Wat zijn de COVID-19 eisen bij rederijen op dit moment?

Wil je binnenkort op cruise en graag weten wat de COVID eisen aan boord zijn? In dit artikel hebben we van een (klein) aantal rederijen de eisen op een rijtje gezet (update 29 mei).

Rederijen hebben de afgelopen twee jaar veel geïnvesteerd in gezondheidsprotocollen, techniek en schoonmaakprotocollen om de passagiers zo gezond mogelijk mee te nemen én te houden tijdens de cruise. Doordat in Europa veel landen alle eisen laten vallen, heeft een aantal rederijen besloten om het dragen van een mondkapje te laten vervallen!

Een paar opmerkingen zijn nog even op zijn plaats bij onderstaand overzicht:

 • Aan dit overzicht kunnen geen rechten ontleend worden! De regels veranderen vrij snel en daarom moet je jezelf, voor boeking en voor het op reis gaan, goed laten informeren door de rederij wat precies verlangd wordt. Je kunt voor elke rederij gemakkelijk doorklikken naar de rederij website waar je een en ander verder kunt lezen.
 • De regels kunnen per continent verschillend zijn, bijvoorbeeld cruisen vanuit een Amerikaanse haven of een Europese haven.
 • Wat betreft vaccinatie en boosters: elke rederij heeft haar eigen regels, al dan niet door het Amerikaanse CDC (vergelijkbaar met Nederlandse RIVM) verplicht gesteld. Klik voor de details altijd door naar het protocol van de rederij.
 • Excursies: deze zijn geheel afhankelijk van welke eisen de haven op dat moment heeft en zijn dus altijd veranderlijk. Gelukkig mag je bij vrijwel op alle bestemmingen (uitgezonderd een aantal Caribische havens) zelfstandig weer op pad!
 • Update per 25 mei (in licht groen in onderstaand overzicht aangegeven): Veel rederijen schrappen de mondkapjes, met uitzondering als de schepen in een Italiaanse of Griekse haven liggen ivm lokale reglementen. De ingangsdatum varieert wel enigszins: 27, 28 mei of 1 juni zijn de nieuwe maatregelen actief. Bekijk ze dan ook goed wat geldt voor jouw cruise.
Rederij Vaccinatie status Testen? Mondkapje Aan wal Protocol
Aida Cruises Vaccinatie verplicht vanaf 12 jaar in Europa Officiële negatieve test kunnen laten zien, 1 dag vooraf vanaf 3 jaar Niet meer verplicht vanaf 27 mei, wel aanbevolen Mag zelfstandig
Celebrity Cruises Vaccinatie verplicht Officiële negatieve test kunnen laten zien bij aan boord gaan. Niet verplicht meer. Mag zelfstandig
Costa Cruises Vaccinatie of genezingsverklaring Officiële negatieve test kunnen laten zien, 48 of 24 uur (Griekenland) van te voren. Niet meer verplicht vanaf 28 mei, alleen in Griekenland en medical center en transfers. Mag zelfstandig
Holland America Line Vaccinatie verplicht vanaf 5 jaar (ook Europa) Officiële negatieve test kunnen laten zien bij aan boord gaan. In Europa niet meer binnen verplicht, alleen incidenteel: lees het protocol. Mag zelfstandig
Hurtigruten Geen verplichting Geen Niet verplicht Mag zelfstandig
MSC Cruises Vaccinatie verplicht vanaf 12 jaar of genezen verklaring (alleen sommige gebieden toegestaan) Officiële negatieve test kunnen laten zien bij aan boord gaan. Nog verplicht in publieke ruimtes tot 15 juni. Mag zelfstandig
Norwegian Cruise Line Vaccinatie verplicht vanaf 12 jaar Officiële negatieve test kunnen laten zien bij aan boord gaan, 3 dagen vooraf. In Europa alleen in Italië en Griekenland aan boord verplicht, in Amerika en rest Europa aanbevolen Mag zelfstandig
Oceania Cruises Vaccinatie verplicht vanaf 5 jaar. Officiële negatieve test kunnen laten zien bij aan boord gaan. Kinderen onder 5 een negatieve PCR test (hooguit 72 uur oud). In Europa alleen in Italië en Griekenland aan boord verplicht, overige landen aanbevolen. Mag zelfstandig
Royal Caribbean Int. Vaccinatie verplicht vanaf 12 jaar Negatieve test voor aan boord gaan, vanaf 2 jaar Europa/USA: optioneel. Alleen nog verplicht vanuit Singapore. In meeste havens zelfstandig.
TUI Cruises Vaccinatie verplicht vanaf 12 jaar 2 negatieve tests: 1 zelftest + 1 officiële negatieve test. Niet meer verplicht, behalve als landen dit eisen. Mag zelfstandig

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

2 thoughts on “Wat zijn de COVID-19 eisen bij rederijen op dit moment?

 • 10 april 2022 om 19:04
  Permalink

  Kan de laatste kolom niet lezen. Advertentie zit in de weg…

 • 10 april 2022 om 19:58
  Permalink

  Dank Jan, ik heb het aangepast zodat het beter te lezen is.
  Fijne avond nog!
  groet Miriam

Reacties zijn gesloten.