Aantal Nederlandse cruisepassagiers in 2017 weer gestegen

Het aantal Nederlandse cruisepassagiers is voor de eerste keer sinds 4 jaar weer gestegen. Volgens CLIA, de internationale brancheorganisatie van cruiserederijen, maakten in 2017 110.000 Nederlanders een cruise. Dat is een stijging van meer dan 6% in vergelijking met 2016. Nederland kruipt daarmee weer naar het recordjaar 2013 toen er 114.000 Nederlandse cruisepassagiers werden genoteerd. In de tussenliggende jaren daalden de cijfers steeds o.a. omdat het aantal afvaarten vanuit Nederland afnam.
 
De Middellandse Zee is, ondanks een lichte daling van 13%, nog steeds de populairste cruisebestemming van de Nederlandse cruisereizigers met 27.000 bezoeken. Noord-Europa is een goede nummer twee met 23.000 (stijging van 14%), op de voet gevolgd door de Caribbean/Bahamas/Bermuda. Deze laatste zonnige bestemming kent een spectaculaire stijging van 28%, van 17.000 bezoekers in 2016 naar 22.000 in 2017. Het oostelijke gedeelte van de Middellandse Zee kende een terugval (22%), mogelijk te wijten aan de (politieke) onrust in die regio.
 
Als Nederlanders cruisen dan is dat in de meeste gevallen een cruise van 7 dagen (62.000), in populariteit op ruime afstand gevolgd door 8-13 daagse cruises (19.000) en 14-daagse cruises (12.000). Het gemiddelde komt uit op 9,2 dagen. De grootste stijging (37%) viel te noteren bij de korte, toegankelijke cruises tot 3 dagen (3.000), wat kan duiden op het feit dat meer mensen voor de eerste keer een cruise proberen.
 
De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse cruisepassagier in 2017 was 53. Dit is geen afwijking ten opzichte van vorig jaar. In Europa is alleen in Groot-Brittannië de gemiddelde cruisepassagier ouder met 56 jaar. De jongste cruisers zijn afkomstig uit Italië met een gemiddelde leeftijd van 43 jaar. Niet verrassend zijn de daaraan gekoppelde statistieken dat de oudere generaties langere cruises maken en ook vaker naar verre bestemmingen.
 
In de Europese cruisemarkt (6.941.000 passagiers, stijging van 2,5%) neemt Nederland met 110.000 cruisepassagiers de 8e plaats in. Duitsland gaat nog steeds onbetwist aan kop met maar liefst 2.189.000 cruisereizigers, een stijging van 8,5% ten opzichte van vorig jaar. Groot-Brittannië staat op een tweede plek. Daar stabiliseren de cijfers (1.959.000). In geheel Europa zijn, net als in Nederland, achtereenvolgend de Middellandse Zee, Noord-Europa en de Caribbean/Bahamas/Bermuda de populairste bestemmingen.
 

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel. Alvast hartelijk dank voor je steun!