Cruisereiziger
Bestemmingen

Cunard wil in 2017 naar Amsterdam

Tekst en foto: Riekelt Pasterkamp

image (1)Cunard, de Britse cruisemaatschappij met drie schepen, wil in 2017 Amsterdam aandoen. Dat zei David Rousham, internationaal marketing manager bij Cunard, vandaag in Liverpool. Daar viert de maatschappij haar 175-jarig bestaan met een “rivierdans van drie koninginnen”: de Queen Mary 2, Queen Elizabeth en Queen Victoria. Op de oevers van de Mersey stonden volgens de autoriteiten dik 1 miljoen toeschouwers. Volgens Rousham is Amsterdam interessant voor de Europese markt. Met de Queen Elizabeth of de Queen Victoria wil Cunard in 2017 vanuit Southampton via Amsterdam naar Noorwegen. De Queen Mary 2 is te groot voor het Noordzeekanaal, zegt Rousham.

Cunard is geboren in Liverpool. Op 4 juli 1840 vertrok het eerste schip, de Britannia, naar Boston met 115 passagiers, drie katten en een koe -voor de verse melk. Nadat de Cunard-schepen al in 1919 verdwenen naar Southampton, verkaste het hoofdkantoor in 1967, na 128 jaar in Liverpool, naar New York. Het operationele hoofdkwartier zit in Southampton. Cunard maakt tegenwoordig deel uit van Carnival  Corporation.

De maatschappij bracht 9 miljoen emigranten naar de Verenigde Staten. Na de opkomst van het vliegtuig legde het zich toe op de cruisemarkt. De tocht naar Boston zal het vlaggenschip van Cunard, de Queen Mary 2 op 4 juli van dit jaar, exact 175 jaar later, ook maken.

Tijdens een herdenkingsdienst in de Liverpool Paris Church werd maandag stilgestaan bij de Cunard-schepen die verloren gingen: de Lusitania in 1915 en de Atlantic Conveyer tijdens de Falklandoorlog in mei 1982.  De kapitein van de Queen Elizabeth las uit De Bijbel en een koor zong Psalm 107, de psalm van de zeelieden.

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, of via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!