Welke schepen varen in de zomer naar … de Noorse Fjorden en Noordkaap?

Wil je in de zomer van 2021 een cruise maken langs de kust van Noorwegen oftewel de Noorse Fjorden bezoeken, de Noordkaap en misschien zelfs Spitsbergen? Wij zetten alle schepen die naar deze bestemmingen varen voor jou op een rijtje. We hebben in dit artikel bovendien veel basisinformatie verzameld over de havens.

Wil je in 2023 gaan cruisen naar Noorwegen? Klik dan naar hier verder.

Een kleine leeswijzer: bij de rederijen hebben we onderscheid gemaakt tussen de 3-5 sterren rederijen en de ultraluxe rederijen. Vergeet vooral ook niet onze tips voor de beste en mooiste cruises te lezen!

 1. Wat is de beste reistijd voor je Noorse Fjorden Cruise?
 2. Lengte van je cruise
 3. Waar starten cruiseschepen?
 4. Welke havens kan ik bezoeken?
 5. Welke rederijen varen naar de Noorse Fjorden?
 6. Welke ultraluxe rederijen varen naar de Noorse Fjorden
 7. Cruisereizigers tips voor beste cruises

1. Beste reistijd

Er wordt het hele jaar door gevaren langs de Noorse kust. In de wintermaanden varen de postschepen van Hurtigruten (het gehele jaar zelfs!) én de schepen die op zoek zijn naar het Noorderlicht. Een dik pak sneeuw aan de wal zorgt voor een bijzondere cruise en uiteraard sneeuw-excursies zoals met sledehonden op pad gaan.

Echter vanaf mei tot en met oktober is de grote drukte langs de kust. Wil je wat meer rust en geen overvolle steden en fjorden, kies dan voor een cruise in mei of september. Verwacht overigens geen zomerse temperaturen in de zomermaanden. De gemiddelden liggen rond de 17C (Oslo) in juli/augustus, terwijl het op de Noordkaap in juli gemiddeld 10.7C is.

Wil je overigens relatief goedkoper cruisen, boek dan een cruise in het voorseizoen in april en mei of na augustus.

2. Lengte van je cruise

Wij raden je aan om minimaal 9-10 dagen voor je cruise uit te trekken. Zo zie je veel must-see bestemmingen, heb je niet al te veel zeedagen en bezoek je veel havens. Je kunt uiteraard een 8-daagse cruise nemen vanuit Nederland of Duitsland, maar houd er wel rekening mee dat je minimaal 2 zeedagen hebt op deze cruises. Eén dag om er te komen en één dag om terug naar Nederland te varen.

3. In welke havens starten cruises naar de Noorse Fjorden en Noordkaap?

Vanuit Nederland start het merendeel van de schepen in Amsterdam en Rotterdam, heel erg handig! Dit zijn wel de 1-weekse Noorse Fjorden cruises en zelden langer.

In alle ons omringende landen kan je ook inschepen, zoals in Groot-Brittannië (Southampton, Londen, Dover), Duitsland (Bremerhaven, Kiel, Hamburg) en Denemarken (Kopenhagen). Ga je met Hurtigruten mee, dan stap je in Bergen, Dover of Hamburg op.  Ook kan je inschepen in Kirkenes, hoog in het Noorden van Noorwegen.

Met name Kopenhagen en Southampton zijn goed te bereiken met het vliegtuig.

4. Welke havens kan ik bezoeken?

Wanneer je een cruise naar de Noorse Fjorden gaat doen, zijn er veel must-see havens. Je ziet dat de routes tot 10 dagen zich concentreren op alle bestemmingen tot halverwege Noorwegen. Ga je met je schip door naar de Noordkaap, dan bezoek je extra havens boven de ‘Arctic Circle’ (poolcirkel) zoals Trondheim, Bodo, Tromso, Hammerfest en Honningsvag, de haven voor de Noordkaap. Met een beetje geluk bezoek je de Lofoten, een prachtige eilandengroep in het Noorden van Noorwegen. Daar meer je aan in Leknes of Svolvaer.

Populair in het zuidelijke deel van Noorwegen zijn Oslo en Kristiansand en iets verder langs de kust naar het Noorden; Bergen, Geiranger, Alesund en Flam. Wij hebben voor de meest populaire havens alle informatie op een rij gezet voor je!

5. Expeditiecruisen

Tijdens een expeditiecruise ligt de nadruk op het ontdekken van flora en fauna. Je cruist op relatief kleine schepen met minder passagiers zodat je op plekken kunt komen waar de grote schepen vrijwel niet komen. Langs de Noorse kust worden expeditiecruises aangeboden door bijvoorbeeld Hurtigruten (ca. 500 passagiers aan boord) tot en met kleinere gespecialiseerde expeditierederijen zoals gericht op snorkelen met orca’s en walvissen of het noorderlicht zien. Kijk voor meer info bij de expeditie expert  Waterproof Cruises en Expeditions.

