Vroege of late zitting?

Celebrity Cruises

Bij het boeken van een cruise wordt je gevraagd om een vroege of late zitting te nemen. Wat zijn de redenen om welke zitting te kiezen?

Vroege zitting

Een vroege zitting begint zo ongeveer tussen half zes en half zeven.  Je keuze hangt af van het gezelschap waarmee je vaart, je dagritme, je dagvulling, kortom het is je eigen keuze!  Zelf vind ik een vroege zitting soms wel erg vroeg. Maar voor gezinnen met kleine kinderen is het bijvoorbeeld een ideale tijd. Vroege zittingen starten zo rond 17:30, maar dit is geheel afhankelijk van de rederij waarmee je vaart.

Late zitting

Zeker na een dag in een haven, wil ik graag nog wat luieren en op het balkon wat ontspannen. Het late diner is dan heerlijk avondvullend. Lekker de tijd nemen om uitgebreid te dineren en wat te praten met tafelgenoten, zonder de haast te hebben om op tijd weg te moeten (zoals bij een vroege zitting). Nadeel daarvan is wel dat je de late show in het theater mist. Of je gaat vóór het diner al naar de show. De late zitting begint over het algemeen pas ná acht uur.

Samengevat

Vroege zittingen zijn zeer geschikt als je

 • kinderen hebt die vroeger naar bed gaan
 • wanneer je het in de avonden niet laat maakt en vroeg wilt dineren
 • wanneer je juist wel nog van de avonden lang wilt genieten op het schip, zoals shows, het casino
 • wanneer je na een intensieve dag met excursies niet te lang wilt wachten op het diner
 • wanneer je een ritme hebt in Nederland om vroeg te eten.
Royal Caribbean

Argumenten om een late zitting te nemen zijn:

 • wanneer je na een lange dag vol excursies nog wilt uitrusten voor je gaat dineren
 • je graag je avond vult met dineren, je bent tenslotte pas na 10 uur ‘s avonds klaar met dineren
 • je graag nog wilt slapen voor het dineren
 • je daarna direct van het nachtleven op het schip wilt genieten
 • je alle tijd kunt nemen voor het diner; er is tenslotte geen aansluitende zitting
 • je het gewend bent laat te eten in Nederland.

Welke tafelschikking?

De tweede vraag  die je soms moet beantwoorden is aan welke tafel je wilt plaatsnemen. Je kunt overigens vaak alleen maar een voorkeur aangeven, en hopen dat de cruisemaatschappij je voorkeur overneemt. Tafels van twee personen zijn er over het algemeen genomen niet veel. Ben je wat huiverig wie je tafelgenoten gaan worden en of je wel met ze in gesprek kunt raken?

Mijn advies: laat je bij een zo groot mogelijke tafel indelen, bijvoorbeeld van acht personen. De kans is aanmerkelijk groter dat je dan een aantal fijne tafelgenoten naast je vindt, dan bij een tafel van vier. Je zult overigens zien, dan in 9 van de 10 gevallen, je tafelgenoten je vrienden worden met wie je de dag deelt!

Vrijwel de meeste rederijen kijken naar de gezinssamenstelling en de taal die gesproken wordt. Zelfs bij een Disney cruise, hadden we een gezellige tafel met Nederlandstaligen. Wel zo fijn!

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)