Welke schepen varen in de zomer van 2020 naar … de Noorse Fjorden en Noordkaap?

Wil je aanstaande zomer een cruise maken langs de kust van Noorwegen oftewel de Noorse Fjorden, Noordkaap en misschien zelfs Spitsbergen?  Wij zetten alle schepen die naar deze bestemmingen varen voor jou op een rijtje. We hebben in dit artikel bovendien veel basisinformatie verzameld over de havens.

Een kleine leeswijzer: bij de rederijen hebben we onderscheid gemaakt tussen de 3-5 sterren rederijen en de ultraluxe rederijen. Vergeet vooral ook niet onze tips voor de beste en mooiste cruises te lezen! 

 1. Wat is de beste reistijd voor je Noorse Fjorden Cruise?
 2. Lengte van je cruise
 3. Waar starten cruiseschepen?
 4. Welke havens kan ik bezoeken?
 5. Welke rederijen varen naar de Noorse Fjorden?
 6. Welke ultraluxe rederijen varen naar de Noorse Fjorden
 7. Cruisereizigers tips voor beste cruises

1. Beste reistijd

Er wordt het hele jaar door gevaren langs de Noorse kust. In de wintermaanden varen de postschepen van Hurtigruten (het gehele jaar zelfs!) én de schepen die op zoek zijn naar het Noorderlicht. Echter vanaf mei tot en met oktober is de grote drukte langs de kust. Wil je wat meer rust en geen overvolle steden en fjorden, kies dan voor een cruise in mei of september. Verwacht overigens geen zomerse temperaturen in de zomermaanden. De gemiddelden liggen rond de 17C (Oslo) in juli/augustus, terwijl het op de Noordkaap in juli gemiddeld 10.7C is.

2. Lengte van je cruise

Wij raden je aan om minimaal 9-10 dagen voor je cruise uit te trekken. Zo zie je veel must-see bestemmingen, heb je niet al te veel zeedagen en bezoek je veel havens. Je kunt uiteraard een 8-daagse cruise nemen vanuit Nederland, maar houd er wel rekening mee dat je minimaal 2 zeedagen hebt. Eén dag om er te komen en één dag om terug naar Nederland te varen.

3. In welke havens starten cruises naar de Noorse Fjorden en Noordkaap?

Vanuit Nederland start het merendeel van de schepen in Amsterdam en Rotterdam, heel erg handig! Dit zijn wel de 1-weekse Noorse Fjorden cruises en zelden langer. Vanuit IJmuiden kan je ook inschepen en deze cruises (Costa Cruises) zijn net wat langer.

In alle ons omringende landen kan je ook inschepen, zoals in Groot-Brittannië (Southampton, Londen), Duitsland (Bremerhaven, Kiel, Hamburg) en Denemarken (Kopenhagen). Ga je met Hurtigruten mee, dan stap je in Bergen op aan het begin van de 7- of 12-daagse route of je scheept in Kirkenes in, aan het einde van de route, hoog in het Noorden van Noorwegen.

Met name Kopenhagen en Southampton zijn goed te bereiken met het vliegtuig.

4. Welke havens kan ik bezoeken?

Wanneer je een cruise naar de Noorse Fjorden gaat doen, zijn er veel must-see havens. Je ziet dat de routes tot 10 dagen zich concentreren op alle bestemmingen tot halverwege Noorwegen. Ga je met je schip door naar de Noordkaap, dan bezoek je extra havens zoals Trondheim, Bodo, Tromso, Hammerfest en Honningsvag, de haven voor de Noordkaap. Met een beetje geluk bezoek je de Lofoten, een prachtige eilandengroep in het Noorden van Noorwegen. Daar meer je aan in Leknes of Svolvaer.

Populair in het zuidelijke deel van Noorwegen zijn Bergen, Geiranger, Alesund en Flam. Wij hebben voor de meest populaire havens alle informatie op een rij gezet voor je!

5. Rederijen & Schepen

We hebben per rederij voor je uitgezocht welke routes er gevaren worden naar Noorwegen. We hebben de volgende 3-5 sterren rederijen voor je. De ultraluxe rederijen staan verderop in dit artikel: klik hier om daar te komen.

   1. Aida Cruises
   2. Celebrity cruises
   3. Costa Cruises
   4. Cruise & Maritime Voyages
   5. Cunard
   6. Disney Cruise Line
   7. Holland America Line
   8. MSC Cruises
   9. Norwegian Cruise Line
   10. Oceania Cruises
   11. Phoenix Reisen
   12. Princess Cruises
   13. Royal Caribbean Int.
   14. TUI Cruises

AIDA Cruises

AIDA heeft een aanbod uit Hamburg met de AIDAsol met 8-11 daagse cruises en de AIDAdiva vanuit Warnemünde.  Vanuit Kiel vaart de flink grotere AIDAprima een aantal Noorse Kusten routes, maar niet veel.

AIDA vaart naar alle bekende bestemmingen aan de kust: Bergen, Stavanger, Alesund, Hellesylt, Geiranger, Trondheim en Eidfjord, Molde, Andalsnes. De AIDAprima doet Nordfjordeid, Flam, Stavanger en de stad Bergen aan. Vanaf €1095.

De AIDAdiva vaart 8-daagse routes vanuit Warnemünde, vanaf €1095.

Vooral de routes van de AIDAsol van 11 dagen uit Hamburg zijn zeer compleet, je ziet in 11 dagen vrijwel alle populaire Noorse havens. Vanaf €995.

AIDA Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Stip TUI Travel Store

Celebrity Silhouette

Celebrity Cruises

Celebrity Cruises vaart slechts een paar keer naar de Noorse Fjorden.  Aan boord van de vijf-sterren schepen ontbreekt het je aan niets.

 • De gloednieuwe Celebrity Apex vaart op 3 mei een 8-daagse cruise vanuit Southampton naar Alesund, Geiranger, Stavanger en Bergen. Vanaf €1792.
 • De Celebrity Reflection gaat op 28 mei 2020 vanuit Dublin voor een 9-daagse cruise. Je bezoekt naast Alesund, Geiranger, Stavanger en Bergen, ook Belfast! Een zeer leuke combinatie.  Vanaf €1256.
 • De Celebrity Silhouette vertrekt op 9 mei voor een 8-daagse, 27 juni voor een 8-daagse en 28 augustus uit Southampton voor een 9-daagse cruise.  Op 9 mei bezoek je Olden, Geiranger, Stavanger en Bergen. Vanaf € 1511.  Op 27 juni zie je in plaats van Olden het plaatsje Flam. Vanaf € 1789.   Op 28 augustus bezoek je Alesund, Geiranger, Flam, Stavanger en Bergen. Vanaf €1708.

Tip van Miriam: Neem de Celebrity Reflection vanuit Dublin. Een leuke, iets langere, goedgeprijsde cruise op een modern schip!

Celebrity Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain CruiseCruisereizenCruisewinkelTravel Store

Costa Cruises

Costa heeft een aantal zeer betaalbare wat langere routes naar de Noorse Fjorden. De Costa Fortuna, Costa Favolosa en Costa Fascinosa maken diverse cruises.

De Costa Fortuna maakt 10-daagse routes vanuit IJmuiden (22 mei, 31 mei, 9 juni, 21 augustus). Je bezoekt vrijwel altijd Bremerhaven, Bergen en Olden. Afhankelijk van de datum wisselt de route enigszins:

 • 22 mei: Geiranger, Hellesylt, Alesund, Molde. Vanaf €1029.
 • 31 mei: Andalsnes, Flåm, Nordfjordeid. Vanaf €1021.
 • 9 juni: Flam, Andalsnes, Alesund, Haugesund. (Geen Bergen) Vanaf €1066.
 • 2 juli: Andalsnes, Stavanger, Flåm, Molde, Haugesund. (Geen Olden) Vanaf €1261.
 • 24 juli: Andalsnes, Kristiansand, Haugesund, Molde, Bergen. Vanaf €1411.
 • 3 aug: Andalsnes, Flåm, Stavanger. Vanaf €1314.
 • 12 aug: Andalsnes, Flåm, Stavanger. Vanaf €1284.
 • 21 aug: Andalsnes, Alesund, Hellesylt, Geiranger. Vanaf €1119.

De Costa Favolosa vertrekt vanuit Kiel viermaal voor 12-daagse cruises. Je bezoekt alle highlights en de Noordkaap!

 • 5 juni & 17 juli:  12-daagse cruise naar de Noordkaap (Honningsvag). Je bezoekt ook Bergen, Alesund, Tromsø, Leknes, Trondheim, Hellesylt & Geiranger. Vanaf €1317. Een aanrader!
 • 26 juni:  12-daagse cruise naar de Noordkaap (Honningsvag). Je bezoekt ook Alesund, Molde, Haugesund, Hellesylt & Geiranger, Andalsnes, Trondheim. Vanaf €1497.
 • 28 augustus: 12-daagse cruise naar de Noordkaap inclusief Andalsnes, Honningsvag, Tromso, Leknes, Trondheim, Hellesylt & Geiranger, Alesund. Vanaf €1294.

