Cruisereiziger
BestemmingenPersoonlijke blogVoorbereiding

Welke cruise schepen varen in de zomer naar … de Noorse Fjorden en Noordkaap?

Wil je in de zomer (of winter) een cruise maken langs de kust van Noorwegen oftewel de Noorse Fjorden bezoeken, de Noordkaap en misschien zelfs Spitsbergen? Wij hebben voor jou de beste tips op een rijtje gezet.

1. Beste reistijd naar Noorse Fjorden

Er wordt het hele jaar door gevaren langs de Noorse kust. In de wintermaanden varen de postschepen van Hurtigruten (het gehele jaar zelfs!) én de schepen die op zoek zijn naar het Noorderlicht. Een dik pak sneeuw aan de wal zorgt voor een bijzondere cruise en uiteraard sneeuw-excursies zoals met sledehonden op pad gaan.

Echter vanaf mei tot en met oktober is de grote drukte langs de kust. Wil je wat meer rust en geen overvolle steden en fjorden, kies dan voor een cruise in mei of september. Verwacht overigens geen zomerse temperaturen in de zomermaanden. De gemiddelden liggen rond de 17C (Oslo) in juli/augustus, terwijl het op de Noordkaap in juli gemiddeld 10.7C is.

Wil je overigens relatief goedkoper cruisen, boek dan een cruise in het voorseizoen in april en mei of na augustus.

 

2. Lengte van je cruise

Wij raden je aan om minimaal 9-10 dagen voor je cruise uit te trekken. Zo zie je veel must-see bestemmingen, heb je niet al te veel zeedagen en bezoek je veel havens. Je kunt uiteraard een 8-daagse cruise nemen vanuit Nederland of Duitsland, maar houd er wel rekening mee dat je minimaal 2 zeedagen hebt op deze cruises. Eén dag om er te komen en één dag om terug naar Nederland te varen.

3. In welke havens starten cruises naar de Noorse Fjorden en Noordkaap?

Vanuit Nederland start het merendeel van de schepen in Amsterdam en Rotterdam, heel erg handig! Dit zijn wel de 1-weekse Noorse Fjorden cruises en zelden langer.

In alle ons omringende landen kan je ook inschepen, zoals in Groot-Brittannië (Southampton, Londen, Dover), Duitsland (Bremerhaven, Kiel, Hamburg) en Denemarken (Kopenhagen). Ga je met Hurtigruten mee, dan stap je in Bergen, Dover of Hamburg op.  Ook kan je inschepen in Kirkenes, hoog in het Noorden van Noorwegen.

Met name Kopenhagen en Southampton zijn goed te bereiken met het vliegtuig.

4. Welke havens kan ik tijdens mijn cruise bezoeken?

Wanneer je een cruise naar de Noorse Fjorden gaat doen, zijn er veel must-see havens. Je ziet dat de routes tot 10 dagen zich concentreren op alle bestemmingen tot halverwege Noorwegen. Ga je met je schip door naar de Noordkaap, dan bezoek je extra havens boven de ‘Arctic Circle’ (poolcirkel) zoals Trondheim, Bodo, Tromso, Hammerfest en Honningsvag, de haven voor de Noordkaap. Met een beetje geluk bezoek je de Lofoten, een prachtige eilandengroep in het Noorden van Noorwegen. Daar meer je aan in Leknes of Svolvaer.

Populair in het zuidelijke deel van Noorwegen zijn Oslo en Kristiansand en iets verder langs de kust naar het Noorden; Bergen, Geiranger, Alesund en Flam. Bekijk alle havens op Fjordencruises.nl

5. Welke schepen varen naar Noorwegen?

Op Fjordencruises hebben we de meest actuele informatie op een rijtje gezet voor dit jaar! Klik snel verder:

Wil je echt alles weten over welke schepen een Fjordencruise maken? Ga dan naar Fjordencruises.nl Daar vind je meer informatie over Noorse havens, routes en rederijen die naar Noorwegen varen.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)