Cruisereiziger
AanmerenBestemmingenNieuwe cruiseschepenReisverslag

Cruise MS Koningsdam: dag 2 Malaga

Na een rustige nacht komen we aan in het Spaanse Malaga. Bij het wakker worden om acht uur liggen we al aan de kade. Naast ons ligt inmiddels de Royal Princess aan de cruiseterminal. Het zonnetje schijnt fel op het balkon dus dat belooft goed weer. De eerste mensen zie ik al door de gangway van het schip gaan voor het verkennen van de stad of voor het maken van een excursie.

In het Lido Market is het niet meer erg druk om half 9. Het bekende buffetrestaurant is op de Koningsdam ietwat veranderd. Het is ingedeeld in verschillende (markt)kramen met meer afgeschermd voedsel. Bij elke kraam staat daarom een medewerker om je te helpen. Door de gethematiseerde kramen weet je direct wat waar verkrijgbaar is; bijvoorbeeld Breadstation (brood), Distant lands (wereldgerechten), Sweet Spot (desserts) of Quench (koffie en thee corner). Compleet nieuw is ook het handenwas-apparaat, waarbij je je handen in een twee kokers steekt en ze automatisch gewassen worden met lauwwarm water. Ik zie het nog niet veel mensen doen, maar ik vind het een feestje om mijn handen te laten wassen zo 🙂  Mijn ontbijt eet ik heerlijk op een van de loungebanken op het achterdek bij het zwembad.

Ik besluit na het ontbijt een rondje te lopen over het schip om te zien wat de nieuwigheden waren. Ik start op het bovenste dek en ik ontdek snel dat sportievelingen voortaan gebruik kunnen maken van fitnessapparaten die bij de joggingbaan op het dek zijn neergezet. Wat verderop op het achterdek kun je vervolgens uitrusten op het nieuwe zonnedek met een aparte Sun Bar. Ligbedden staan er volop.

Eerder noemde ik al dat de Lidopool voortaan twee dekken hoog is, wat erg veel extra ruimte geeft. De pizzeria bevindt zich in dit gebied en fungeert in de ochtend als een alternatieve plek waar je ontbijt kunt halen. Nieuw zijn de softdrinkautomaten en de biertap bij de bar. Deze zijn beide in de testfase, vertelde de bartender mij. Bevalt het goed, dan worden ze op andere schepen ook geïntroduceerd. Je kunt bij de biertap je eigen bier tappen voor een klein bedrag. Bij de softdrink automaat betaal je eenmalig een bedrag waarna je onbeperkt daar je softdrinks kunt halen. (ook op dek 2 kan dit). Bij de Lidopool bevindt zich ook de gelateria waar je allerlei soorten ijs kunt halen. (met bijbetalen)

Na deze rondtour is het tijd voor ontspanning. Ik besluit wat te lezen op een van de ligbedden op het dek boven de Lidopool. Met vrolijk gekleurde handdoeken (oranje, blauw en groen) doet alles fris aan. Vervolgens moet ik wel op tijd naar de Greenhouse Spa waar ik een uurtje in de hydropool (thermal suite) kan genieten. De spabehandeling daarna was zeer ontspannend.

Koningsdam 004

Het zou nog tot acht uur duren voordat het diner zou starten in een van de specialiteitenrestaurants, dus om de lekkere trek te stillen, ga ik naar het Grand Dutch Cafe. Het café heeft alleen maar Nederlands personeel en is, merk ik, een goede plek om Nederlanders te ontmoeten. De drankjes (koffie etc) moet je betalen, maar vervolgens kan je kiezen uit een wereld van Nederlandse lekkernijen: bijvoorbeeld poffertjes, broodje beenham, twee soorten pannenkoeken, Van Dobben kroketten. Ik kies voor het bitterballengarnituur met bitterballen, kleine loempia’s en gehalveerde kaassoufflé’s. Mijn mede bar-genoten vertellen ondertussen hoe zij de cruise op de Koningsdam vinden in hun prachtige suite en wisselen we wat leuke verhalen uit.

Ik moet me daarna nog haasten om op tijd te komen in het Culinary Arts Center. Het ‘traditionele’ Culinary Arts Center is behoorlijk op de schop gegaan. Was je voorheen alleen toeschouwer van een demonstratie of deelnemer van een workshop in een theaterachtige setting, nu is het een volwaardig restaurant (toeslag) waar je uitgenodigd wordt om tussen de menugangen door vooral mee te kijken met de koks hoe zij jouw maal bereiden. Ondertussen vertelt de kok allerlei wetenswaardigheden over het menu dat in het teken staat van Farm to Table, vrij vertaald als ‘al het goede komt van de boerderij’ en dat krijg je voorgeschoteld. In het restaurant zijn twee menu’s verkrijgbaar en elke avond wordt er eentje geserveerd. Vanavond krijg ik een bietensalade met gedroogde appel, een heerlijke risotto met boerenkool en champignons, als hoofdgerecht een rib eye met een puree van pastinaak en een jus van truffel. Als afsluiter een heerlijk chocoladedessert met rode pepercress.

Restaurantmanager Glenn bij een van de Koppert Cress kasten.
Restaurantmanager Glenn bij een van de Koppert Cress kasten.

De Nederlandse teler Koppert Cress (uit Monster) verzorgt de bijzondere kruiden bij elk gerecht. In een apart gedeelte van het restaurant staan drie grote koelkasten waar de plantjes gezaaid worden en groeien in een gecontroleerde omgeving. Van afstand zorgt Koppert Cress dat de geklimatiseerde koelkasten doen wat ze moeten doen: water geven, meer warmte etc. Wanneer de plantjes klaar zijn voor de maaltijd, krijgen de koks dit van Koppert Cress door dat ze gebruikt mogen worden. Uiteraard zijn er niet genoeg plantjes voor iedere maaltijd, dus wordt er zo’n 70% ingevlogen vanuit Nederland.  Wat een bijzonder leuk restaurant is het Culinary Arts Center!

 

Lees ook:

Nieuwsgierig naar een cruise met de Koningsdam? Kijk eens bij:

Captain Cruise Corendon - Nieuw! CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)