Cruisereiziger
Eemstocht

Nieuw cruiseschip AIDAcosma komt zaterdag naar Eemshaven

Het toekomstige nieuwe vlaggenschip van AIDA Cruises, AIDAcosma, zal in de nacht van vrijdag op zaterdag de scheepswerf van Meyer Werft in Papenburg verlaten voor haar Eemstocht met als voorlopige eindbestemming de Nederlandse Eemshaven. Dat heeft de Duitse scheepsbouwer bevestigd. Het 115e cruiseschip van de Meyer Group begint de manoeuvre kort na middernacht met de passage door de Papenburgse doksluis.

Tijdens de Eemstocht en de daaropvolgende technische en nautische testen op de Noordzee zijn er ongeveer 1.400 mensen aan boord. Daarvan is 99% volledig Covid-19 gevaccineerd. De anderen zijn hersteld en/of getest. “We hebben dus een mijlpaal bereikt op het gebied van gezondheidsbescherming en kunnen ons concentreren op het voltooien van het schip, ondanks de aanhoudende beperkingen als gevolg van de pandemie”, zegt Jochen Busch, projectmanager bij Meyer Werft.

De AIDAcosma is al het derde cruiseschip van Meyer Werft dat is uitgerust met het emissiearme LNG-voortstuwingssysteem. Naast het verminderen van de CO2-uitstoot, worden stikstofoxiden en fijnstof bijna volledig vermeden – zwaveloxiden worden volledig geëlimineerd. Alle schepen in het orderboek van Meyer Werft beschikken momenteel over dit voortstuwingssysteem. Terwijl er al intensief wordt gewerkt aan nieuwe technologieën zoals brandstofcellen en synthetische brandstoffen.

De AIDAcosma zal de Eemstocht achterstevoren en met ondersteuning van twee sleepboten afleggen. Dit type transfer heeft zich bewezen door de betere wendbaarheid. Voor de Eemstocht geldt het volgende schema, dat op korte termijn kan wijzigen afhankelijk van de weers- en getijdencondities:

Route tijden

Zaterdag 23 oktober 2021

ca. 00:00 uur Schip in wachtstand (Papenburg)
ca. 01:00 uur Passeren doksluis (Papenburg)
ca. 05:45 uur Langs de Friesenbrücke (Weener)
ca. 09:00 uur Langs de Jann-Berghaus-brug (Leer)
ca. 14.30 uur Passage Emssperrwerk (Gandersum)
ca. 16.30 uur Het schip keert bij Emden

De Eemstocht van de AIDAcosma wordt uitgevoerd door het “Team der Lotsenbrüderschaft Emden”. De scheepswerf vermindert bovendien het aantal betrokkenen aan boord aanzienlijk, rekening houdend met coronapreventie. Het transferteam traint de manoeuvre altijd op de computergestuurde simulator in Wageningen om nog beter voorbereid te zijn.

Wil jij varen met AIDA Cruises? Vraag een gratis offerte aan bij:

CruiseOnline Cruisereizen Stip TUI Captain Cruise Corendon 

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, of via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!