Wat zijn de COVID-19 eisen bij rederijen op dit moment?

Wil je binnenkort op cruise en graag weten wat de COVID eisen aan boord zijn? In dit artikel hebben we van een (klein) aantal rederijen de eisen op een rijtje gezet (laatste update 7 november 2022).

Rederijen hebben de afgelopen twee jaar veel geïnvesteerd in gezondheidsprotocollen, techniek en schoonmaakprotocollen om de passagiers zo gezond mogelijk mee te nemen én te houden tijdens de cruise. Doordat in Europa veel landen alle eisen laten vallen, laten per september 2022 een aantal rederijen bijvoorbeeld de vaccinatie vereiste ook vallen.

Een paar opmerkingen zijn nog even op zijn plaats bij onderstaand overzicht:

 • Aan dit overzicht kunnen geen rechten ontleend worden! De regels veranderen vrij snel en daarom moet je jezelf, voor boeking en voor het op reis gaan, goed laten informeren door de rederij wat precies verlangd wordt. Je kunt voor elke rederij gemakkelijk doorklikken naar de rederij website waar je een en ander verder kunt lezen.
 • De regels kunnen per continent verschillend zijn, bijvoorbeeld cruisen vanuit een Amerikaanse haven of een Europese haven.
 • Wat betreft vaccinatie en boosters: elke rederij heeft haar eigen regels, al dan niet door het Amerikaanse CDC (vergelijkbaar met Nederlandse RIVM) verplicht gesteld. Klik voor de details altijd door naar het protocol van de rederij.
 • Excursies: deze zijn geheel afhankelijk van welke eisen de haven op dat moment heeft en zijn dus altijd veranderlijk. Gelukkig mag je bij vrijwel op alle bestemmingen (uitgezonderd een aantal Caribische havens) zelfstandig weer op pad!
 • Update per 7 november: bij vrijwel alle rederijen maakt het niet meer uit of je gevaccineerd bent. Ook het verplichte testen gaat er bij steeds meer rederijen af! Ofwel, zonder vaccinaties en zonder testen is het cruisen weer mogelijk.
 • Let op: voor Canada, Bermuda en Griekenland gelden vaak nog wel andere vereisten! Lees dit na bij je rederij.

Rederij Vaccinatie status Testen? Mondkapje Aan wal Protocol
Aida Cruises Niet verplicht. Wel op langere reizen vanaf 16 dagen. Officiële negatieve test kunnen laten zien, 1 dag vooraf, vanaf 3 jaar oud. - Vervalt per 12 januari 2023! Niet meer verplicht. Mag zelfstandig
Celebrity Cruises Vaccinatie niet verplicht. Nee, wel wat uitzonderingen. Niet verplicht meer. Mag zelfstandig
Costa Cruises Nee, paar uitzonderingsgebieden. Alleen voor ongevaccineerde gasten. Niet meer verplicht, alleen op wereldcruise eerste 7 dagen. Mag zelfstandig
Holland America Line Vaccinaties niet meer verplicht op reizen tot en met 15 nachten. Per 29 oktober testen niet meer verplicht. Wel op reizen met Enhanced Protocol. Niet verplicht Mag zelfstandig
Hurtigruten Geen verplichting Geen Niet verplicht Mag zelfstandig
MSC Cruises Afhankelijk van bestemming vaccinatie niet meer verplicht. Nee, wel nog enkele bestemmingen. Niet verplicht Mag zelfstandig
Norwegian Cruise Line Geen eisen meer vanaf 4 oktober. - Hooguit nog afhankelijk van landvereisten Geen eisen meer vanaf 4 oktober. - Hooguit nog afhankelijk van landvereisten Geen eisen meer vanaf 4 oktober. - Hooguit nog afhankelijk van landvereisten Geen eisen meer vanaf 4 oktober.
Oceania Cruises Vaccinatie niet meer verplicht. Cruises naar Canada, Griekenland en Bermuda: wel vaccinaties en testen verplicht! Gevaccineerde cruisereizigers hoeven geen test te laten zien. Ongevaccineerde gasten wel een negatief restresultaat, max 72 uur oud. Niet meer verplicht Mag zelfstandig
Royal Caribbean Int. Vaccinatie niet meer verplicht. Gasten hoeven geen negatieve test meer te laten zien. Hooguit nog afhankelijk van landvereisten. Niet meer verplicht. In meeste havens zelfstandig.
TUI Cruises Vaccinatie niet meer verplicht. Paar uitzonderingen. (per 1 februari 2023) Gasten hoeven geen negatieve test meer te laten zien. Hooguit nog afhankelijk van landvereisten. Niet meer verplicht, behalve als landen dit eisen. Mag zelfstandig

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

2 gedachten over “Wat zijn de COVID-19 eisen bij rederijen op dit moment?

 • 10 april 2022 om 19:04
  Permalink

  Kan de laatste kolom niet lezen. Advertentie zit in de weg…

 • 10 april 2022 om 19:58
  Permalink

  Dank Jan, ik heb het aangepast zodat het beter te lezen is.
  Fijne avond nog!
  groet Miriam

Reacties zijn gesloten.