Spitsbergen, ook wel Svalbard genoemd richting het hoge Arctisch gebied, is zeer populair om met een expeditieschip te verkennen. Het beste start je vanaf Spitsbergen (met vliegtuig bereikbaar) zodat je zoveel mogelijk tijd daar kunt besteden. Meer informatie over deze expeditiecruises vind je hier.

6. Rederijen & Schepen

We hebben per rederij voor je uitgezocht welke routes er gevaren worden naar Noorwegen. We hebben de volgende 3-5 sterren rederijen voor je. De ultraluxe rederijen staan verderop in dit artikel: klik hier om daar te komen.

 1. Aida Cruises
 2. Carnival Cruise Line
 3. Celebrity cruises
 4. Costa Cruises
 5. Cruise & Maritime Voyages
 6. Cunard
 7. Disney Cruise Line
 8. Holland America Line
 9. MSC Cruises
 10. Norwegian Cruise Line
 11. Oceania Cruises
 12. Phoenix Reisen
 13. P&O Cruises
 14. Princess Cruises
 15. Royal Caribbean Int.
 16. TUI Cruises

AIDA Cruises

AIDA vaart naar alle bekende bestemmingen aan de kust: Bergen, Stavanger, Alesund, Hellesylt, Geiranger, Trondheim en Eidfjord, Molde, Andalsnes. AIDA heeft een groot aanbod uit Hamburg met de AIDAsol met 8-11 daagse cruises, de kleinere AIDAaura en de AIDAcara in de wintermaanden, de AIDAprima, AIDAperla en AIDAcosma in het zomerseizoen van mei tot en met september.

De AIDAcara en AIDAaura gaan vanuit Hamburg op zoek naar het Noorderlicht in februari en maart op zes 14-daagse cruises vanuit Hamburg en eenmaal uit Bremerhaven (september). Je vaart langs de kust van Noorwegen van het Zuiden naar de Noordkaap. Je ziet o.a. Haugesund, Bergen, Trondheim, Bodo, Tromso, Alta en Honningsvag. Vanaf €625! (bij Kras)

De AIDAsol maakt vanaf april vanuit Hamburg diverse 8-daagse en langere cruises naar Noorwegen, soms ook in combinatie met Groot-Brittannië. Vanaf €845.

De AIDAluna (2100 passagiers) gaat vanaf april naar Noorwegen en vanaf eind mei vanuit Kiel op prachtige 18-daagse reizen naar Spitsbergen. Je gaat dan naar Ijsland, Spitsbergen en via de Noorse kust weer zuidwaarts terug naar Kiel. Vanaf €2640.

Vanuit Kiel kan je ook nog met de AIDAbella 15-daagse Noorwegen en Lofoten cruises maken. Een route vanaf mei tot met juli met o.a Haugesund, Bergen, Andalsnes, Bodo, Gravdal of Leknes, Honningsvag. Vanaf €1995.

Vanaf Warnemünde kan je tenslotte het gehele zomerseizoen met de AIDAdiva veel 8-daagse cruises maken, al dan niet in combinatie met Deense bestemmingen. Vanaf €945.

Grote familieschepen van AIDA

De AIDAprima vaart 1-weekse routes vanuit Rotterdam en doet naast Hamburg, in Noorwegen de havens Hellesylt & Geiranger, Alesund, Stavanger en de stad Bergen aan. Er zijn ook routes met Andalsnes en Molde in plaats van Hellesylt & Geiranger. Vanaf €995.  Het bouwgelijke zusterschip AIDAperla vertrekt vanuit Hamburg voor 10- en 11-daagse cruises vanaf mei tot en met september. Je ziet veel havens op deze route: Hellesylt & Geiranger, Alesund, Stavanger, Andalsnes, Molde, Trondheim, Bergen en Eidfjord. Er zijn wat kleine variaties in de route met bv. met Kristiansand en Nordfjordeid. Vanaf €1535.

De gloednieuwe AIDAcosma AIDAnova zal vanuit Kiel gaan vertrekken, tweewekelijks voor ene 8-daagse cruise naar Kopenhagen (Denemarken) Kristiansand, Bergen en Molde. Vanaf mei tot en met september. Vanaf €965

AIDA Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Stip TUI
 

Hoe is het cruisen bij AIDA Cruises? Bekijk het op ons Youtube kanaal.

Celebrity Cruises

Celebrity Cruises vaart slechts een paar keer naar de Noorse Fjorden. Aan boord van de vijf-sterren schepen ontbreekt het je aan niets.

 • De Celebrity Reflection gaat vanuit Amsterdam: op 29 mei (9-daagse), 17 juni (12-daagse) en 11 juli (8-daagse cruise).  De langste cruise bezoekt eerst Ijsland en daarna een klein aantal bestemmingen in Noorwegen. Vanaf €1324.
 • De Celebrity Silhouette vertrekt op 26 juni voor een 8-daagse en 26 augustus uit Southampton voor een 10-daagse cruise.  Op 26 juni zie je Bergen, Alesund, Olden en Stavanger. Vanaf €1545. Op 26 augustus bezoek je Bergen, Alesund, Stavanger en Geiranger & Flam. Vanaf €1697.

