammer was dat er niet meer achtergrondlezingen waren over bijvoorbeeld de invloed van bijv. Peter de Grote. Standaard is dit niet echt op NCL aanwezig, dus verwachtte ik het ook niet. De theatershows en ook een aantal dansgroepen waren wel afkomstig van de bestemmingen. Een Duitse goochelaar, een dansgroep uit St. Petersburg en bijzonder was een groep dames met de naam “Supreme Dreamgirls” die met hun Motown Show het hele theater voor zich hadden gewonnen. Het zwembad is op zonnige dagen de plek om te zijn. Soms een zangeres maar vooral genieten van de zon. Whirlpools en plek voor iedereen. De spa is overigens wat kleiner dan op de nieuwste schepen van de Sun en is gelegen op de bovenste etage van het atrium in het midden van het schip. Het atrium verbindt de dekken met elkaar en biedt o.a. een internetcafe, koffiecafe en gezellige zitjes op drie etages.

Atrium

Service & Klantgerichtheid

De ontvangst was rustig te noemen, een vriendelijk woord van iedereen en een glimlach. Het personeel had voor iedereen een woordje of een gesprek over. Niet zo gehaast en rustig de tijd voor alles. De tien dagen op het schip waren echt voorbij gevlogen. Voor onze kamerjongen was niets teveel en de kamer zag er altijd onberispelijk uit.  De bediening was erg persoonlijk te noemen, de obers herkenden je, ook als je niet bij hun aan tafel zat. De persoonlijke touch in het Italiaanse restaurant vonden wij heerlijk. Rustig de tijd voor wat praatjes over de dag. Wanneer we niet konden kiezen tussen de vele mogelijkheden, vroegen we zelfs een extra voorgerecht als je wilde in het hoofdrestaurant Seven Seas en het Italiaanse restaurant, super toch.

Mooi en handig was het ontschepen in je eigen tempo, dat voor mij nieuw was.  Op het tijdstip dat het je uitkomt, mag je met je eigen koffers het schip af lopen. Dat is pas Freestyle cruisen!

Kortom

De Norwegian Sun is een mooi wat ouder schip, soms zie je dat het schip ‘gebruikt’ is, maar dat geeft het schip ook charme. Doordat het schip slechts 1900 gasten kan meenemen en toch 78.000 ton groot is, voelt het overzichtelijk aan. De passagiers waren tijdens de Oostzeecruise redelijk gemixt, wat oudere stellen maar zeker ook jongere stellen en zelfs gezinnen met wat oudere kinderen. Kortom, een niet al te druk maar toch typisch Freestyle sfeer op een heerlijk schip met gepaste persoonlijke aandacht.

Klik hier voor het foto album van de Norwegian Sun.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)