De Costa Fascinosa vertrekt wekelijks vanaf eind mei uit Kopenhagen naar de Noorse Forden. Het leuke van deze routes is dat het schip elke week Gotenburg (Zweden) en Warnemünde bezoekt. Daarnaast wisselen de havens in Noorwegen enorm. Elke route bezoekt zo’n drie steden van dit lijstje: Bergen, Flam, Geiranger, Haugesund, Kristansand, Molde, Olden en Stavanger. Vanaf €824.

Costa Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain CruiseCruisereizenCruisewinkelStipTUITravel Store

Cruise & Maritime Voyages

De Britse rederij Cruise & Maritime Voyages heeft een aantal cruises vanuit Engeland én Nederland.

Noordkaap

Vanuit Nederland vertrekt de Magellan vanuit Rotterdam op 20 februari voor een Noorderlicht cruise naar de Noordkaap. Je bezoekt in 15 dagen Bergen, Olden, Andalsnes, Kristiansan, Trondheim, Tromso, Alta en Honningsvag. Vanaf €1599. Een zeer mooie wintercruise die overigens eindigt in Londen.

Noorse Fjorden

De Columbus vertrekt liefst vijfmaal uit Rotterdam voor een 8- of 9-daagse cruise naar de Noorse Fjorden. Deze cruises hebben vanwege de afstand altijd 2 zeedagen. Je eindigt altijd in Rotterdam. De cruises zijn aantrekkelijk geprijsd, zo rond de €790. De routes variëren per cruise:

 • 20 mei –  Eidfjord, Flam, Bergen, Londen Tilbury
 • 27 mei –  Eidfjord, Flam, Stavanger, Londen Tilbury
 • 20 juli  – Eidfjord, Bergen, Stavanger, Londen Tilbury
 • 22 aug – Flam, Bergen, Eidfjord, Londen Tilbury
 • 27 sep –  Flam, Olden, Geiranger, Bergen, Londen Tilbury (9 dagen!)
 • 24 april 2021 – met de Magellan naar Flam, Bergen, Eidfjord, Londen Tilbury. Vanaf €675.

De rederij vertrekt ook vele malen uit Groot-Brittannië. Zo ook uit Edinburgh, Hull, Dublin, Aberdeen etc. Erg leuk is het vertrek op 17 augustus vanuit Dublin voor een 11-daagse cruise inclusief de Shetland Eilanden en Liverpool. Vanaf ca. €1119.

CMV Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Helaas vaart deze rederij niet meer door een failissement.

Cunard

Bij rederij Cunard vind je een klassieke cruise-ervaring met alle grandeur die daarbij hoort. Cunard vaart met de Queen Victoria en Queen Mary 2 vanuit Southampton naar de Noorse Fjorden. Ook bij deze cruises heb je twee zeedagen.

 • 3 mei – 13-daagse cruise naar Bergen, Andalsnes, Haugesund, Olden, Trondheim, Bodo en Narvik. Vanaf €1740.
 • 31 mei – 8-daagse cruise naar Stavanger, Nordfjordeid, Geiranger en Bergen. Vanaf €1656.
 • 3 juli – 8-daagse cruise naar Stavanger, Flam, Alesund en Bergen. Vanaf €1795 (Queen Victoria).
 • 7 augustus – 13-daagse cruise naar Stavanger, Olden, Alesund, Skjolden, Lofoten, Bodo Haugesund. Vanaf €1850.
 • 28 augustus – 8-daagse cruise naar Stavanger, Flam, Alesund en Bergen.  Vanaf €1653 (Queen Mary).
 • 9 oktober & 4 november – 13-daagse cruise naar Alesund, Tromso, Narvik en Stavanger met Queen Victoria. Vanaf €2318.

De Queen Mary 2 cruist vanuit Hamburg, zeer betaalbaar:

 • 15 juli – 8-daagse cruise naar Alesund, Olden, Flam, Bergen. Vanaf €1090.

Cunard Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain CruiseCruisereizenCruisewinkelTravel Store

Disney Cruise Line

Disney vaart met de Disney Magic een route naar de Noorse Fjorden. Vanuit Dover vaart ze op 30 augustus een 8-daagse route naar Amsterdam Nordfjordeid, Alesund en Stavanger. Disney Cruise Line is dé rederij voor families met te gekke zwembaden en glijbanen, bioscoop, kinderclubs en zeer kindvriendelijke restaurants. Vanaf €1895.

Disney Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain CruiseCruisereizenCruisewinkelTravel Store

Holland America Line

De Holland America Line heeft qua schepen voor ieder wat wils. De kleinere Rotterdam en Veendam of de wat grotere Nieuw Statendam varen diverse routes vanuit Amsterdam en Rotterdam. Ook de routes uit Kopenhagen van de Zuiderdam zouden een optie kunnen zijn als je Noorwegen en IJsland zou willen combineren.