Celebrity Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel

 

Hoe ziet het schip eruit? Bekijk het op ons Youtube kanaal.

Costa Cruises

Costa heeft een aantal zeer betaalbare wat langere routes naar de Noorse Fjorden. De Costa Diadema, Costa Favolosa en Costa Fascinosa maken diverse cruises.

De Costa Favolosa (3800 passagiers) maakt 10-daagse cruises vanuit Amsterdam.

 • 15 juni – Bergen, Geiranger, Andalsnes, Flam, Stavanger en Bremerhaven. Vanaf €1209.
 • 8 juli / 18 augustus / 27 augustus – Bergen, Geiranger & Hellesylt, Andalsnes, Flam en Bremerhaven. Vanaf €1349.
 • 31 juli – Bergen, Andalsnes, Alesund, Nordfjordeid, Stavanger en Bremerhaven. Vanaf €1409.

Vanuit IJmuiden kan je starten op 8 augustus naar Bergen, Geiranger & Hellesylt, Andalsnes, Flam, Stavanger en Bremerhaven. Vanaf €1509.

Kiel en Kopenhagen

De Costa Fascinosa maakt vanuit Kiel vijf 13-daagse cruises naar de Noordkaap. Vanaf mei tot en met augustus vaart het schip elke maand eenmaal. In juli tweemaal. Je bezoekt bijvoorbeeld Trondheim, Leknes, en Tromso. Vanaf €1739.

Nieuw vanuit Kiel en Kopenhagen is de Costa Diadema, die wekelijks vertrekt voor een cruise naar Noorwegen. Je bezoekt diverse Noorse havens op verschillende routes, bijvoorbeeld Geiranger & Hellesylt, Stavanger.,Haugesund of Bergen of Andalsnes. Vanaf €819.

Costa Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Stip TUI

 

Hoe is het cruisen bij Costa Cruises? Bekijk het op ons Youtube kanaal.

Carnival Cruise Line

Update 29-1-2021: Helaas zal Carnival in 2021 niet in Europa varen vanwege Covid-19.

Uniek zijn twee cruises van de Carnival Legend vanuit Dover. Ze vaart twee 10-daagse cruises. Op 4 juni 2021 ga je naar Stavanger, Flam, Alesund, Olden, Geiranger, Hellesylt en Bergen. Vanaf €974.  Op 16 juli bezoek je Stavanger, Olden, Alesund, Andalsnes, Molde en Bergen.  Vanaf €954.

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel

Cruise & Maritime Voyages

Update juli 2020: de rederij is helaas failliet verklaard.

 

Cunard

Bij rederij Cunard vind je een klassieke cruise-ervaring met alle grandeur die daarbij hoort. Cunard vaart met de Queen Victoria en Queen Mary 2 vanuit Southampton naar de Noorse Fjorden. Ook bij deze cruises heb je twee zeedagen. Vanaf €1476. De grandeur van de oceanliner Queen Mary 2 is héél bijzonder als je van klassiek cruisen houdt.

Queen Mary 2 – vanaf €1431

 • 13 juli – 12 dagen – vanaf Southampton – naar Andalsnes, Olden, Flam en Stavanger
 • 15 juli – 8 dagen –  vanaf Hamburg! – naar Andalsnes, Olden, Flam en Stavanger
 • 8 augustus – 8 dagen – vanaf Southampton – Bergen, Olden, Flam en Stavanger
 • 29 augustus – 8 dagen – vanaf Southampton – Bergen, Olden, Stavanger, Andalsnes

Queen Victoria – vanaf €1476

 • 30 mei – 8 dagen – vanaf Southampton – Bergen, Olden, Stavanger, Alesund
 • 20 juni – 10 dagen – vanaf Southampton naar Southampton terug of ontschepen in Hamburg – Olden, Skjolden, Stavanger, Haugesund
 • 25 juli – 8 dagen – vanaf Southampton – Olden, Stavanger, Geiranger, Haugesund
 • 1 augustus – 13 dagen – vanaf Southampton naar de Noordkaap –  o.a. Bodo, Tromso en Honningsvag
 • 10 september – 8 dagen – vanaf Southampton – Bergen, Stavanger, Alesund en Flam.

Cunard Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel
 

Hoe is het cruisen bij Cunard? Bekijk het op ons Youtube kanaal.

Disney Cruise Line

Disney vaart met de Disney Magic een route naar de Noorse Fjorden. Vanuit Dover vaart ze op 4 september een 8-daagse route naar Amsterdam, Alesund, Eidfjord en Stavanger. Disney Cruise Line is dé rederij voor families met te gekke zwembaden en glijbanen, bioscoop, kinderclubs en zeer kindvriendelijke restaurants. Vanaf €1734. Reserveer tijdig!

