Noorse overheid werkt aan strengere regelgeving voor fjorden cruisebezoeken

Noorse autoriteiten zijn bezig om regels op te stellen om het aantal vervuilende cruiseschepen te verbannen in vier fjorden, waaronder de bekende Geirangerfjord. De Noorse milieuminister Vidar Helgesen kondigde dit aan voor de Geirangerfjord en voor drie andere fjorden. Besloten zijn de maatregelen nog niet, ook is niet bekend welke regels precies gaan gelden. Het lijkt er sterk op dat in 2019 de eerste maatregelen ingaan, waaronder het bannen van cruiseschepen die ouder zijn dan het jaar 2000. Daarmee verbetert de waterkwaliteit in de fjorden. Ook moet de uitstoot afnemen van stikstof en zwaveloxides van de cruiseschepen.

Minder dan de helft van de cruiseschepen die nu de Geirangerfjord bezoeken, is ouder dan 2000. Uit Nederland vertrekt de Rotterdam (1997) regelmatig naar deze Noordse Fjord om Geiranger te bezoeken.

Naast de ‘ouderdom’ van de schepen kan door de Noorse autoriteiten ook besloten worden om bijvoorbeeld het aantal schepen te beperken, te kiezen voor milieumaatregelen of het verlagen van de vaarsnelheid. De definitieve maatregelen laten nog even op zich wachten. Intussen wordt er gelobbyd voor meer tijd voor de rederijen. Zij plannen hun cruiseprogramma twee tot drie jaar van te voren en kunnen niet zo snel inspringen op deze besluiten.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

2 thoughts on “Noorse overheid werkt aan strengere regelgeving voor fjorden cruisebezoeken

  • 6 juli 2017 om 09:12
    Permalink

    Wij zijn twee keer geweest, met de Rotterdam en de Koningsdam Zowel de cruise schepen als Noorwegen: geweldig !

  • 6 juli 2017 om 13:14
    Permalink

    1 keer geweest met de ms rotterdam

Reacties zijn gesloten.