Gemeente Amsterdam wil cruiseschepen uit centrum weren

PTA Cruiseterminal AmsterdamDe gemeente Amsterdam is voornemens om cruiseschepen te gaan weren uit het centrum van Amsterdam. Dat heeft Wethouder Ollongren van Economische Zaken donderdag laten weten tijdens het Havendebat Amsterdam. Deze maatregel moet de toeristenoverlast in de binnenstad aan banden leggen. “Het 17e-eeuwse Amsterdam is niet gebouwd voor al die tourbussen die in de rij staan om deze mensen van cruiseschip naar de Dam of de Wallen te brengen. Het past gewoon niet”, aldus Ollongren. De Passenger Terminal Amsterdam, momenteel gelegen in de buurt van het Centraal Station, zou binnen 5 tot 10 jaar moeten worden verplaatst naar het westen van de stad. Het Westelijk Havengebied of de gemeente Zaanstad worden genoemd als mogelijke locaties. Dit moet voor meer spreiding in de regio en minder opstoppingen zorgen.

Directeur René Kouwenberg is ‘not amused’ over de plannen van de gemeente en vindt het geen oplossing voor de drukte in de stad. ‘Slechts 2 procent van de bezoekers aan Amsterdam komt per cruise. Daarvan gaat de helft de regio in. De andere helft gaat lopend de stad in. Als de terminal op een andere plek komt, gaan ze nog steeds de stad in, maar nemen dan de bus. De cruiseschepen leveren daarnaast veel geld op. Onze cruisepassagiers zijn in elk geval niet de mensen die in portieken staan over te geven of te plassen’, aldus Kouwenberg die tevens aangaf in gesprek te willen gaan met de gemeente. ‘We gaan niet zomaar de sleutel afgeven volgende week’.

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel. Alvast hartelijk dank voor je steun!