Disney Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel
 

Hoe is het cruisen bij Disney Cruise Line? Bekijk het op ons Youtube kanaal.

Holland America Line

De Holland America Line heeft momenteel nog maar 2 schepen in de planning om vanaf Amsterdam te varen: de Nieuw Statendam en gloednieuwe Rotterdam (eerder bekend als Ryndam) varen diverse routes. Ook de routes uit Kopenhagen zijn een mooie optie als je Noorwegen en IJsland wilt combineren.

De cruises maar de Noorse Fjorden duren 8 dagen. Fijn is dat alle 8-daagse cruises op zaterdag vertrekken! Je kunt de cruises optimaal combineren met een voorgaande of daaropvolgende cruise.

De Nieuw Statendam (mei, juni en juli) en de Rotterdam (vanaf augustus) vertrekken op zondag vanuit Amsterdam.  De Rotterdam neemt het stokje over van de Nieuw Statendam deze zomer, vanaf augustus. De eerste cruises in mei zijn dus van de Nieuw Statendam.

Vrtrek uit Amsterdam naar Noorse Fjorden – 8 dagen – Nieuw Statendam of Rotterdam

De Nieuw Statendam (mei, juni en juli) en de Rotterdam (vanaf augustus) vertrekken op zondag vanuit Amsterdam.  Bestemmingen die veel bezocht worden zijn Eidfjord, Flam en Stavanger.

Zuid-Noorwegen – vanaf €1449 

De Rotterdam neemt het stokje over van de Nieuw Statendam deze zomer, vanaf augustus. De eerste cruises in mei, juni en juli zijn van de Nieuw Statendam.

 • 30 mei 2021 – Oslo, Kristiansand, Stavanger, Flam  (Nieuw Statendam) – Vanaf €1109
 • 13 juni – Oslo, Kristiansand, Stavanger en Flam (Nieuw Statendam) – vanaf €1449
 • 11 juli – Oslo Kristiansand, Stavanger en Flam  (Nieuw Statendam) – vanaf €1449
 • 22 augustus – Oslo, Kristiansand, Stavanger en Flam (met de Rotterdam) – vanaf €1450
 • 19 september – Oslo, Kristiansand, Stavanger en Flam (met de Rotterdam) – vanaf €1400

West-Noorwegen – vanaf €1400

 • 23 mei 2021  – Eidfjord, Bergen, Geiranger, Alesund (Nieuw Statendam) – vanaf €1299
 • 6 juni 2021 – Eidfjord, Bergen, Geiranger, Molde (Nieuw Statendam) – vanaf €1449
 • 20 juni 2021 – Eidfjord, Bergen, Geiranger, Molde (Nieuw Statendam) – vanaf €1449
 • 1 augustus – Eidfjord, Bergen, Geiranger, Molde (Nieuw Statendam) – vanaf €1449
 • 12 september – Eidfjord, Bergen, Geiranger en Alesund (met de Rotterdam) Vanaf €1400

Noordkaap

 • 27 juni 2021 – Eidfjord, Skjolden, Andalsnes, Trondheim, Hammerfest, Honningsvag, Bergen en Stavanger (Nieuw Statendam) – vanaf €2399

Deze Holland America Line Cruises zijn verkrijgbaar bij:

ANWB Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Stip TUI

Hurtigruten

Hurtigruten vaart het gehele jaar door van Bergen in het Zuiden van Noorwegen naar Kirkenes, voorbij de Noordkaap. In 12 dagen tijd (of 6/7 voor een ‘halve’ route) ga je van Zuid naar Noord en terug naar het Zuiden. Je kunt de route halveren door te kiezen voor bijvoorbeeld alleen het Zuid-Noord deel (7 dagen, Bergen naar Kirkenes) of het Noord-Zuid (Kirkenes-Bergen) deel van zes dagen. De schepen stoppen talloze malen en je kunt deelnemen aan diverse excursies. Verwacht geen entertainment of zwembaden op deze schepen. Een aantal schepen is mooi gerenoveerd met scandinavisch licht interieur. Cruises zijn beschikbaar vanaf:

 • 12-daagse rondreis: vanaf €1522 (april)
 • 7 dagen Bergen-Kirkenes: vanaf €993 (april)
 • 6 dagen Kirkenes-Bergen: vanaf €993 (april)

Vanuit Hamburg, Dover en Bergen

Vanuit Hamburg zal de volledig gerenoveerde MS Otto Sverdrup (de huidige MS Finnmarken) in 2021 ingezet worden op twee verschillende routes naar de Noordkaap en terug. In de winter kunnen gasten genieten van het spectaculaire Noorderlicht. Ze kunnen ook mee op tenderexcursies naar de minder vaak bezochte bestemmingen in de Lofoten en Noorse Fjorden.

