Riviercruisen op de Nijl weer populair: alles wat je wilt weten over de Nijl

De Nijl is de bekendste en belangrijkste rivier van Egypte. De rivier is een levensbron voor alle mensen die langs de rivier wonen. Op de Nijl worden tal van riviercruises aangeboden, op riviercruiseschepen of traditionele schepen. In dit artikel vertellen we je alles over de Nijlcruises op de wat grotere riviercruisesschepen. Startpunten voor deze riviercruises zijn in Luxor of in Aswan, in het uiterste Zuiden. Wij vertellen je alles wat je wilt weten over deze Nijlcruises.

Lengte van je Nijlcruise

Een route van Noord naar Zuid, van Luxor naar Aswan duurt zo’n 4 á 5 dagen.  De route van Zuid naar Noord, van Aswan naar Luxor, kan in 4 dagen. Wil je optimaal genieten van je cruise, kies dan voor een 8-daagse cruise. Plak er dan bovendien ook nog een weekje hotel aan vast in Luxor of Hurghada in de Rode Zee.

Vliegen naar Egypte

Je kunt vliegen naar Luxor en naar Hurghada voor cruises die starten in het Noorden. Vanuit Luxor sta je zo aan de Nijl waar je kunt inschepen op je schip. Vanuit Hurghada is het zeker nog 5 uur rijden naar Luxor.

Tip van Miriam:
Probeer tijd te winnen door op Luxor te vliegen! Zo heb je een korte transfertijd naar je schip in Luxor.

Je riviercruiseschip

Een Egyptisch riviercruiseschip is behoorlijk groot. Het schip heeft 4 dekken waar hutten liggen en over het algemeen 1 zonnedek daar bovenop. Daar bevindt zich een bar, zitjes, ligbedden en een zwembad. Aan boord zijn uiteraard een lounge en restaurant, souvenirwinkel en vaak een kleine spa. Een Egyptisch 5-sterrenschip is gelijk aan een 4-sterrenhotel.

Op de Nijl varen erg veel riviercruiseschepen. Hou er rekening mee dat de schepen op een bestemming naast elkaar liggen. Je zult dan moeten overstappen door de schepen heen, soms wel 3 of 4 naast elkaar.

Hieronder zie je wat impressies van Nijl riviercruiseschepen:

Excursies en fooien

Om zoveel mogelijk te zien, raden we je een excursiepakket aan zodat je alle tempels met een gids kunt bezoeken. Zo wordt de historie van een tempel veel levendiger gemaakt. In een pakket zit ook vervoer van en naar de tempels met bijvoorbeeld een kleine bus of paardenkoets. Een excursiepakket kost zo’n €169. Een excursie naar de tempel van Aboe Simbel boek je naar keuze, met een vliegtuig of bus vanuit Aswan.

In Egypte worden fooien zeker verwacht van de toeristen. Je gids zal een indicatie geven voor bv de chauffeur, het personeel van je riviercruiseschip en de gids zelf 😉  Reisorganisaties geven als richtlijn ongeveer €30 voor de gehele week.

Prijzen van een riviercruise

Prijzen van deze cruises starten zo ongeveer bij €219 euro (minimaal) inclusief vluchten, transfers en verblijf op een riviercruiseschip.

Havens langs de Nijl

Van Noord naar Zuid kom je de volgende havens tegen in Egypte, waar vrijwel alle riviercruiseschepen op de Nijl stoppen voor een bezoek:

Luxor

Luxor heeft aan de oostelijke en westelijke oever veel archeologische bezienswaardigheden. Aan de westelijke kant van de Nijl vind je veel tempels maar indrukwekkend zijn de valleien der Koningen en Koninginnen, een dal vol met nog verborgen en ontdekte graven. De graven van Toetanchamon, Toetmosis III en vele anderen zijn te bezoeken. De graven zijn erg mooi om te zien. Een lange gang leidt naar de gravenkamers die prachtig zijn voorzien van hiërogliefen. Ook vind je in Luxor twee tempelcomplexen, aan de Oostelijke oever, de tempel van de vrouwelijke farao Hatshepsut en de Tempel van Luxor die gewijd is aan de goden.

Esna

Esna ligt op zo’n 60 kilometer ten zuiden van Luxor. In Esna zie je Tempel van Esna met nog prachtige kleuren. De tempel ligt in de stad.

Edfu

De Tempel van Horus in Edfu is de volgende bezienswaardigheid. De tempel is best bewaard volgens velen. Edfu ligt op 60 km ten zuiden van Esna.

Kom Ombo

De Tempel van Kom Ombo is de meest vreemde, mooi gelegen aan de Nijl. Je vindt er een dubbeltempel, gewijd aan de valkengod Horus en aan de krokodillengod Sobek.

Aswan

De meest zuidelijke bestemming voor een riviercruise is Aswan, een grote stad met 250.000 inwoners. Je vindt hier veel bezienswaardigheden zoals een onvoltooide obelisk, een Nubisch museum, diverse eilanden in de Nijl met tempels, rotsgraven en de Aswandam. De topexcursie die wordt aangeboden, is een excursie naar de tempel van Aboe Simbel. Deze tempel ligt op de westelijke oever van het Nassermeer, en is destijds verplaatst bij de bouw van de Aswandam en het daardoor ontstane Nassermeer.

 

 

Enkele aanbiedingen van dit moment

No grid was found for: Shop egypte nijl.

Riviercruises op de Nijl zijn boekbaar bij:

Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Stip TUI

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)