Cruisereiziger
CruisemaatschappijCruiseschepenOntschepenPersoonlijke blogVoorbereiding

Ontschepen in je eigen tempo

In eerdere blogs heb ik verteld over het moeizame ritueel van ontschepen. Vaak bestaat het ontschepen uit ontbijten in te volle buffetrestaurants, vervolgens het wachten op het afroepen van je groep of kleurenlabel, horen dat je nog lang niet aan de beurt bent en nog maar wat lezen. Zucht.

Zelf ontschepen

Gelukkig had ik bij mijn laatste cruise, afgelopen juni op de Oostzee met de Norwegian Sun, een geweldig positieve ervaring! Op de voorlaatste dag van de cruise kreeg ik een blaadje in de hut bezorgd, waar naast de mogelijkheden van gekleurde kofferlabels en bijbehorende tijden (vanaf 07:00 uur ontschepen…) ook de mogelijkheid bestond om zelfstandig van het schip te gaan op elk gewenst tijdstip! Een addertje zat er echter wel onder het gras; je moest wel je eigen koffers zelf het schip kunnen afdragen. Ik vond het een ideale oplossing, zeker omdat ik zelf in de haven van ontscheping, Kopenhagen, een paar dagen nog zou blijven en geen gebruik hoefde te maken van shuttlebussen of een vliegtuig hoefde te halen.

Laatste ochtend

Op de morgen van ontscheping deed ik de laatste dingen in de koffer, gelukkig had ik deze al wel de avond ervoor ingepakt. Daarna naar het ontbijt, oke, bij het buffetrestaurant was het nog steeds even druk. Misschien had ik beter naar het hoofdrestaurant kunnen gaan waar het over het algemeen toch rustiger ontbijten is. Na een omelet, de wafel (op de laatste dag van de cruise eindelijk ontdekt waar ze te vinden zijn), een yoghurt en muesli te hebben verzameld, naar het buitendek gelopen en daar gegeten. Terug bij de hut zag ik dat er al veel hutten leeg waren; de deuren stonden open en de kamerjongen Rolando was druk bezig om die hutten klaar te hebben voor de volgende passagiers. De koffers gepakt en gepoogd een lift te vinden die ons precies naar het juiste dek, deck 3 forward, kon brengen voor ontscheping.

Een enkel nadeel bemerkte ik wel. Eerlijk is eerlijk om dat wel te vermelden. Het lastige was namelijk om een lift te vinden waarin we mee konden. Blijkbaar was ik niet de enige die van deze mogelijkheid gebruik maakte. Ik zal niet overdrijven, maar natuurlijk waren er andere cruisepassagiers die het eveneens handig vonden om zelfstandig van het schip af te lopen met al hun koffers. Ach, het waren geen grote massa’s. Desondanks toch een klein ongemak.

Het ontschepen ging verder volgens de normale procedure; je boardcard laten scannen door de veiligheidsmensen en vervolgens in een rustig loopje het schip af naar de kade. Heerlijk ontspannen zonder ergernis en lang wachten. Van mij mogen ze dat op (nog) meer schepen introduceren!

 

Lees meer tips en tricks hier >>

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)