Vanuit Dover gaat MS Maud (huidige MS Midnatsol) het gehele jaar cruisen. In de winter zal ze ook richting de Noordkaap gaan en een overnachting aanbieden in Tromso. Tijdens de zomermaanden gaat ze ook naar de Noordkaap en de Lofoten. Bijzonder is een nieuwe route vanuit Dover:  een route -weg-van-de-gebaande-paden in Zuid-Scandinavië met o.a. havens zoals Farsund, Koster, List. Een aanrader! Deze 15-daagse cruise is beschikbaar vanaf €4243.

Cruises zijn boekbaar bij:

Waterproof Cruises & Expeditions BBI Captain Cruise Nordic

MSC Cruises

MSC zet voornamelijk in op haar grotere schepen, de MSC Splendida, MSC Preziosa en gloednieuwe MSC Virtuosa. De kleinere MSC Poesia (ca. 2500 passagiers) vaart de ontdekkingsroutes. Wij pakken de mooiste cruises er voor je uit vanaf Kiel, Hamburg en Kopenhagen.

Noordkaap

Vanuit Kiel en Hamburg vaart MSC met de MSC Splendida en de MSC Preziosa een aantal 11- tot 12 daagse routes vanaf €1039. Het zijn routes waarbij je zo’n 4 zeedagen hebt vanwege de afstand die overbrugd moet worden.

 • 13 mei – Kiel – MSC Splendida
 • 19 mei – Hamburg – MSC Preziosa
 • 10 juni – Hamburg – MSC Preziosa
 • 22 augustus – Kiel – MSC Splendida
 • 2 september – Kiel – MSC Splendida

Spitsbergen

De MSC Preziosa gaat vanuit Hamburg naar Spitsbergen op 2 15-daagse reizen. Vanaf slechts €1579.

 • 21 juni – Hamburg – MSC Preziosa
 • 8 augustus – Hamburg – MSC Preziosa

Noorse Fjorden

Vanuit Kiel of Kopenhagen start de MSC Virtuosa voor 1-weekse cruises van juni-augustus. Je bezoekt dan Hellesylt, Alesund en Flam. Vanaf €699!

De MSC Poesia doet 8-daagse cruises vanaf Kopenhagen of naar keuze in Warnemünde, maar met een iets andere route. Ze vaart een aantal keer de route van mei-augustus vanuit Kopenhagen naar Warnemünde en een selectie van 3 Noorse havens zoals Bergen, Flam, Oslo, Hellesylt, Stavanger, Flam. Vanaf €769.

MSC Cruises zijn verkrijgbaar bij:

MSC Cruises

 

Hoe is het cruisen bij MSC Cruises? Bekijk het op ons Youtube kanaal.

Norwegian Cruise Line

De Norwegian Cruise Line vaart vanaf Southampton met de Norwegian Star naar Noorwegen in combinatie met andere bestemmingen. Vanaf €1519

 • 23 mei 2021 – 15-daagse reis naar o.a. Ijsland en Stavanger en Geiranger
 • 6 & 27 juni, 18 juli – 12-daagse reis naar o.a. IJsland, Bergen of Stavanger, en Geiranger. Ontschepen in Reykjavik!
 • 29 augustus – 15-daagse reis naar o.a. IJsland, Stavanger en Geiranger.

NCL Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel
 

Hoe is het cruisen bij Norwegian Cruise Line? Bekijk het op ons Youtube kanaal.

Oceania Cruises

Oceania Cruises maakt driemaal wat langere cruises naar de Noorse kust. De eerste is een 13-daagse cruise op de Marina vanuit Oslo en eindigend in Southampton. Zoals we van Oceania Cruises gewend zijn, zijn het echte ontdekkingsroutes met alle must-see havens en een paar pareltjes in Noorwegen. Je hebt ook maar 1 zeedag op deze cruise: Skagen, Stavanger, Flam, Hellesylt, Kristiansand, Bodo, Trondheim, Alesund, Bergen en Haugesund. Vanaf €3559 met vertrek op 25 juni 2021.

De tweede route is een werkelijk pareltje met de kleinere Sirena vanuit Reykjavik naar Kopenhagen . Je vaart naar o.a. via Lerwick naar Bergen, Stavanger, Kristiansand en Oslo naar Gotenburg en eindigend in Kopenhagen. Vanaf €3839 met vertrek op 15 juli 2021.

Ook de Insignia cruist vanuit IJsland op 13 augustus 2021. Je gaat via IJsland, de Lerwick eilanden zo richting de Noorse kust naar Kopenhagen en eindigend in Stockholm. Deze 13-daagse cruise is verkrijgbaar vanaf €3789.

Oceania Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel

Phoenix Reisen

De Duitse rederij maakt veel verschillende reizen naar de Noorse Fjorden. Vrijwel geen enkele reis is gelijk. De rederij vaart met de Albatros, Amadea, Artania, MS Deutschland en de Amera. De reizen variëren van 7 dagen tot 14 dagen en starten in Bremerhaven. De bestemmingen zijn soms weg-van-de-gebaande-paden. Cruises zijn beschikbaar vanaf €999 (vertrek 5 september met de Albatros)

Noordkaap

Phoenix Reisen vaart in de zomer van 2021 acht maal naar de Noordkaap. Ook bijvoorbeeld op 25 juni 2021 (14-daagse cruise) met de Amera, de smaakvol gerenoveerd ex-Prinsendam. Prijzen van deze Noordkaap cruises starten bij €1799.

