Cruisereiziger
Toegankelijkheid

Mindervalide en op reis met een cruiseschip: de Celebrity Edge

Kan je als mindervalide reiziger mee met een cruiseschip? Catelijne nam de proef op de som en deelt graag haar ervaring. Waar moet je rekening mee houden en zijn er goede faciliteiten aan boord? Catelijne maakte op (pers)uitnodiging een driedaagse cruise op de Celebrity Edge in een mindervalide AquaClass hut. Ze reisde van Schiphol naar Londen Heathrow en vervolgens met een transferbus naar het schip in Southampton.

Transfer en inchecken

Voor onze transfer werden we vriendelijk ontvangen bij een koffieshop op de luchthaven. Op de lijst zag ik staan dat ik als “disabled passenger” was aangemeld, dus dat was gelukkig goed overgekomen. Na even wachten werden we naar de bus begeleid die weer net aan de andere kant van de terminal stond. Een beetje jammer want assistentie vanuit de luchthaven was er niet meer, dus moest ik het stuk zelf lopen. In mijn geval heb ik die optie gelukkig nog, maar ik hoop dat ze dit in reguliere situaties net wat beter regelen.

De bus had een lage instap en was dus goed te navigeren voor mij, bovendien was de eerste rij gereserveerd voor minder mobiele mensen.  Na een prettige busreis kwamen we aan in Southampton. Bij aankomst stond er helaas geen assistentie klaar, jammer want ze wisten met welke bus ik meekwam en dan lijkt het eenvoudig om dat te regelen. Maar gezegd moet worden dat de eerste mijnheer van de haven die we het vroegen, binnen een paar minuten een rolstoel voor me vond en ons door het inchecken en dergelijke begeleidde. Wat een vriendelijke man, we voelden ons helemaal welkom.

De check-in was heel eenvoudig. Er kwam iemand naar ons toe die wat gegevens nakeek, een foto maakte en binnen no time waren we weer op weg. Bij de ingang van het schip werd ik overgedragen aan een jongeman van de Edge die ons tot aan de hut bracht en aanbood de rolstoel bij ons te laten.

Conclusie: het kan allemaal net wat strakker georganiseerd worden, maar de begeleiding zelf is meer dan prima. Buitengewoon vriendelijk en fijn werden we van ingang terminal tot aan de hut gebracht.

Hut

We verbleven in hut 9231, een hut uit de Aqua klasse. Dat betekent dat je wellness-extra’s ontvangt, zoals toegang tot de sauna en kunt ontbijten en dineren in een speciaal restaurant, Blu geheten.

Fijn is dat de brede deur automatisch opengaat. En waar je ziet dat bij de standaard hutten van die klasse de doorgangen wat krapjes kunnen zijn, is dat hier (uiteraard) niet het geval. De badkamer, met extra brede deur, is nagenoeg drempelloos en ruim genoeg om er met een rolstoel te kunnen draaien.  De douche heeft geen enkele drempel. De douche heeft een regendouche en een handdouche. Er is ook in een opklapbaar krukje voorzien. Het krukje is klein maar prettig. Aan de regendouche heb je dan helaas niet veel maar de handdouche en kraan zijn prima te bereiken. De vloer heeft een goede anti-slip laag, ook na het douchen glibber je niet weg.

Het bed is op een goede hoogte, niet te laag maar ook niet zo hoog dat je een opstapje nodig hebt. Wat mij betreft is het bed ook precies hard genoeg. Je zakt niet helemaal weg gelukkig.

Naast het bed vind je een zitgedeelte met een bureau. Om daar te komen moet je tussen bed en muur door, deze doorgang is ruim genoeg om er met een rolstoel door te kunnen. In het zitgedeelte is er meer dan voldoende ruimte om te draaien.

Een heerlijk deel van de hut is het serre-achtige balkon. Ook deze is nagenoeg drempelloos en je kunt er dus heel makkelijk met een rolstoel komen. Er staan twee stoeltjes klaar maar die kunnen makkelijk uit de weg gezet worden. Met een knop kun je het raam naar beneden schuiven. De knop zit voor iemand in een rolstoel wat aan de hoge kant en moet vastgehouden worden, dat is wellicht wat onhandig. Met je mobiele telefoon kan je op elk moment van de dag de temperatuur regelen, licht én het verduisterende scherm naar beneden of naar boven schuiven.

 
 

Tenderboot / Magic carpet

Toch wel uniek is het gemak waarmee je bij de Edge gebruik kunt maken van de tenderboten. Het Magic Carpet maakt dit mogelijk. Op het schip zelf is een zeer grote ruimte om te wachten voor het tenderen. Vanuit het schip loop je met een trap naar beneden (in mijn geval met krukken) of maak je gebruik van een platform lift. Bovenaan de trap stond personeel dat zeer attent vroeg of ik hulp nodig had met de trap. De overstap van schip naar tenderbootje is op dezelfde hoogte zonder hoge drempels of iets dergelijks. Natuurlijk heb je te maken met de golfslag, dus daar moet je rekening mee houden.

Bij de ingang van de tender staan twee mensen klaar om je te helpen. Met mijn krukken durfde ik de overstap makkelijk aan. Lukt je dat niet of zit je in een rolstoel dan kunnen ze een loopplank voor je neerleggen om in de tender te komen. Wat heerlijk dat dit onderdeel zo toegankelijk is!

Overige voorzieningen

Op het hele schip houdt men rekening met minder validen. Van loopbruggen met leuning bij het Rooftop Terrace tot platform liften bij het theater en de meerlaagse lounge Eden, alles is bereikbaar. Ook bij de zwembaden zijn er liften om je het zwembad in te helpen. Her en der zijn toiletten die drukknoppen en hulpstangen hebben. Ook de wasbakken zijn bereikbaar voor iemand in een rolstoel.
Veel deuren naar de promenade hebben automatische schuifdeuren, geen gedoe met veel te zware deuren dus!

Conclusie

Al met al kun je redelijk volwaardig mee doen en beleven op de Celebrity Edge, van de prachtige goed bruikbare hutten tot de voorzieningen overal op het schip maar ook zeker de attente opstelling van de mensen van de Edge: je zult nauwelijks belemmerd worden op deze vakantie.

Wil je ook cruisen met de Celebrity Edge?

AMCA Captain Cruise CruiseOnline Cruisereizen Sunweb TUI

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)