Vertrek uit Rotterdam – 8 dagen

De Rotterdam vaart vele malen naar de Noorse Fjorden met wisselende routes. De eerste cruise in het seizoen is een 11-daagse cruise, alle anderen duren 8 dagen. Fijn is dat alle 8-daagse cruises op zaterdag vertrekken! Er zit aardig wat variatie in de routes.

22 april  – Alesund, Molde, Skjolden, Bergen, Haugesund, Kristiansand, Oslo – vanaf € 1299 – (11 dagen!)

16 mei – Alesund Molde, Bergen Eidjford – vanaf €1199.
23 mei/13 juni/18 juli/8 aug. –  Eidfjord, Stavanger, Kristiansand, Oslo – vanaf €999.
20 juni – Eidfjord, Haugesund, Vik, Andalsnes – vanaf €999.
11 juli – Bergen Ulvik, Olden, Alesund – vanaf €999.
15 aug – Eidfjord, Alesund, Rosendal, Molde – vanaf €999.

Vertrek uit Rotterdam naar Noordkaap – 15 dagen – Rotterdam

De Rotterdam vaart tweemaal dit seizoen naar het noordelijkste puntje van het vasteland van Noorwegen, de Noordkaap. De havens daar die worden bezocht, zijn Hammerfest en Honningsvag.

30 mei  – Stavanger, Haugesund, Ulvik, Skjolden, Alesund, Trondheim, Hammerfest, Honningsvag – vanaf €1799.
25 juli – Stavanger, Skjolden, Alesund, Molde, Olden, Trondheim, Hammerfest, Honningsvag – vanaf €1799.

Vertrek uit Amsterdam naar Noorse Fjorden – 8 dagen – Nieuw Statendam

De Nieuw Statendam vertrekt het gehele seizoen van mei tot en met augustus op zondag vanuit Amsterdam.  Bestemmingen die veel bezocht worden zijn Eidfjord, Flam en Stavanger.

 • 3 mei & 28 juni –  Flam, Stavanger, Oslo, Kristiansand – vanaf €1199
 • 24 mei  – Eidfjord, Bergen, Alesund, Geiranger – vanaf €1199
 • 31 mei  – Flam, Eidfjord, Oslo, Kristiansand – vanaf €1099
 • 21 juni – Eidfjord, Bergen, Alesund, Geiranger – vanaf €1099
 • 28 juni/26 juli/23 aug  – Flam, Stavanger, Oslo, Kristiansand – vanaf €1199
 • 19 juli – Eidfjord, Bergen, Molde, Geiranger – vanaf €1299
 • 26 juli – Flam, Stavanger, Oslo, Kristiansand – vanaf €1249
 • 16 aug.  – Eidford, Bergen, Olden, Andalsnes – vanaf €1299

Vertrek uit Amsterdam naar Noordkaap – 15 dagen – Nieuw Statendam en Veendam

 • 6 juni – Veendam – Bergen, Alesund, Eidfjord, Skjolden, Molde -, Bronnoysund, Narvik, Tromso, Honningsvag – vanaf €2599
 • 7 juni & 5 juli – Nieuw Statendam  – Bergen, Alesund, Eidfjord, Skjolden, Molde, Stavanger, trondheim Honningsvag – vanaf €1999
 • 8 aug – Veendam – Bergen, Alesund, Eidfjord, Molde, Bronnoysund, Leknes, Harstad, Tromso Honingsvag – vanaf €2699

Naar Spitsbergen vanuit Amsterdam – 22 dagen – Veendam

De Veendam vaart op 20 juni 2020 een zeer bijzondere route, via de Noorse kust richting de Noordkaap en verder naar het Noorden naar Spitsbergen. Onderweg zie je ook Ijsland en Schotland. Vanaf €3999.

Zuiderdam uit Kopenhagen

De Zuiderdam vaart vanuit Kopenhagen diverse 15-daagse routes waarbij Noorwegen en IJsland gecombineerd worden. Op 2 juli bezoek je Eidfjord, Bergen, Alesund, Akureyri, Isafjordur en Reykjavik en op 26 juli zie je Bergen, Molde, Akureyri, Isafjordur, Reykjavik en Lerwick. Vanaf €2298.

