Groen licht voor ontscheping passagiers Westerdam in Cambodja

Nadat de afgelopen dagen de toegang tot verschillende landen was geweigerd, staan alle lichten nu op groen voor de passagiers van de Westerdam van Holland America Line om vrijdag te ontschepen in Sihanoukville, Cambodja.

Donderdag arriveerde het schip buitengaats, waarna Cambodjaanse officials aan boord kwamen om visas te regelen voor de passagiers en uit voorzorg 20 gasten en bemanningsleden te screenen op het coronavirus die het medisch centrum hadden bezocht tijdens de cruise. Het Cambodjaanse ministerie van Volksgezondheid maakte later op de dag bekend dat de resultaten in het Pasteur laboratorium in Phnom Penh hebben aangetoond dat geen van allen zijn besmet met het coronavirus.

‘We danken president Trump, de premier van Cambodja, Hun Sen, de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Champagne, officials in het hele land en regeringen over de hele wereld voor het verlenen van steun en door behulpzame bondgenoten te zijn bij het naar huis brengen van onze gasten’, aldus Stein Kruse, CEO van Holland America Group en Carnival UK.

‘We zijn blij met de succesvolle oplossing van deze uitdagende reis die werd gecompliceerd door ongegronde angsten die voortvloeiden uit onjuiste informatie over de medische toestand van de gasten en de bemanning van de Westerdam. Dit is allemaal een verschrikkelijk en ongelukkig misverstand geweest dat 2.257 mensen aan boord heeft getroffen en honderden anderen aan wal die 24/7 hebben gewerkt om onze gasten thuis te krijgen’, zegt Kruse.

Holland America Line ontving ook essentiële hulp van de Amerikaanse ambassades in verschillende landen en Nederland, als vlaggenstaat van de rederij, bij het effectief werken via diplomatieke kanalen.

‘We willen ook onze oprechte dank uitspreken aan alle gasten, de bemanning en hun geliefden van de Westerdam voor hun geduld, steun en positieve houding tijdens deze beproeving van twee weken’, voegde Kruse toe. ‘Onze bedrijfsteams over de hele wereld die onvermoeibaar werkten, verdienen ook erkenning’.

Westerdam vervoerde 1.455 gasten en 802 bemanningsleden. De cruise was eerder gepland om 15 februari te ontschepen in Yokohama, Japan. Gasten zullen nu de komende dagen in Sihanoukville van boord gaan en via chartervluchten naar Phnom Penh overstappen om naar huis te reizen. Holland America Line regelt en betaalt alle vluchten. Gasten hebben een volledige terugbetaling van hun reissom ontvangen, evenals een 100% toekomstig cruisetegoed.

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel. Alvast hartelijk dank voor je steun!