Flam ontvangt subsidie voor aanleg walstroom

De Noorse haven Flåm, waar veel cruiseschepen komen, heeft een subsidie gekregen om een walstroomfaciliteit te gaan bouwen. Op termijn kan de haven walstroom gaan aanbieden aan schepen die daarvoor geschikt zijn. De stroom hiervoor wordt door middel van lokaal geproduceerde waterkracht opgewekt. De haven heeft in april 2020 een aanvraag ingediend bij de Noorse organisatie ENOVA en deze is inmiddels ingewilligd. Flåm wil graag voldoen aan strengere eisen met betrekking tot het verminderen van de emissies van cruiseschepen die op bezoek komen bij deze bekende haven.

Kosten

Het steunbedrag van ENOVA is 27 miljoen Noorse Kronen (2,4 miljoen euro). De werkelijke kosten voor het bouwen van een dergelijke faciliteit worden overigens geschat op 83 miljoen Noorse Kronen (7,6 miljoen euro). Dit bedrag is inclusief een onderwaterkabel die rechtstreeks van de waterkrachtcentrale in Aurland naar Flåm gaat. Deze kabel zal voldoen aan toekomstige eisen en staat open voor ontwikkeling en innovatie. De aanvraag bij ENOVA is opgesteld in samenwerking met lokale stakeholders, de cruise-industrie en de lokale energieleverancier. Het feit dat de aanvraag nu is toegekend, toont aan dat de haven, de cruise-industrie en de bestemming een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling naar duurzamer toerisme in het werelderfgoedgebied. De Noorse Maritieme Autoriteit heeft namelijk bepaald dat in 2026 de werelderfgoed fjorden emissievrij moeten worden gemaakt. Door de oprichting van de faciliteit wordt de uitstoot van cruiseschepen in enkele jaren met 75% verminderd in Flåm. Tegelijkertijd zal het project bijdragen tot een grotere levering van elektriciteit aan Flåm. Bekijk hier welke cruiseschepen Flåm bezoeken:

Captain Cruise Cruisereizen Cruise Travel Cruisewinkel Dreamlines Kras Stip TUI Zeetours

Foto: @visitflam.com / Jonny Akselsen

Wil je echt alles weten over een Fjordencruise? Ga dan naar Fjordencruises.nl Daar vind je meer informatie over Noorse havens, routes en rederijen die naar Noorwegen varen.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger! Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisevirus mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Op Cruisereiziger help ik je daarbij. Ondersteun ons werk in deze tijden! Dat kan door bijvoorbeeld een cruisegadget in onze webwinkel te kopen. Zo heb je toch nog een beetje dat cruisegevoel thuis.

close

Mis niets meer!

Ontvang minimaal één keer per week al het nieuws & aanbiedingen per mail.
Als cadeautje ontvang je downloadbare kalenders van Amsterdam, Rotterdam en IJmuiden.