Holland America Line Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain CruiseCruisereizenCruisewinkelStipTravel StoreTUI

Hurtigruten

Hurtigruten vaart het gehele jaar door van Bergen in het Zuiden van Noorwegen naar Kirkenes, voorbij de Noordkaap. In 12 dagen tijd (of 6/7 voor een ‘halve’ route) ga je van Zuid naar Noord en terug naar het Zuiden. Je kunt de route halveren door te kiezen voor bijvoorbeeld alleen het Zuid-Noord deel (7 dagen, Bergen naar Kirkenes) of het Noord-Zuid (Kirkenes-Bergen) deel van zes dagen. De schepen stoppen talloze malen en je kunt deelnemen aan diverse excursies. Verwacht geen entertainment of zwembaden op deze schepen. Een aantal schepen is mooi gerenoveerd met scandinavisch licht interieur. Cruises zijn beschikbaar vanaf:

 • 12-daagse rondreis: vanaf €1522 (april)
 • 7 dagen Bergen-Kirkenes: vanaf €993 (april)
 • 6 dagen Kirkenes-Bergen: vanaf €993 (april)

Cruises zijn boekbaar bij:

Waterproof Cruises & ExpeditionsBBICaptain CruiseNordicNorske Noorwegen Reizen

MSC Cruises

MSC zet voornamelijk in op haar grotere schepen, de MSC Meraviglia en de MSC Splendida. De kleinere MSC Poesia (ca. 2500 passagiers) vaart de ontdekkingsroutes.

Noordkaap

De MSC Preziosa vaart de gehele zomer vanuit Hamburg diverse routes, waaronder een mooi geprijsde Noordkaap cruise van 12 dagen. Deze vertrekt op 24 mei, al vanaf €799 of op 29 juni, vanaf €1449.

De MSC Splendida vertrekt op 11-daagse cruises naar de Noordkaap vanuit Kiel op 18 mei, 28 mei en 27 augustus. Al vanaf €739!

Spitsbergen

De MSC Preziosa gaat vanuit Hamburg naar Spitsbergen op 15 juni, 10 juli en 4 augustus. Vanaf €1799.

Noorse Fjorden

Vanuit Kopenhagen gaat de MSC Meraviglia op 8-daagse cruise naar Hellesylt/Geiranger, Alesund, Flam en Kiel. Er zijn veel vertrekken van mei tot en met augustus, elke maand twee keer. Vanaf €699. Je kunt niet alleen in Kopenhagen maar ook in Kiel opstappen.

De MSC Poesia doet ook 8 daagse cruises vanaf Kopenhagen of naar keuze in Warnemünde, maar met een iets andere route. Ze vaart zesmaal de route van mei-augustus vanuit Kopenhagen naar Warnemünde,  Bergen, Molde en Hellesylt. Vanaf €699.

Vanuit Kiel start de MSC Splendida voor 1-weekse cruises van juni-augustus. Je bezoekt dan Bergen, Olden, Flam en Stavanger. Vanaf €899.

MSC Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain CruiseCruiseReizen.nlCruisewinkelStipTUI

Norwegian Cruise Line

De Norwegian Cruise Line vaart helaas niet naar de Noorse Fjorden of Noordkaap in 2020.

Oceania Cruises

Oceania Cruises maakt diemaal wat langere cruises naar de Noorse kust. De eerste is een 13-daagse cruise op de Marina vanuit Oslo en eindigend in Southampton. Zoals we van Oceania Cruises gewend zijn, zijn het echte ontdekkingsroutes met alle must-see havens en een paar pareltjes in Noorwegen: Skagen, Haugesund, Flam, Geiranger, Kristiansand, Bodo, Trondheim, Alesund, Bergen en Stavanger. Vanaf €5419 met vertrek op 16 juli 2020.

De tweede route is een werkelijk pareltje met de kleinere Nautica vanuit Kopenhagen. Je vaart naar de Noordkaap, Moermansk en zelfs nog verder Rusland in. Je bezoekt in totaal in 19 dagen de volgende havens: Alesund, Kristansand, Flam, Bergen, Stavanger, Trondheim, Hammerfest, Honningsvag, Moermansk, Solovetsky Eilanden (ga Beluga walvissen spotten!) en Archangelsk. Vanaf €5079 met vertrek op 5 augustus 2020.

Een iets-anders-dan-anders route is de cruise met de Insignia vanuit IJsland op 30 augustus 2020. Je gaat via IJsland, de Lerwick eilanden zo richting de Noorse kust (Haugesund, Kristiansand, Oslo), Zweden (Lysekil) naar Kopenhagen en terug via Zeebruge naar Southampton. Deze 13-daagse cruise is verkrijgbaar vanaf €4219.

Oceania Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain CruiseCruisereizenCruisewinkelTravel Store

Phoenix Reisen

De Duitse rederij maakt veel verschillende reizen naar de Noorse Fjorden. Vrijwel geen enkele reis is gelijk. De rederij vaart met de Amadea, Artania, MS Deutschland en de Amera. De reizen variëren van 7 dagen tot 14 dagen en starten voornamelijk in Bremerhaven. Slechts eenmaal in Hamburg. Cruises zijn beschikbaar vanaf €999 (vertrek 16 september met de Albatros)

Noordkaap en Spitsbergen

Phoenix Reisen laat diverse reizen starten in juni en juli met de Artania, MS Deutschland, Amadea en de Albatros. De cruises variëren van 12 dagen tot 17 dagen. Prijzen starten bij €2699. Enkele cruises zijn nu al op aanvraag!

Phoenix Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain Cruise

Princess Cruises

Princess vaart met de Crown en Island Princess naar Noorwegen en de Noordkaap.

De Crown Princess vertrekt vanuit Southampton viermaal naar de Noorse Fjorden. De routes variëren: je bezoekt o.a. Stavanger, Olden, Skjolden, Bergen, Alesund en Geiranger. De cruises in juni/juli/augustus en zijn beschikbaar vanaf €1009.

Noordkaap

De rederij gaat met de Crown Princess en Island Princess driemaal naar de Noordkaap, vanuit Southampton op 9 juni (Island Princess, 17 dagen), 13 juni en op 22 augustus (beide Crown Princess). De cruises duren 15 dagen met de Crown Princess. Beschikbaar vanaf €2319.

Princess Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain CruiseCruisereizenCruisewinkelTravel Store

Royal Caribbean

Royal Caribbean bezoekt met de Brilliance of the Seas en Jewel of the Seas een zeer klein aantal Noorse bestemmingen. Beide zijn overzichtelijke cruiseschepen met 2500 passagiers.

De Brilliance of the Seas vertrekt vanuit Amsterdam en maakt op 9 augustus een 12-daagse cruise naar de Noorse Fjorden in combinatie met IJsland. Je bezoekt Bergen, Geiranger en Alesund. Daarna ga je door naar Reykjavic en Akureyri en eindig je via de Lerwick Eilanden weer in Amsterdam. Vanaf €1848.

De Jewel of the Seas maakt 8-daagse reizen vanuit Kopenhagen. Op 31 mei of 16 augustus vaar je naar Geiranger, Bergen, Stavanger en Kristiansand. Vanaf €957.

Royal Caribbean Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain CruiseCruisereizenCruisewinkelTravel Store

TUI Cruises

De premium all-inclusive Mein Schiff 1, Mein Schiff 4 en Mein Schiff 6 vertrekken in de zomer van 2020 regelmatig uit Hamburg, Kiel en Kopenhagen richting de Noorse Fjorden, Noordkaap en Spitsbergen. Het Duitse TUI Cruises biedt je een all-inclusive concept aan waarbij veel drankjes, eten en fooien inclusief zijn. De schepen varen afwisselende routes waarbij veel variaties mogelijk zijn.

Noorse Fjorden

De Mein Schiff 1, 4 en 6 varen een aantal maal 8-daagse routes vanuit Kiel naar Kopenhagen of van Hamburg naar Kiel. Vrijwel alle cruises zijn 9 dagen waardoor je relatief veel havens in Noorwegen kunt bezoeken, meestal wel 5. Hieronder een mooie selectie:

 • Van Kiel naar Kopenhagen – 9 dagen – 25 mei, 26 augustus en 7 september. Je bezoekt oa. Bergen, Hellesylt & Geiranger, Alesund en Oslo. Vanaf €1395.
 • Van Hamburg naar Kiel – 9 dagen – 19 juli (12 dagen), 19 juli, 11 augustus, 31 augustus. xMet elke cruise andere havens zoals Bergen, Flam, Kristiansand, Oslo, Olden, Geiranger, Haugesund en Goteborg (19 juli). Vanaf €1395.

Ook kan je een rondreis doen van en naar Hamburg op 20 mei en 25 juni op de Mein Schiff 4. Vanaf €1595. Dezelfde Mein Schiff 4 doet ook uit Kiel een cruise van 12 dagen naar het hoge Noorden, naar de Lofoten en Narvik. Een pareltje van een cruise met vertrek op 19 augustus, vanaf €2195

Noordkaap en Spitsbergen

De Mein Schiff 6 vaart viermaal vanuit Kiel naar de Noordkaap. In 12 dagen bezoek je vele havens en uiteindelijk Honningsvag. Je kunt vertrekken op 28 mei, 14 juni, 24 juni en 7 augustus. Vanaf €2345

Vanuit Hamburg gaat de Mein Schiff 4 naar de Noordkaap en Spitsbergen. Een leuke route van 18 dagen waarbij je ook Schotland en Ijsland bezoekt. Vertrek op 8 juni en 3 juli. Vanaf €3495

Tot slot gaan vanuit Bremerhaven op 15 juni en 11 juli twee cruises van 15 dagen naar de Noordkaap en Spitsbergen. Vanaf €2945

TUI Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain CruiseCruisereizenCruisewinkelTUITravel Store

6. Ultraluxe cruiserederijen

Ook de ultraluxe rederijen bezoeken Noorwegen. Vaak doen zij dit met 1 of 2 routes waarna ze vervolgens weer naar een ander gebied gaan. De routes kenmerken zich door lang(er) verblijf in een haven en havens / fjorden waar de grote schepen niet komen.

