Cruisereiziger
Overig cruisenieuwsPersoonlijke blogShows

Interview met zanger Bart van AIDAprima

Ruim een jaar lang heeft de AIDAprima van AIDA Cruises wekelijks Rotterdam bezocht tijdens een acht-daagse West-Europese stedencruise. Wat niet veel mensen weten, is dat een aantal maanden een Nederlander in het showensemble meedoet. Zanger Bart Mijnster is na een auditie in Amsterdam succesvol terechtgekomen op de AIDAprima. Cruisereiziger Miriam zocht hem op in het prachtige centrale Theatrium op de AIDAprima in Rotterdam.

Voor het eerst op een cruiseschip

“Via een enthousiaste vriend waarmee ik samen het conservatorium heb gedaan, hoorde ik van het leven en werken op een cruiseschip. Nadat ik heel wat jaren mij bezig heb gehouden met de productie van musicals, scripts schrijven en concepten bedenken, wilde ik graag meer uitvoerend bezig zijn.” Bart vertelt dat hij nooit zo reislustig was: “Totdat ik drie jaar geleden naar Bali ging en ik toch meer van de wereld wilde zien. Dat alles bij elkaar zorgde ervoor dat ik auditie ging doen bij AIDA Cruises.” Het was de eerste auditie na jaren en direct succesvol: “Ik werd in één keer aangenomen. Bij de eerste ronde een eigen zangnummer, bij de tweede ronde een dans – dat zij hadden opgedragen-, en daarna nóg een derde ronde.”

Voorbereiding

“Na mijn auditie kreeg ik na twee maanden bericht om naar Hamburg te komen. Zodra er een passende plek is gevonden, krijg je de oproep om twee maanden te komen repeteren in Hamburg. Het leuke van die twee maanden in Hamburg is dat je met je eigen showensemble traint maar ook de cast van andere schepen leert kennen. Je verblijft overigens de gehele periode aan boord met hetzelfde showensemble, vandaar. Het showensemble van de AIDAprima bestaat uit 6 zangers, 8 dansers en 5 artiesten.” Het gaat niet alleen om het instuderen van de shows, maar ook om veiligheidstraining en bewustwording omtrent het leven op het schip. “We kregen veiligheidstraining met onder andere brand blussen, door een tunnel glijden, maar ook afval scheiden aan boord en hoe je met water omgaat.”

Eerste dag

Bart was niet helemaal nieuw op de AIDAprima maar werd wel de eerste dag in het diepe gegooid: “We hadden de mogelijkheid om in Hamburg al eerder een kijkje te nemen op de AIDAprima. De eerste dag had ik meteen een show ’s avonds. Alle kostuums moesten nogmaals worden doorgepast en voor het eerst je make-up doen.” Het was nog even zoeken naar de etenstijden: “Ik heb wel weinig gegeten die eerste dag want iedere keer als ik wilde eten was het crew-restaurant net dicht.” Zijn onderkomen werd een hut midscheeps voor één persoon. “met een klein bureau en een badkamer die ik deel met een andere kamer”. Klein maar fijn.
Zijn favoriete plek aan boord is het drie dekken hoge Theatrium geworden. “Het Theatrium vind ik zelf een erg leuke plek. Om te lezen ga ik meestal een dek hoger, even wat rustiger en heerlijke zitplekken.”

Dagelijks leven aan boord

“De meeste dagen heb ik alleen ’s avonds een voorstelling óf twee voorstellingen op een avond achter elkaar. Ik begin meestal een uur voor aanvang met voorbereiden. Dan hebben we drie kwartier show, een pauze en dan weer een drie kwartier show.” Het Theatrium is het bruisende hart van de AIDAprima. Er is géén traditioneel theater waar je plaatsneemt aan het begin van de show. Tijdens de voorstellingen in het drie dekken hoge Theatrium komen veel mensen langs en zoeken een plekje. “Wanneer ik twee voorstellingen heb, mag ik even dineren in één van de buffetrestaurants. Ook na de voorstelling ben ik wel eens te vinden in de bar bij het Theatrium. ”

Bart ontmoet graag de cruisepassagiers, voor een foto en een praatje. In de Beachclub zoekt hij regelmatig de band op. Met een beetje geluk zie je Bart optreden in de Nightfly, de nachtclub. “Ik doe soms extra dingen in de nachtclub Nightfly na het officiële programma. We hebben daar bijvoorbeeld elke week een Jazznight waaraan ik mee doe”. De Nightfly is toegankelijk voor een kleine meerprijs, maar op de eerste avond is het daar open avond en kan je er kijken wat er die week gaat komen.

AIDAprima in Rotterdam

Langer blijven?

Bart is in ieder geval nu Duits aan het leren. Hij heeft gevraagd of zijn contract kan worden verlengd. “Ik heb aangegeven bij AIDA dat ik graag nog een nieuw contract zou willen doen”. In de toekomst zou hij graag wil hij nog meevaren met AIDA richting New York, Caribisch gebied of Dubai.
Inmiddels heeft Bart na het interview gehoord dat hij mag blijven bij de rederij. Vanaf eind april zie je hem op de AIDAluna naar Noorwegen en IJsland. De AIDAprima vaart inmiddels 8-daagse cruises rondom de Canarische Eilanden waarbij je kunt inschepen in Tenerife of Gran Canaria. Tijdens de cruise bezoek je Funchal op Madeira, Puerto del Rosario op Fuerteventura en Arrecife.

De AIDAluna maakt vanaf 28 april 2018 diverse cruises naar Noorwegen, Noordkaap en IJsland. Vertrekhaven van de AIDAluna is Kiel.

Cruises op beide schepen zijn onder andere verkrijgbaar bij:

CruiseOnline Cruisereizen Stip TUI Captain Cruise 

 

Wil je ook werken op een cruiseschip?

Meer informatie over werken op een cruiseschip!

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger