Cruisereiziger
Verkoop/koop

Hurtigruten’s MS Lofoten wordt opleidingsschip

Na bijna zes decennia aan de Noorse kust, zal het MS Lofoten de Hurtigruten-vloot verlaten. Vanaf 2021 wordt het klassieke en oudste Hurtigruten schip een opleidingsschip dat toekomstige generaties zeevarenden opleidt.

Rederij Hurtigruten heeft een intentieverklaring getekend met de in Noorwegen gevestigde educatieve stichting Maritim videregående skole Sørlandet (Sørlandets Maritime High School) voor de verkoop van het MS Lofoten.
Het schip met 151 bedden zal in augustus 2021 haar eerste studenten verwelkomen. Daarmee wordt het MS Lofoten het vijfde opleidingsschip waar leerlingen werken en hun vaardigheden aan boord oefenen. Bovendien zijn er afspraken gemaakt tussen Hurtigruten en de school om ervoor te zorgen dat cadetten worden opgeleid en getraind door middel van leerlingprogramma’s, ook op andere actieve Hurtigruten-schepen.

Cadet training

Met meer dan 125 jaar ervaring heeft Hurtigruten een lange geschiedenis in het ondersteunen van training en opleiding van zeevarenden. Verschillende voormalige Hurtigruten-schepen dienen of hebben gediend als maritieme opleidingsschepen.

“MS Lofoten is een bijzonder schip met een zeer rijke historie en een unieke sfeer. Ze is heel speciaal voor velen van ons in Hurtigruten, voor onze gasten en haar bemanning. Ze heeft ons buitengewoon goed gediend, en ik ben verheugd haar nieuwe leven als opleidingsschip te zien beginnen”, aldus CEO van Hurtigruten Skjeldam.
.

Hurtigruten overweegt afscheidscruises

Afgezien van incidentele expeditiecruises naar bestemmingen zoals Svalbard en de Britse eilanden, heeft de in 1964 gebouwde MS Lofoten – liefkozend bekend als ‘The Queen of the Coast’ – de lijndienst Bergen – Kirkenes – Bergen van Hurtigruten langs de Noorse kust gevaren.

Door de verkoopovereenkomst heeft Hurtigruten zich de rechten voorbehouden om MS Lofoten van de stichting te charteren tijdens periodes buiten het schooljaar. Hurtigruten overweegt om in het voorjaar van 2021 één of meer MS Lofoten-afscheidsreizen aan de Noorse kust te lanceren – als de situatie van Covid-19 dit toelaat.

Weetjes

  • Sinds haar lancering in 1964 heeft MS Lofoten gediend op de lijndienst van Hurtigruten tussen Bergen en Kirkenes.
  • In de bijna zes decennia dat ze in dienst was, heeft ze de poolcirkel meer dan 3500 keer overgestoken en een afstand afgelegd die equivalent is aan meer dan 200 keer rond de evenaar.
  • MS Lofoten wordt nog steeds aangedreven door haar originele Burmeister & Wain-dieselmotor.
  • Met meer dan 330.000 draaiuren staat de motor bekend als de langstlopende scheepsdieselmotor ter wereld.

Nieuwsgierig naar de postroute van Hurtigruten? Kijk eens bij:

Waterproof Cruises & Expeditions ANWB Corendon

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger