Cruisereiziger
HerstartInterview

MSC Grandiosa: Hoe is het cruisen in corona-tijd?

Hoe is het nu om te cruisen op een cruiseschip in coronatijd? Wij vroegen het twee ervaren cruisereizigers die meegingen met de MSC Grandiosa vanuit Genua. Wij hebben ze het hemd van het lijf gevraagd. Dus ga er goed voor zitten 🙂

Hoe zijn jullie er toe gekomen om te boeken en wanneer?

“Oorspronkelijk zouden we een Grand Voyage maken in november 2020 met de MSC Seaview van Barcelona naar Dubai! Helaas werd deze gecanceld wegens COVID-19. Daarop besloten we, omdat de berichten van de herstart van de cruises met de MSC Grandiosa goed waren en deze cruises goed verliepen, om te boeken op de MSC Grandiosa in de Yacht Club. Vanwege verlofplanningen werd het de cruise Genua-Genua van voorjaar 2021. Wij zijn ervaren cruisereizigers. Het was inmiddels onze 19e cruise.”

Wat waren jullie voorbereidingen thuis en op weg naar het schip?

“De voorbereidingen waren vooral het in de gaten houden van de Covid-situaties in Italië en Nederland. En of er een reisverbod of slechts een negatief reisadvies vanuit de verschillende overheden (Nederland alsook Italië) werd gecommuniceerd. Verder hebben we ook onze reisverzekeringen even goed gecheckt. Vooral omdat wij met de auto zouden gaan aanreizen. Onze reisverzekering dekte alles zoals we dat gewend waren. Alleen de annuleringsverzekering geldt niet als het om Covid-gerelateerde problemen gaat. Logisch uiteraard. Maar daarvoor heeft MSC de COVID verzekering die je afsluit als je boekt. (€25 p.p).

Wij hebben er voor gekozen om met de auto naar Genua te reizen. Omdat dit voor ons het makkelijkste was. Het is wel een lange rit om in een keer naar Genua te rijden, maar het was erg rustig op de weg. Normaal gaan wij altijd met de trein naar Genua (via Turijn). Maar de TGV en Thalys rijden helaas niet op het moment dat wij dat wilden. En Duitsland en Zwitserland waren als transit-autoreiziger geen probleem.”
“In de week voorafgaand kregen we keurig een mail van MSC waarin beschreven stond wat er van ons verwacht werd. Dat was een officieel bewijs (2x geprint op papier!) van een negatieve PCR test die max. 48 uur oud is als je aan boord gaat én het ingevulde en getekende MSC vragenformulier inzake je gezondheid + een formulier van de Italiaanse autoriteiten over je aanreis en verblijf.  Wij zijn voor die PCR test naar een officieel commercieel testbureau gegaan. ‘s Morgens getest en ‘s avond hadden we de uitslag per mail binnen met de benodigde getekende formulieren. Let op! Een PCR test is geen swab- of sneltest en ook geen test die je bij de GGD krijgt!”

Wat is de procedure in de terminal en inscheping?

“Bij aankomst met de auto bij de terminal, wordt je opgevangen en wordt er meteen al gevraagd naar het formulier met de negatieve PCR test. De auto kan vervolgens worden geparkeerd. En als Yacht Club gast meldt je je daarna weer bij de meneer die je opving. Hij is dan meteen jouw persoonlijke begeleider die je meeneemt naar binnen en je tot aan de Yacht Club Lounge begeleid. Dat is wel prettig. Voordat je met hem de terminal in gaat, wordt je temperatuur gemeten met een scanner op je voorhoofd.

Vervolgens zit er een aantal mensen van de Italiaanse gezondheidsdienst die de papieren gaan toetsen die je bij je moet hebben.

Dat zijn:

  1. De papieren van de negatieve PCR test
  2. het door de passagier ingevulde en getekende vragenformulier van MSC (dat bij de tickets zit).

Ook hadden wij nog een formulier dat we hebben moeten downloaden van de Italiaanse overheid over jouw reis naar Italië en jouw verblijf.

Daarna word je meegenomen naar een ruimte waar MSC nogmaals een tweetal COVID-testen afneemt. Dat is een SWAB test (via de neus en de keel) én een speekseltest.

Na de test krijg je een briefje met daarop het nummer van de wachtruimte waarin je moet plaatsnemen in afwachting van de uitslag van je test. Maar omdat wij YC zijn, werden wij naar de Yacht Club Lounge gebracht. Daar kregen we meten iets te drinken en te knabbelen en werden we ingecheckt. Hier moesten we dus wachten op onze uitslag. Toch wel een spannende 20 minuten. Dan komt de butler je halen omdat alle testen bekend zijn. Hij brengt je (als de uitslag negatief is) meteen aan boord en je bent dan ook meteen een onderdeel van de Bubbel die MSC op het schip, de MSC Grandiosa, creëert.”

 Waren in de hut/suite nog veranderingen te bemerken ten opzichte van een reguliere cruise?

“In de hut is eigenlijk wezenlijk niets anders. Behalve dat er geen bedsprei en geen sierkussentjes op het bed liggen. Verder is alles als normaal. Het personeel daarentegen loopt met mondkapjes op. En er liggen in de hut ook mondkapjes (iedere dag nieuwe) klaar. Het is verplicht die mondkapjes te dragen als je buiten de hut in de openbare ruimtes loopt. Ook is er in de Yacht Club geen keuze meer te maken tussen verschillende kussens (kussen-menu).”

Hoe hebben jullie drukte aan boord ervaren?

“De drukte in de openbare ruimtes is zeer beperkt. Er worden ook geen grote feesten georganiseerd (zoals de White Party en de Power Flower night). Dit om grote mensenmenigten te voorkomen. Tijdens onze cruise (2 aaneengesloten weken back tot back) waren er in de Yacht Club op het drukste moment 72 gasten aanwezig. Dat is nog geen 50% bezetting. Op zich is het, als je gewend bent aan Yacht Club, geen gemis dat er niet zo veel mensen aan boord zijn. Maar als je op zoek bent naar avonden met volle bars en volop massa-entertainment, dan is dat wellicht een beetje een tegenvaller. Er is een aantal mooie shows in het theater (wel op 1,5 meter en met mondmasker). Ook in de grote Carousel Lounge, waar normaal Cirque Du Soleil haar optreden geeft, is iedere avond wel een mooi concert.

Er waren qua nationaliteiten best wel veel verschillende landen vertegenwoordigd. Veel Italianen uiteraard. Maar ook Zwitsers, Duitsers, Fransen en, ja ook een aantal Nederlanders zijn door ons gespot in de twee weken dat wij aan boord waren. Iedereen gedraagt zich volgens de regels: 1,5 meter afstand, mondkapje op en het niet gaan zitten op stoelen en aan tafels die zijn aangeduid als “niet gebruiken”. Dagelijks worden de te volgen COVID-regels ook op meerdere momenten nog eens via de intercom in 3 talen uitgelegd.”

 Hoe zag jullie dag aan boord eruit als je in een haven lag? Hebben jullie deelgenomen aan excursies?

“We zijn twee weken aan boord geweest en hebben in die twee weken aan slechts 2 excursies deelgenomen. Dus de meeste dagen zijn we aan boord gebleven. Dat is absoluut geen straf. We gingen om even volledig tot rust te komen na een nogal hectische tijd, zowel privé als op het werk. En ook om even weer volop te genieten van een cruiseschip na bijna 2 jaar niet-cruisen.

We hadden een enigszins vast ritueel. Na een uitgebreid ontbijt in het restaurant van de Yacht Club gingen we meestal een “rondje schip” doen. Even over de buitendeks en binnendoor lopen en “mensen kijken”. Aan dek waren er dan al meestal activiteiten zoals ochtend-yoga of Streching. Of er waren danslessen. Ook werd er meerdere malen per dag een trivia-quiz georganiseerd. Een keer in de week is er ook in het theater overigens ook een MSC Masterchef@Sea kook-quiz. Leuk georganiseerd. Verder hebben we de Spa bezocht voor massages en solariumbezoek. De sauna’s en de stoombaden zijn helaas gesloten. ’s Middags gingen we meestal lekker aan dek van de zon genieten, lunchen en ook zijn we meerdere keren lekker gaan wandelen op de daarvoor aangelegde “walking-track” op dek 16 van 330 meter lang. En uiteraard werd er door ons uitgebreid geborreld en gelounged en gedineerd.”

“Onze excursies waren in Napels en in Malta. Het is duidelijk dat hier restricties zijn. De “Bubbel” moet in stand gehouden worden. Daarom mag je alleen van boord als je mee doet aan een door MSC georganiseerde excursie. Dat houdt dus in: Veel in bussen langs bezienswaardigheden. En als je uit de bus gaat, is het absoluut niet toegestaan om de groep te verlaten. Dat staat ook duidelijk in alle aanwijzingen en maakt de gids duidelijk kenbaar. Ga je weg van de groep, is de consequentie dat je niet meer terug aan boord mag en ze je dus in betreffende haven achter laten.”

Wat voor maatregelen waren voor jullie duidelijk zichtbaar in de restaurants en bij activiteiten? Hebben jullie aan activiteiten deelgenomen?

“In de bars en de restaurants is het zo dat alle obers zowel een mondmasker alsook een spatscherm dragen. Ook zijn er om en om tafels die niet gebruikt worden om passagiers 1,5 meter uit elkaar te houden. Als je in een bar zit of in een restaurant zit mag je mondmasker af. Zo ook als je op een ligbed aan dek ligt of zit. Maar zodra je gaat lopen moet je masker weer op. Wij hebben meegedaan aan meerdere quizzen, maar ik heb ook meegedaan aan de show van Masterchef@sea. En ben zowaar in de finale terecht gekomen. Met een eervolle tweede plaats als resultaat 😉”

Wat waren de controles bij passagiers?

“Iedere dag wordt je temperatuur verplicht gecheckt. Dat doe je in de Yachtclub bij de receptie of bij de ingang van het restaurant. De overige gasten gaan naar de ingang van het buffetrestaurant op dek 15 om daar je tempratuur te laten meten. Ze scannen eerst je cruisecard en daarna meten ze met een scanner op je voorhoofd je temperatuur. Verder is er op vrijdag een verplichte deelname aan een SWAB test. Waarvan je de uitkomst ’s avonds netjes in de hut krijgt; een brief in 4 talen, ondertekend door de boordarts. Mocht je ook nog een PCR test willen, dan kan dat op zaterdag, tegen betaling van €80 per persoon.”

 Hoe hebben jullie de cruise in zijn geheel ervaren?

“In zijn geheel hebben wij volop genoten van deze cruise! Ondanks de rompslomp van verplichte testen en best wel spanning of het allemaal wel door zou gaan omdat de achterliggende maanden er toch wel die derde golf op komst was. We wisten ook niet hoe erg het zou gaan worden met lockdowns en reisverboden. Maar achteraf gezien was dit ook wel weer een ervaring die wij in elk geval niet zouden hebben willen missen. Het was heerlijk aan boord. Ook is het personeel heel blij dat ze weer aan het werk zijn en de gasten in de watten kunnen leggen. En het voelt heel veilig aan boord omdat je weet dat de hygiëne en veiligheid zo nadrukkelijk worden nageleefd. We hebben een prachtige tijd gehad en hebben onze volgende cruise al weer een tijd geleden geboekt. Op de MSC Seashore!”

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

2 gedachten over “MSC Grandiosa: Hoe is het cruisen in corona-tijd?

  • goed verhaal zegt de passagier laatste reis ms. Westerdam en laatste zomer Amakristina Rijn Moezel.
    NB ga niet varen met verplichte excursies met wachten op al die langzame – soms door overgewicht beperkt mobiele – bij in en uitstappen bus. Bovendien loop ik liever rond dan wereld uit bus te zien.
    Weet u ook hoeveel pax aan boord versus het maximum twee persoonsbez
    etting per hut?

Reacties zijn gesloten.