Phoenix Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain Cruise

P&O Cruises

De Britse rederij maakt vijfmaal een cruise naar Noorwegen vanuit Southampton. Deze 13 daagse reizen worden door de Aurora (ca. 1950 passagiers) verzorgd met vertrek op 12 maart, 24 maart, 2 oktober, 28 oktober, 10 december 2021.

De rederij biedt ook twee IJsland reizen aan in combinatie met Noorse bestemmingen. Deze reizen duren 15 dagen waarbij je in Noorwegen dan Skjolden en Alesund bezoekt naast cruisen in de fjorden van Sognefjord en Lustraffjorden. In Ijsland zie je onder andere Eyjafordur, Isafjordur (of Grundarfjordur), Akureyri en Reykjavik.

De Arcadia (ca. 2350 passagiers) vertrekt op 11 juni 2021. De Aurora vertrekt op 6 juli 2021.

P&O Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain Cruise

Princess Cruises

Princess vaart met de Regal Princess en Island Princess naar Noorwegen en de Noordkaap.

De Regal Princess vertrekt vanuit Southampton viermaal naar de Noorse Fjorden. De routes variëren: je bezoekt o.a. Stavanger, Olden, Skjolden, Bergen, Alesund en Geiranger. Er zijn ook wat leuke combinaties met Kopenhagen en/of Gotenburg. De cruises in juni/juli/augustus en zijn beschikbaar vanaf €1237.

Noordkaap

De rederij gaat met de Grand Princess en Island Princess driemaal naar de Noordkaap, vanuit Southampton op 11 juni (Island Princess, 17 dagen), 12 juni (Regal Princess, 15 dagen) en op 21 augustus (Regal Princess). Beschikbaar vanaf €2226.

Princess Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel

Royal Caribbean

Royal Caribbean bezoekt met familieschip Anthem of the Seas en de kleinere Jewel of the Seas vanuit Southampton een klein aantal Noorse bestemmingen.

De Anthem of the Seas maakt 8- tot 10-daagse reizen vanuit Southampton. Op deze routes zitten altijd twee zeedagen om van en naar Noorwegen te komen. Je bezoekt diverse bestemmingen zoals Bergen, Geiranger, Stavanger, Alesund, Kristianstand. Vanaf mei tot en met september elke maand minimaal 1x. Vanaf €962.

De Jewel of the Seas vertrekt vanuit Amsterdam richting Ijsland en bezoekt tevens een paar bestemmingen in Noorwegen. De Jewel gaat op 9 juni & op 20 augustus voor een 13-daagse cruise. Je bezoekt Bergen, Geiranger of Alesund. Daarna ga je door naar Reykjavik en Akureyri en eindig je via Ierland (Cork) weer in Amsterdam. Vanaf €1622.

Royal Caribbean Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel

TUI Cruises

De premium all-inclusive Mein Schiff schepen vertrekken in de zomer van 2021 regelmatig uit Hamburg, Kiel en Kopenhagen richting de Noorse Fjorden, Noordkaap en Spitsbergen. Het Duitse TUI Cruises biedt je een all-inclusive concept aan waarbij veel drankjes, eten en fooien inclusief zijn. De schepen varen afwisselende routes waarbij veel variaties mogelijk zijn.

Noorse Fjorden

De Mein Schiff 1, 4 en 6 varen een aantal maal 8-daagse routes vanuit Kiel, Bremerhaven, Warnemünde of Hamburg. Vrijwel alle cruises zijn 7-9 dagen. Ik raad je vooral de langere aan waardoor je relatief veel havens in Noorwegen kunt bezoeken, meestal wel 5. Hieronder een mooie selectie:

 • Van Kiel  – 9 dagen – 16 mei 2021 –  met Mein Schiff 1- je bezoekt o.a. Bergen, Molde, Alesund, Flam, Stavanger. Vanaf €1195.
 • Van Kiel naar Kopenhagen – 9 dagen – 26 augustus, 3 september –  o.a. met Oslo, Bergen, Hellesylt & Geiranger, Alesund. Vanaf €1549

Noordkaap 

De Mein Schiff 1 vaart viermaal vanuit Kiel naar de Noordkaap. In 12 dagen bezoek je vele havens en uiteindelijk Honningsvag. Je kunt vertrekken op 24 mei, 6 juni, 17 juni, 28 juni, 23 juli en 5 augustus 2021. Vanaf €2295.

Vanuit Kiel gaat de Mein Schiff 4 naar de Noordkaap. Een 12-daagse route met vertrek op 13 juli 2021. Vanaf €2449.

Spitsbergen

De Mein Schiff 3 vertrekt op 7 juni & 3 juli 2021 vanuit Bremerhaven naar Spitsbergen. Je bezoekt daar Longyearbyen. Een 15-daagse reis vanaf €2949. Heb je echter langer de tijd dan raad ik je de cruise aan van 11 juni, ook vanuit Bremerhaven, naar IJsland, Noordkaap en Spitsbergen. Een 17-daagse reis vanaf €3599 waarbij je meer bestemmingen bezoekt dan de eerder genoemde reis.

TUI Cruises zijn verkrijgbaar bij:

TUI Cruises TUI.nl

6. Ultraluxe cruiserederijen

Ook de ultraluxe rederijen bezoeken Noorwegen. Vaak doen zij dit met 1 of 2 routes waarna ze vervolgens weer naar een ander gebied gaan. De routes kenmerken zich door lang(er) verblijf in een haven en havens / fjorden waar de grote schepen niet komen.

De volgende ultraluxe rederijen hebben routes voor je:

   1. Azamara
   2. Crystal Cruises
   3. Hapag Lloyd Cruises
   4. Ponant
   5. Regent Seven Seas Cruises
   6. Seabourn
   7. Silversea

Azamara

De Azamara Quest maakt op 24 juni 2021 vanuit Southampton een uitgebreide 18-daagse reis naar de Noordkaap. Je bezoekt veel mooie havens zoals Bodo, Trollfjord, Harstad, Tromso en Alta. Vanaf €5346. Op 28 juli vaart de Azamara Journey een 19-daagse reis naar Spitsbergen. Vanaf €5837.

Azamara is verkrijgbaar bij:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel

Crystal Cruises

De Crystal Serenity vaart een aantal cruises naar de Noorse Fjorden en de Noordkaap. Op 6 juni 2021 vaart de Serenity een 9-daagse cruise vanuit Southampton naar Eidfjord, Stavanger en 2 dagen in Kopenhagen. Vanaf €3070. Op 13 juni start ze vanuit Dover naar Kopenhagen een 16-daagse cruise. Je bezoekt Bergen, Geiranger, Gravdal, Tromso, Flam, Stavanger, Oslo, Tromso en Honningsvag in het hoge Noorden. Vanaf €6971 (buitenhut).

Vraag een offerte voor Crystal Cruises aan bij:

De rederij bestaat helaas niet meer.

Hapag Lloyd Cruises

De rederij maakt met ms Europa 2  een cruise naar de Noorse Fjorden. Vanaf Hamburg ga je naar Ijsland, Spitsbergen, Noordkaap en weer terug. 20 dagen vanaf €10.536.  Je kunt ook expeditiecruisen bij Hapag Lloyd, bijvoorbeeld op 24 mei 2021 via de Noorse kust naar de Noordkaap en Spitsbergen waar je diverse bestemmingen bezoekt. 15 dagen vanaf €9443. Kijk voor meer vertrekken bij:

Waterproof Cruises & Expeditions Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel

Ponant

Het schip Le Dumont D’Urville maakt een 8-daagse route vanuit Bergen op 30 juni 2021. Je bezoekt Olden, Geiranger, Alesund, Arendal en Gotenburg. Je eindigt in Oslo. Vanaf €4080.

Wil je naar Spitsbergen met Ponant? Er varen diverse ultraluxe schepen die mooie expeditiecruises aanbieden met vertrek vanaf Spitsbergen zelf.

Ponant is boekbaar bij:

Waterproof Cruises & Expeditions Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel

Regent Seven Seas Cruises

De Seven Seas Voyager en Seven Seas Splendor cruisen driemaal in juli 2021 naar de Noorse Fjorden.

 • 7 juli – 19-daagse cruise vanaf Kopenhagen naar Alesund, Geiranger, Bergen, Stavanger en bestemmingen in de Oostzee. Vanaf €12929.
 • 16 juli – 13-daagse cruise vanaf Reykjavik naar o.a Lerwick, Stavanger, Bergen, Kristiansand, Kopenhagen, Gotenburg en eindigend in Oslo. Vanaf €9559.
 • 28 juli – 13-daagse cruise vanaf Oslo naar Kopenhagen, Skagen,  Haugesund, Flam, Alesund, Kristiansand, Trondheim, Geiranger en Bergen. Een zeer complete Noorse Fjorden cruise, vanaf €10.009.

Bij Regent Seven Seas Cruises zijn alle cruises ultra all-inclusive, zelfs de excursies zijn inbegrepen.

Regent Seven Seas Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel

Seabourn

De Seabourn Sojourn en Quest varen in de zomer van 2021 een aantal cruises in combinatie met IJsland en andere landen.

 • Seabourn Sojourn – van Amsterdam naar Kopenhagen – 19 juni – met o.a. 2 dagen Hamburg, Haugesund, Alesund, Molde, Geiranger, Skjolden, Stavanger. Vanaf €7999

Noordkaap

 • Seabourn Sojourn – 17 juli en 14 augustus – 15 dagen vanuit Kopenhagen. Vanaf €8999.
 • Seabourn Quest – 22 juni – 16 dagen vanuit Reykjavik. Vanaf €9499.