De volgende ultraluxe rederijen hebben routes voor je:

   1. Azamara
   2. Crystal Cruises
   3. Hapag Lloyd Cruises
   4. Ponant
   5. Regent Seven Seas Cruises
   6. Seabourn
   7. Silversea

Azamara

De Azamara Pursuit maakt op 20 juli 2020 vanuit Oslo een geweldige 18-daagse cruise naar de Noordkaap met pareltjes van havens die niet veel worden bezocht.  Je ziet Stavanger, Bergen, Flam, Gudvangen, Geiranger, Alta, Harstad, Bodo, Alesund, Svolvaer, Tromso en Honningsvag. Vanaf €5602.

Azamara is verkrijgbaar bij:

Captain CruiseCruisereizenCruisewinkelTravel Store

Crystal Cruises

De Crystal Symphony vaart éénmaal een cruise naar de Noorse Fjorden en de Noordkaap. Op 19 juni start ze vanuit Dover naar Kopenhagen een 15-daagse cruise. Je bezoekt Bergen, Hellesylt & Geiranger, Leknes/Gravdal, Flam, Stavanger, Oslo, Tromso en Honningsvag in het hoge Noorden. Vanaf €5973. (buitenhut)

Vraag een offerte voor Crystal Cruises aan bij:

Captain CruiseCruisereizenCruisewinkelTravel Store

Hapag Lloyd Cruises

De rederij maakt met ms Europa driemaal een cruise naar de Noorse Fjorden.

Vanaf Hamburg vertrekt het MS Europa op 28 mei voor een zee complete 15-daagse cruise naar Bergen, Flam, Geiranger, Trondheim, Svartisen, Leknes, Andalsnes, Stavanger, Kristiansand en Oslo. Vanaf €7690.

Op 27 juli vertrekt het MS Europa op een 19-daagse cruise die zelfs voorbij de Noordkaap gaat, naar Moermansk. Deze zeer bijzondere cruise bezoekt verder Bergen, Olden, Molde, Hellesylt, Vik, Oslo, Tromso, Trondheim, Svolvaer, Skarsvag, Kirkenes en Moermansk. Vanaf €8990.

Hapag-Lloyd Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Waterproof Cruises & ExpeditionsCaptain CruiseCruisereizenCruisewinkelTravel Store

Ponant

Cruiseschepen Le Surville en Le Dumont d’Urville varen diverse 9-daagse routes langs de Noorse kust.

Het gloednieuwe schip Le Surville maakt een 9-daagse route vanuit Bergen op 19 juni 2020. Je bezoekt Alesund, Geiranger, Olden, Vik, Ulvik, Egersund en terug naar Bergen. Vanaf €3490.

Een 11-daagse route maakt Le Surville vanuit Bergen naar Olden, Geiranger, Alesund, Amsterdam en Antwerpen. Je eindigt in Londen. Deze cruise vertrekt op 27 juni 2020 vanaf €4360.

Spitsbergen

Ponant heeft een aantal 8-daagse expeditiecruises beschikbaar vanuit Spitsbergen met de L’Austral en Le Boréal. Zeer bijzondere havens gericht op het ontdekken van de flora en fauna tijdens deze expeditiecruise. Je bezoekt o.a. Fjortende Julibukta, Virgohamna, Monaco Glacier, Koningsbaai en Nordenskiöld fjord. Vanaf €7010.

Deze cruises zijn all-inclusive.

Ponant is boekbaar bij:

Waterproof Cruises & ExpeditionsCaptain CruiseCruisereizenCruisewinkelTravel Store

Regent Seven Seas Cruises

De Seven Seas Explorer cruist eenmaal een 13-daagse cruise langs Noorwegen. Je vertrekt op 4 augustus vanuit IJsland en bezoekt daar eerst Isafjordur en Akureyri. Vervolgens vaar je via Lerwick naar Alesund, Bergen, Stavanger en Kristiansand. Via Kopenhagen en Gotenburg eindig je met een tweedaagse verblijf in Oslo. Vanaf €7902 (tijdelijk inclusief vluchten!)

Bij Regent Seven Seas Cruises zijn alle cruises ultra all-inclusive, zelfs de excursies zijn inbegrepen.