Seabourn Venture

De gloednieuwe Seabourn Venture start haar allereerste cruise op 11 december 2022 vanuit Greenwich naar de Noorse Fjorden en voorbij de poolcirkel.

  • 11 december 2022  – 12 dagen – vanuit Greenwich en eindigend in Tromso. Je bezoekt Bergen, Alesund, Trondheim, Bodo, Andenes, Svolvaer, Alta, Honningsvag. Vanaf €13.000
  • 23 december 2022 – 14 dagen – vanuit Tromso en eindigend in Kopenhagen. Je bezoekt Bergen, Alesund, Trondheim, Bronnoysund, Andenes, Svolvaer, Narvik, Alta, Honningsvag. Vanaf €14.000.

Je boekt Seabourn bij:

Captain Cruise Cruisereizen

Silversea

De all-inclusive Silver Spirit en Silver Whisper varen in augustus en juli 2021 vanaf Kopenhagen langs de Noorse kust.

 • 10 juni – 13-daagse cruise vanuit Southampton naar o.a. Stavanger, Alesund, Bergen, Kristiansand, Oslo, Aalborg en eindigend in Kopenhagen. Vanaf €6100.
 • 6 juli – 10 daagse cruise vanuit Kopenhagen naar o.a. Bergen, Flam, Olden, Geiranger, Hellesylt, Arendal, 2 dagen Oslo en eindigend in Kopenhagen. Vanaf €4770.
 • 26 juli – 13-daagse cruise vanaf Edinburgh naar Bergen, Alesund, Trondheim, Leknes, Harstad, Alta en eindigend in Tromso. Vanaf €6480.
 • 30 juli – 11-daagse cruise van/naar Kopenhagen met o.a. Bergen, Fram, Alesund, Olden, Kristiansand, en 2 dagen in Oslo. Vanaf €5300.
 • 23 augustus – 12-daagse cruise van Kopenhagen naar o.a. Kristiansand, Bergen, Alesund, Hellesylt en eindigend in Southampton. Vanaf €5500.

Silversea cruises zijn verkrijgbaar bij:

Waterproof Cruises & Expeditions Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel

9. Tips

De Noorse Fjorden en Noordkaap bieden veel keuzes zoals je hebt kunnen lezen. Wij pikken de beste en volgens ons mooiste cruises er voor je uit!

Beste van alles

De Mein Schiff vloot maakt diverse 9-daagse cruises vanuit Duitsland. Je ziet relatief veel havens én je reist mee op een premium all-inclusive cruise (inclusief fooien, veel drankjes) Als voorbeeld: de Mein Schiff 1 vanaf Kiel op 9-daagse reis naar Bergen, Molde, Alesund, Flam, Stavanger. Vanaf €1195 met vertrek 16 mei 2021.

TUI Cruises TUI.nl

 

Hoe is het cruisen bij TUI Cruises ? Bekijk het op ons Youtube kanaal.

Beste week cruise vanuit Nederland

De Nieuw Statendam en Rydam vertrekken het gehele seizoen van mei tot en met augustus op zondag vanuit Amsterdam.  Bestemmingen die veel bezocht worden zijn Eidfjord, Flam en Stavanger. Vanaf €1199 in het begin van het seizoen. Wil je met een wat kleiner schip? Ga dan met de Rotterdam vanuit Rotterdam. Vanaf €1099.

ANWB Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Stip TUI

Beste prijs/kwaliteit route

De Columbus vertrekt liefst vijfmaal uit Rotterdam voor een 8- of 9-daagse cruise naar de Noorse Fjorden. Deze cruises hebben vanwege de afstand altijd 2 zeedagen. De cruises zijn zeer aantrekkelijk geprijsd, vanaf slechts €639!

Helaas vaart deze rederij niet meer door een failissement.

De MSC Preziosa gaat vanuit Hamburg naar Spitsbergen op twee 15-daagse reizen. Op de cruise van 21 juni 2021 zijn hutten al beschikbaar vanaf slechts €1579.

MSC Cruises

 

Hoe is het cruisen bij MSC Cruises? Bekijk het op ons Youtube kanaal.

Beste ontworpen route

De Marina gaat vanuit Oslo op 25 juni 2021 en eindigt in Southampton. Zoals we van Oceania Cruises gewend zijn, zijn het echte ontdekkingsroutes met alle must-see havens en een paar pareltjes in Noorwegen. Je hebt ook maar 1 zeedag op deze cruise: Skagen, Stavanger, Flam, Hellesylt, Kristiansand, Bodo, Trondheim, Alesund, Bergen en Haugesund. Vanaf €3559 met vertrek op 25 juni 2021.

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel

Prijzen vermeld in dit artikel zijn van juni 2020. Kijk voor de meest actuele prijzen bij het reisbureau van jouw keuze.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)