Regent Seven Seas Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain CruiseCruisereizenCruisewinkelTravel Store

Seabourn Ovation

Seabourn

De Seabourn Ovation en de Seabourn Quest maken een klein aantal cruises in Noorwegen in juni en juli.

 • Van Amsterdam naar Kopenhagen – 6 juni – met 2 dagen Hamburg, Bergen, Leirvik, Alesund, Molde, Geiranger, Olden, Flam. Vanaf €7499

Noordkaap

 • 23 juni – Seabourn Quest – 15 dagen vanuit Reykjavik met 5 Ijslandse bestemmingen en de Noordkaap met pareltjes Alta en Bodo. Vanaf €6499
 • 4 juli – Seabourn Ovation – 15 dagen vanuit Kopenhagen naar Skagen, Farsund, Flam, Loen (Olden), Alesund, Svolvaer (Lofoten) Tromso en Honningsvag. Vanaf €6999
 • 18 juli – Seabourn Ovation 15 dagen vanuit Kopenhagen naar Skagen, Farsund, Stavangner, Vik, Loen (Olden), Alesund, Svolvaer (Lofoten) Tromso en Honningsvag. Vanaf €6999

Je boekt Seabourn bij:

Captain CruiseCruisereizenTravel Store

Silversea

De all-inclusive Silver Spirit en Silver Wind varen in augustus en juli vanaf Kopenhagen langs de Noorse kust.

 • Een 15-daagse cruise op 17 juli met de Silver Spirit vanaf Kopenhagen naar Bergen, Geiranger, Olden, Hellesylt, 2 dagen Oslo en Aalborg. Vanaf €6600.
 • Een 13-daagse cruise op 1 augustus van de Silver Wind naar Londen met meerdere dagen in Oslo en in Londen. Verder bezoek je o.a. Alesund, Trondheim, Andalsnes, Olden en Bergen. Vanaf €7100.
 • Een 11-daagse cruise van de Silver Spirit op 10 augustus van Kopenhagen naar o.a. Stavanger, Alesund, Trondheim, Hellesylt/Geiranger, Bergen en Kristiansand. Inclusief een tweedaags verblijf in Kopenhagen. Vanaf €6100

Silversea cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain CruiseCruisereizenCruisewinkelTravel Store

9. Tips

De Noorse Fjorden en Noordkaap bieden veel keuzes zoals je hebt kunnen lezen. Wij pikken de beste en volgens ons mooiste cruises er voor je uit!

Beste basis route vanuit Nederland

De Nieuw Statendam vertrekt het gehele seizoen van mei tot en met augustus op zondag vanuit Amsterdam.  Bestemmingen die veel bezocht worden zijn Eidfjord, Flam en Stavanger. Vanaf €1099. Wil je met een wat kleiner schip? Ga dan met de Rotterdam vanuit Rotterdam. Vanaf €999.

Beste verborgen pareltjes route

Met de kleinere Nautica vanuit Kopenhagen: Je vaart naar de Noordkaap, Moermansk en zelfs nog verder Rusland in. Je bezoekt in totaal in 19 dagen de volgende havens: Alesund, Kristansand, Flam, Bergen, Stavanger, Trondheim, Hammerfest, Honningsvag, Moermansk, Solovetsky Eilanden (ga Beluga walvissen spotten!) en Archangelsk. Vanaf €5079 met vertrek op 5 augustus 2020.

Beste prijs/kwaliteit route 

De Columbus vertrekt liefst vijfmaal uit Rotterdam voor een 8- of 9-daagse cruise naar de Noorse Fjorden. Deze cruises hebben vanwege de afstand altijd 2 zeedagen. De cruises zijn aantrekkelijk geprijsd, zo rond de €790.

Costa Favolosa; 5 juni & 17 juli -12-daagse cruise naar de Noordkaap (Honningsvag). Je bezoekt ook Bergen, Alesund, Tromsø, Leknes, Trondheim, Hellesylt & Geiranger. Vanaf €1317.

Beste ultraluxe route

De Azamara Pursuit maakt op 20 juli 2020 vanuit Oslo een geweldige 18-daagse cruise naar de Noordkaap met pareltjes van havens die niet veel worden bezocht.  Je ziet Stavanger, Bergen, Flam, Gudvangen, Geiranger, Alta, Harstad, Bodo, Alesund, Svolvaer, Tromso en Honningsvag. Vanaf €5602.

Prijzen vermeld in dit artikel zijn van augustus/september 2019.

Wil je echt alles weten over een Fjordencruise? Ga dan naar Fjordencruises.nl Daar vind je meer informatie over Noorse havens, routes en rederijen die naar Noorwegen varen.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)